ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μήνυμα Βάιου Καλοπήτα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Συμπληρώνεται ο δεύτερος αιώνας από την Ελληνική Επανάσταση και τις απαρχές του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Του Κράτους που αποτελείται έναν λαό ανδρειωμένο, μοναδικό, πάντα ενωμένο στις δύσκολες στιγμές.

Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» που δόθηκε κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα συνεχίζει να ηχεί στις συνειδήσεις μας και να παρακινεί να αγωνιζόμαστε για να διεκδικήσουμε περισσότερη ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα. Από την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής, που ο Ρήγας Φεραίος προσάρμοσε στα δεδομένα για έναν Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων,  μέχρι την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Μητέρα Ελλάδα που διαμόρφωσε τη σημερινή μορφή της Ελληνικής Επικράτειας μεσολάβησαν πολλά.

Έχει γραφτεί πως πολλοί βλέποντας προνόμια να χάνονται επιχείρησαν να αποτρέψουν την Ελληνική Επανάσταση, να συνετίσουν τους «αμαρτωλούς» επαναστάτες προς τη φρονιμότητα. Ωστόσο, οι Έλληνες δεν βολεύτηκαν στον ραγιαδισμό και τις νουθεσίες. Αγωνίστηκαν για το Έθνος, τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, την Ελευθερία που έχουμε μέχρι τώρα.

Όμως κάθε στιγμή της ιστορίας υπενθυμίζει πως οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε απειλή, σε καθετί που προορίζεται να κλονίσει την Εθνική ομοψυχία μας. Η μικρασιατική καταστροφή, η γερμανική κατοχή, η δικτατορία αλλά και κάθε άλλη προσβολή ή κρίση του Πολιτεύματος και του Έθνους μας έληξε με την Ελλάδα πιο δυνατή. Και η ιστορία έχει πορεία κυκλική.

Αυτή η επέτειος της 25ης Μαρτίου θα πρέπει να αποτελέσει μία άσκηση εθνικού αναστοχασμού. Οι παραλληλισμοί του τότε με το τώρα βρίθουν και οι εχθροί ποικίλουν. Η πανδημία, ο λαϊκισμός, ο κοινωνικός διχασμός, η προκλητικότητα των γειτόνων, αποτελούν τις απειλές του παρόντος που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά μας. Αυτές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, ενεργοποιώντας τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και αγωνιζόμενοι απέναντι σε ό,τι μας χωρίζει και πλήττει την εθνική μας ομοψυχία.

Η αναζήτηση της Ισότητας και της Ελευθερίας είναι το χρέος μας απέναντι στους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να αποδώσουμε στους αγωνιστές του 21. Γιατί «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».

Χρόνια Πολλά σε όλους! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

25 Μαρτίου 2021

Βάιος Καλοπήτας

Msc Μηχανικός Περιβάλλοντος

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα ΑλλαγήςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ