OIKONOMIA

Μητρόπουλος στο newsit.gr: Ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα στα εργασιακά – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον εργασιακό χώρο εξαιτίας των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου και αναλύει όλα τα νέα δεδομένα απαντώντας στα κυριότερα ερωτήματα για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ανέργους. Ακόμη εξηγεί το πότε θα δοθεί το δώρο Χριστουγέννων και αν θα είναι μειωμένο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για την αναστολή εργασίας

«Για το μήνα Νοέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα μπουν σε αναστολή. Θα μπουν από δύο «δεξαμενές». Και από την «δεξαμενή» των επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή και από μία «δεξαμενή» των λεγόμενων 500 και πλέον ΚΑΔ, των τομέων δραστηριότητας των πληγεισών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών που και αυτοί έχουν πληγεί. Έτσι λοιπόν και από την πρώτη κατηγορία επειδή κλείνουν με κρατική εντολή και από τη δεύτερη κατηγορία επειδή επλήγησαν επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου θα μπουν σε αναστολή με το αναβαθμισμένο μισθολόγιο. Διότι ενώ τους προηγούμενους μήνες όσοι έμπαιναν σε αναστολή, είχαν μισθό αναφοράς τα 534€, τώρα για το μήνα Νοέμβριο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξημένο μισό αναφοράς που είναι 800€. Δεν σημαίνει, ότι όλοι όσοι θα μπουν, θα πάρουν 800€, όπως το ίδιο και μετά 534€. Βγάλαμε το ημερομίσθιο της αναστολής του Νοεμβρίου τα 26,60€ και όσες μέρες μπει κάποιος σε αναστολή, κάποιοι δεν θα μπούνε για όλες τις μέρες, θα μπουν για 10 με 15 ημέρες, θα πολλαπλασιάζουν τις μέρες της αναστολής με το ημερομίσθιο 26,60€. Έτσι θα βγάζουν τις τελικές αποδοχές για τις μέρες αναστολής του Νοεμβρίου, που μπήκαν σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς. Βεβαίως να πούμε ότι από τη Δευτέρα θα έχουν ξεχωριστές ημερομηνίες δήλωσης στο καθεστώς αυτόν τόσο για τις πληγείσες επιχειρήσεις, όσο και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό κρατική αναστολή. Άρα λοιπόν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επιχειρήσεις που κλείνουν από το Κράτος, πρέπει να γίνει δήλωση από τον εργοδότη πιο προσωπικό μπαίνει σε αναστολή. Για τις άλλες επιχειρήσεις που είναι οι πληγείσες που είναι ευρύτερος κόσμος των ΚΑΔ, εκεί η δήλωση θα γίνει από 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Άρα έχουμε διακριτές ημερομηνίες για δήλωση σε καθεστώς αναστολής, τόσο για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, όσο και για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ.»

Πότε θα πάρουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή

«Ο εργαζόμενος αν έρχεται από αναστολή του  προηγούμενου μήνα, δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως ο εργοδότης και στην μία κατηγορία των επιχειρήσεων και στην άλλη κατηγορία, οφείλει να μπει στο πρόγραμμα της ΕΡΓΑΝΗ και να δηλώσει ποιους και από πότε και μέχρι πότε θέτει σε αναστολή. Άρα λοιπόν για όλη αυτή την περίοδο βασική υποχρέωση για δήλωση αναστολής, είναι στον εργοδότη. Βεβαίως αν ο εργαζόμενος έχει αλλάξει IBAN, αν ο εργαζόμενος δεν ήταν νωρίτερα σε καθεστώς αναστολής, πρέπει και αυτός να μπει μέσα και να κάνει η υπεύθυνη δήλωση. Με δυνατότητα εντός των διαστημάτων που ανέφερα και για τις μεν και για τις δε επιχειρήσεις παρέχεται δυνατότητα για τη λεγόμενη ορθή επανάληψη, που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι των δύο κατηγοριών και βεβαίως σωστά με ρωτήσατε, πότε θα πάρουν το μισθό της αναστολής οι μεν και οι δε. Προτάσσει ο νόμος την καταβολή σε όσους μπουν σε αναστολή σε επιχειρήσεις που έκλεισαν από το κράτος. Αυτοί θα πάρουν το μισθό τους από 27/11 έως και τις 3/12. Η πρώτη κατηγορία. Θα πληρωθούν από 27/11 έως 3/12, όσες είναι αποκλεισμένες από το κράτος επιχειρήσεις. Η άλλη κατηγορία, των λεγόμενων πληττόμενων θα αμοιφθούν οι εργαζόμενοι λίγο αργότερα, από τις 7 Δεκέμβρη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Είναι και εδώ διακριτά διαστήματα χρονικά πληρωμής του μισθού της αναστολής.»

Τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα

«Έχει δημιουργηθεί μία συζήτηση, αν θα καταβληθεί μειωμένο το δώρο Χριστουγέννων. Εμείς οι θεωρητικοί, οι δάσκαλοι του εργατικού δικαίου, λέμε ότι το δώρο πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ολόκληρο, επί του ονομαστικού μισθού. Δηλαδή ο 13 μισθός είναι ένας ολόκληρος μισθός για όσους δούλεψαν από Μάιο έως Δεκέμβριο του έτους. Η κυβέρνηση με μία πρόσφατη νομοθεσία, είπε ότι όσοι μπήκαν σε αναστολή θα πάρουν το κομμάτι του δώρου από τον εργοδότη όταν δούλεψαν κανονικά και θα πάρουν το κομμάτι της αναστολής από την κυβέρνηση, αλλά είπε η κυβέρνηση κακώς, παρανόμως και αντισυνταγματικώς, το κομμάτι το δικό μου θα το δώσω επί του μισθού του επιδόματος των 534€. Που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος θα το πάρει μειωμένο. Εμείς, η ένωσή μας, η ΕΝΥΠΕΚΚ, θεωρήσαμε και είπαμε στην Κυβέρνηση ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και να φροντίσει, όλοι που μπήκαν σε αναστολή να πάρουν ολόκληρο το δώρο, όπως ο νόμος 70 χρόνων απαιτεί και επιβάλλει στην πατρίδα μας. Εχθές κάτι έγινε στη Βουλή συζητήθηκε το θέσανε κάποιοι ηγέτες της αντιπολίτευσης και λοιπά, αυτό το οποίο είπαμε και εμείς. Περιμένουμε πώς θα εκφρασθεί η κυβέρνηση σε αυτό αλλά δεν διανοούμεθα ο κόσμος που μπήκε στην αναστολή είχε πολύ λιγότερες αποδοχές, επειδή ο μισθός της αναστολής είναι μικρότερος του ονομαστικού, να μην πάρει και το μισό δώρο. Εδώ πρέπει η Κυβέρνηση να φροντίσει να πάρουν ακέραιο το δώρο όσοι μπήκαν σε αναστολή.»ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ