ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εάν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί θα επανέλθουν

Ως εξαιρετικά ανθεκτικό στον επίλογό του χαρακτήρισε τον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή.

«Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας και να γράφαμε τώρα τις νέες γραμμές ενός βιβλίου της ευημερίας» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του και οι επιθετικές του μεταλλάξεις επιβάλουν προσαρμογές στις δικές μας αμυντικές τακτικές μέχρις ότου ο μαζικός εμβολιασμός να φέρει την τελική νίκη. Γι’ αυτό θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη την σημερινή συζήτηση που προκάλεσε η πρόεδρος του κινήματος αλλαγής. Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα, ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον covid-19 ελπίζοντας ότι θα είναι το τελευταίο άλλα είναι μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τι έγινε τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει, τι πετύχαμε ως κράτος και που σκοντάψαμε ως κράτος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως, όμως, συμπλήρωσε «οι μεταλλάξεις απαιτούν προσαρμογές στις αμυντικές τακτικές μέχρι ο εμβολιασμός φέρει την τελική νίκη».

«Ελπίζουμε η φετινή άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην οικονομία και την κοινωνία» πρόσθεσε στην εισαγωγή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

 

«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8000 νεκρούς, μία κωμόπολη»

Επικαλούμενος διεθνή στοιχεία, τα οποία -όπως ανέφερε δε θέλει να χρησιμοποιεί, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω ξαναπεί ότι δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία τα οποία μάλιστα περιέχουν πολύ δυσάρεστα δεδομένα, κάποτε όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μία κοινή βάση συζήτησης. Η γλώσσα των αριθμών, η γλώσσα της τεκμηρίωσης είναι ο μόνος δημοκρατικά έγκυρος τρόπος για να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συνεννοούμαστε, χωρίς αυτούς απλά θα έχουμε παράλληλους μονολόγους».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων».

«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8000 νεκρούς, μία κωμόπολη. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας στην πιο σκληρή και οδυνηρή στατιστική, που αποτυπώνει όμως πως έχουμε αντιμετωπίσει τη υγειονομική κρίση από την αρχή της» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκεται στην 5η θέση σε σχέση με τους ανθρώπους ότι έχουν κάνει και τος δυο δόσεις.

«Σε σχέση με τα τεστ βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γίνονται πολλά περισσότερα τεστ στη χώρα μας σε σχέση με αυτά που γινόντουσαν πριν από δύο μήνες και επειδή ακούω κατηγορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για μαζικά δωρεάν τεστ, θέλω να επισημάνω ότι παραπάνω από δύο στα τρία τεστ που έχουν γίνει στη χώρα είναι δωρεάν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο δείκτη πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή των απωλειών που καταγράφονται σε μία χώρα πέραν όσων σημειώνονται κάθε χρόνο, λέγοντας ότι «σύμφωνα με έγκυρη γαλλική μελέτη η χώρα μας έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6,6%, όταν ενδεικτικά Ιταλία έχει 24,8% , η Τσεχία 26,7%».

Μαραθώνιος και όχι σπριντ

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι «μαραθώνιος η διαχείριση της πανδημίας και δεν είναι σπριντ»

«Συνεπώς παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα των επιστημονικών αναλύσεων: η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη με πιο προηγμένα συστήματα υγείας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε, δε, «ψέμα» την εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση «που αδικεί τη χώρα και προσβάλει όλους όσοι παλεύουν νύχτα-μέρα με τον κορονοϊό».

«Κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν χαμογελά αλλά δεν μπορούμε να μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία δείχνει σταθεροποίηση όμως μην έχουμε αυταπάτες».

Λάθος να μιλάμε για άνοιγμα – Θα επανέλθουν τα μέτρα αν υπάρξουν συνωστισμοί

«Οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες 6 εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες του τελευταίου χρόνου και αυτό μεγέθυνε τις δυσκολίες για τους πολίτες. Δεν ήταν μόνο οι 700 διαδηλώσεις με το ρίσκο που δέχθηκε κάποιος αλλά και τα πάρτι και η κατάχρηση των SMS» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σχεδιασμούς είτε λόγω δεδομένων όπως η ταχύτητα διάδοσης της μετάλλαξης είτε όταν υπήρχαν καθυστερήσεις στα εμβόλια. Η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πέτυχε την συλλογική προμήθεια εμβολίων αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια ποσοτήτων και την τροφοδοσία των κρατών μελών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, πάντως, ότι «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» και προειδοποίησε:

«Εάν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί θα επανέλθουν» τονίζοντας πως «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ