ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την Ημέρα της Γυναίκας

 

Τιμούμε σήμερα, 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας . Τιμούμε τη μνήμη των εργαζόμενων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Τιμούμε τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Παράλληλα, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί (lock down) έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Δεν ξεχνάμε ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα οι πατριαρχικές αντιλήψεις και δομές σε πολλές περιπτώσεις να καταπιέζουν, να θέτουν φραγμούς, να προσβάλλουν, να ασκούν βία ακόμη σε ακραίες περιπτώσεις, όπως δυστυχώς είδαμε, τη χρονιά που πέρασε.

Αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και σχεδιάζουμε πολιτικές για τη θεσμική και ουσιαστική κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων και την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς, στην εργασία και τη μόρφωση, στην πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.

Αξιοποιούμε, τέλος, και αναδεικνύουμε το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της γυναικείας δημιουργίας και την οργανωμένη προσφορά των γυναικείων συλλόγων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

 

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.                       Ρόδος 8-3-21

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ