12vima ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για εμβόλιο κορονοϊού: Είμαστε σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς – Το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.

Μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του από το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίθεται σήμερα…. στη διάθεση των δημοσιογράφων, κατά την συνέντευξη Τύπου, στο πλάσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που φέτος “αντικαθιστά” τη ΔΕΘ, λόγω του κορονοϊού.

Λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, η φετινή συνέντευξη Τύπου είναι διαφορετική, καθώς το σύνολο των ατόμων που βρίσκεται στην αίθουσα δεν υπερβαίνει τα πενήντα και έτσι κάποιοι δημοσιογράφοι καταθέτουν τις ερωτήσεις τους στον Πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δείτε live εικόνα

Πρώτη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την οικονομία, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρει: “Είναι μία παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη κρίση από 1929. Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί στηρίξαμε τη χώρα με ένα πακέτο μέτρο εμπροσθοβαρές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Φθινόπωρο και έναν πιο δύσκολο Χειμώνα και με τα μέτρα που ανακοίνωσα χθες στηρίζουμε την κοινωνία. Η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα”.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό να σχολιάσει την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο: “Είναι θετικό βήμα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες”.

Ακολούθησαν οι διευκρινίσεις για τα εξοπλιστικά: Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό. Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, έξι καινουργια και 12 μεταχειρισμένα. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Για τις φρεγάτες, εδώ και μία δεκαετία δεν έγιναν επενδύσεις στο Πολεμικό Ναυτικό λόγω των επενδύσεων. Θα αποκτηθούν τέσσερις φρεγάτες. Δεν είμαι σε θέση να σας το κοστολογήσω γιατί θα υπάρχουν προσφορές, και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα”.

Επόμενη ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων, εν μέσω κορονοϊού: “Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν στην ώρα τους. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον. Αύριο θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει δωρεάν μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν ήταν εύκολο… Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και δεν είναι εύκολο να περνάς μια ολόκληρη μέρα. Όμως αυτό λένε οι ειδικοί. Και ζητώ να συμμορφωθούν όλοι γιατί είναι για το καλό τους. Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στους γονείς και στους ηλικιωμένους… Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά και δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα. Έτσι επιλέχθηκε αυτή η λύση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα, όμως υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα κλείσουν τμήματα ή σχολεία”. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια τεστ κορονοϊού που θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα.  “Υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση ότι στο δεύτερο κύμα δεν τα έχουμε πάει καλά. Αν δει κάποιος τα στοιχεία, θα δει ότι τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ό,τι στο πρώτο. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια, παρότι ακόμα δεν έχουμε ένα εμβόλιο που θα μας λύσει τα χέρια. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ανά πάσα στιγμή για να το αντιμετωπίσουμε”.

Επόμενη ερώτηση για αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης και για τους πολίτες που εξαιρούνται από αυτό το μέτρο: “Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Παραμένει η πρόθεση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους”.

Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τη Μόρια και το μεταναστευτικό: “Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία διαφορετική πολιτική, με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, με επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου… Βρεθήκαμε με περισσότερες από 100.000 εκρεμμείς αιτήσεις ασύλου. Τους τελευταίους μήνες μειώθηκε ο αριθμός προσφύγων από 25.000 στους 12.000, στη Λέσβο. Αυτο που έγινε στη Μόρια πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία να επανευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα”. Και συνέχισε πως “στόχος μας είναι μία μόνιμη δομή μεταναστών στη Λέσβο… Χθες το βράδυ μίλησα με την Άνγκελα Μέρκελ για να δούμε αν η Γερμανία μπορεί να δεχθεί κάποιες οικογένειες. Και θέλω ξανά να την ευχαριστήσω”.

Νέα ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά: “Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και τον κ. Τσίπρα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μας στη Βουλή. Δεν θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να ενημερώνει κανέναν τι συζήτησε με τον Ερντογάν για δύο ώρες. Ήταν τα πρακτικά μίας κατ αρχήν συμφωνίας στο Βερολίνο, δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση μία συμφωνία. Ήταν τα πρακτικά της συνάντησης για να υπάρχει στο χαρτί τι συμφωνήθηκε. Και αυτό που συμφωνήθηκε, παραβιάστηκε, όχι από εμάς. Απαιτώ αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω”.

Για διερευνητικές επαφές με τον Ερντογάν: “Μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Η βασική μας διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε μία οριοθετημένες περιοχές απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Ορούτς Ρέις έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις επαφές από το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μπορούμε να βρούμε λύση. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση ένα τηλεφώνημα ή μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, στέκομαι στην εμπιστοσύνη, είναι πάντα καλύτερο να μιλάει κανείς και να συναντιέται από τον να μην μιλάει και να μην συναντιέται. ο Ερντογάν έχει πει ότι δεν θέλει να με συναντήσει, αλλά δεν πιστεύω ότι το εννοεί”.

Σε νέα ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Ποτέ δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά. Ήμουν πολύ προσεχτικός για να μην παίξω το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης. Κάναμε μια εξαιρετικά ενεργή διπλωματία. Φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας.

Σε επόμενη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός, καμία έξωση.

Η Τουρκία φοβάται τις κυρώσεις; “Λίστα κυρώσεων υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή η επιθυμία μας γιατί τότε δεν θα έχουμε επιτύχει την απαραίτητη κλιμάκωση. Αλλά παραμένουν στο τραπέζι ως μία επιλογή της ΕΕ. Στόχος είναι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία: “Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, άσχετα αν κάποιοι επιμένουν να το υπονομεύουν. Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έχω κρατήσει ενήμερη την αντιπολίτευση, περισσότερο από όσο εγώ ενημερωνόμουν”.

Ερώτηση για το εμβόλιο του κορονοϊού και το ενδεχόμενο γενικού lockdown: “Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε περισσότερα από ένα εμβόλιο, που θα είναι ασφαλή. Η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα πάρουμε τον αριθμό που μας αναλογεί. Έχω πει ότι θα είναι δωρεάν. Το πρόβλημα μας θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες να εμβολιαστούν. Αν θα πρέπει για λόγους συμβολισμού να εμβολιαστώ εγώ πρώτος και η οικογενεια μου, θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου για αυτό και λέω για έξι μήνες μπροστά μας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για πείσουμε τους πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα”.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ