ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα ελπίδας για το τέλος της πανδημίας το 2022, η μικρή διάρκεια της Omicron και τα φάρμακα

Αέρας αισιοδοξίας λόγω της ήπιας νόσησης – Η Omicron δεν φέρνει σημαντική αύξηση νοσηλειών και θανάτων – Τι έδειξε η πορεία του νέου στελέχους σε Βρετανία και Νότια Αφρική

Ξεδιαλύνουν το ομιχλώδες τοπίο της πανδημίας τα αισιόδοξα μηνύματα από κορυφαίους υγειονομικούς φορείς κατά τις πρώτες ημέρες του 2022. Σπιθαμί ελπίδας στο δαιδαλώδες τούνελ του κορωνοϊού φαίνεται με την ήπια νόσηση που προκαλεί η νέα μετάλλαξη Omicron. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες του κόσμου έρχονται αντιμέτωπες με μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, οι νοσηλείες δεν πυροδοτούν ανησυχία και τα συστήματα υγείας δεν επιωβαρύνονται σημαντικά.

Το χτίσιμο του τείχους ανοσίας προχωρά με γοργό ρυθμό από τη στιγμή που οι νοσήσαντες έχουν αυξηθεί και οι εμβολιασμοί αφορούν  μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ πιο ενθαρρυντικά δεδομένα θα φανούν στον υγειονομικό χάρτη με την ευρεία κυκλοφορία των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού.

Πληθαίνουν, τις τελευταίες μέρες, οι φωνές που θέλουν την αρχή του τέλους της πανδημίας να έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. Φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρούν απίθανo το τέλος του κορωνοϊού με την πανδημική μορφή που τον γνωρίζουμε τώρα.

Προϋπόθεση, ωστόσο, όπως έχει άλλωστε διαμηνύσει ο ΠΟΥ, είναι η συλλογικότητα στο πλαίσιο χορήγησης θεραπειών ώστε να μην βρουν «χώρο» να αναδυθούν και να κινηθούν απειλητικά άλλες νέες μεταλλάξεις.

Τα δεδομένα, με μια πρώτη ματιά, ρίχνουν μαύρη σκιά πάνω από τις κοινωνίες, καθώς η αύξηση κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες του πλανήτη έχει οδηγήσει τα κυβερνητικά επιτελεία στη χάραξη νέων σχεδίων και την επιβολή περιορισμών.

Διαβάζοντας, όμως, κανείς καλύτερα τα σχεδιαγράμματα, διαπιστώνει ότι στη Νότια Αφρική η περίοδος έξαρσης της Omicron διήρκεσε ένα μήνα και η αποκλιμάκωση, με την ταυτόχρονη επιστροφή ελευθεριών στους πολίτες, έχει αρχίσει.

Σημάδια ελπίδας φαίνονται και στη Βρετανία, από τις πρώτες χώρες όπου η Omicron επικράτησε. Τα κρούσματα για 12η συνεχόμενη μέρα είναι μεν πάνω από 100.000 ωστόσο για πρώτη φορά εδώ και καιρό παρατηρήθηκε η μικρότερη αύξηση της τάξεως του 15% στις μολύνσεις σε σχέση με την περασμένη βδομάδα, ενώ οι θάνατοι μέσα σε επτά μέρες μειώθηκαν πάνω από 20%.

Νωρίτερα ο διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορωνοϊός θα τελειώσει φέτος, όπως άλλωστε έχουν εκτιμήσει και επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ο Γκεμπρεγεσούς είπε ότι η σοβαρή μορφή της πανδημίας θα τελειώσει, λόγω των θεραπειών και των εμβολίων που κυκλοφορούν.

Στάθηκε στα εργαλεία με τα οποία θα επιτευχθεί η έξοδος από την υγειονομική κρίση.

«Εάν βάλουμε ένα τέλος στις ανισότητες, τότε θα μπει τέλος και στον παγκόσμιο εφιάλτη. Αυτό είναι πιθανό» διεμήνυσε ο Γκεμπρεγεσούς και πρόσθεσε: «Καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, πιστεύουμε ότι θα τελειώσει η κρίση, αρκεί να καταβάλουμε μια συλλογική προσπάθεια».

Εστίασε στην ανάγκη να επιχτευχθεί σε κάθε χώρα το 70% της εμβολιαστικής κάλυψης, όμως προειδοποίησε ότι θα εμφανιστούν και άλλες παραλλαγές εάν ορισμένες χώρες εξακολουθήσουν να κρατούν εμβόλια το 2022.

Για την αρχή του τέλους της πανδημίας έχουν αρχίσει να μιλούν επιστήμονες παρακολουθώντας την πορεία του ιού. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης που έφερε την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα δεδομένα, μέτρα, περιορισμούς.

Επιστήμονες διατείνονται ότι το 2022 ο ιός θα χάσει την πανδημική του μορφή και θα γίνει πιο εποχικός όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης.

Η αύξηση του συλλογικού επιπέδου ανοσίας, η αναμενόμενη διανομή φαρμάκων και οι εμβολιασμοί αποτελούν το τρίπτυχο εξόδου από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Ως σημάδι ελπίδας μεταφράζεται η κυκλοφορία φαρμάκων για τον κορωνοϊό, κίνηση που θα συντελεστεί σε λίγους μήνες.

Ο κόσμος, όπως έχουν δηλώσει και στο παρελθόν οι επιστήμονες, θα μάθει να ζει με τον κορωνοϊό καθώς η νοσος δεν θα εξαφανιστεί.

Το ζήτημα είναι πώς θα υπάρχει στο μέλλον ο κορωνοϊός χωρίς να θέτει σε ύψιστο συναγερμό την παγκόσμια κοινότητα.

«Η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς ακόμη και σε γραφεία μπορεί να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο  επιδημιολόγος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Σον Τρουλόβ.

Όπως προσθέτει, το συχνό πλύσιμο χεριών, η τήρηση αποστάσεων σε μέρη με συνωστισμό ενδέχεται να συστήνονται και στο μέλλον.

Ο επιδημιολόγος εκτιμά, παράλληλα, ότι τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού θα γίνουν ακόμη περισσότερο προσβάσιμα.

Ήδη έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα στους εμβολιασμούς, με το πρόγραμμα να έχει διευρυνθεί και να αφορά τα παιδιά 5-11 ετών. Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει την απαραίτητη δόση χορήγησης και για μικρότερες ηλικίες.

Στο πλαίσιο επανασχεδιασμού των ενέσιμων σκευασμάτων προβλέπεται η ετήσια χορήγηση δόσεων στον πληθυσμό που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης που αναπτύσσεται και διασπείρεται σε όλο τον κόσμο.

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ