ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για γυναικοκτονίες: Η θέση μας είναι μόνο μία, απέναντι στη βία

 

Στα αυξανόμενα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, με τα θύματα να είναι κυρίως γυναίκες, αλλά και στο νόημα που πρέπει να αποδοθεί στον όρο «γυναικοκτονία» αναφέρεται σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «τους τελευταίους μήνες σκιάζουν, δυστυχώς, συχνές ειδήσεις ενδοοικογενειακής βίας και ωμών δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους», επισημαίνοντας ότι «οι γυναικοκτονίες μας αφορούν όλους, Πολιτεία, φορείς και πολίτες» καθώς και ότι «η θέση μας είναι μόνο μία: δίπλα στη γυναίκα, απέναντι στη βία!». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει δε ότι ως πατέρας δύο κοριτσιών και σύζυγος συμμερίζεται την αγανάκτηση που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα, αλλά και ότι ως πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μάχεται για να εκριζωθούν από την κοινωνία μας.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για την πιο ανατριχιαστική εκδοχή της αντίληψης ότι ο άνδρας είναι, τάχα, και ιδιοκτήτης όποιας βρίσκεται δίπλα του. Για μία συμπεριφορά εξουσιαστικής επιβολής του πιο δυνατού στον πιο αδύναμο. Και, τις περισσότερες φορές, για την αιματηρή κορύφωση μιας χρόνιας σωματικής και ψυχικής κακοποίησης που έχει προηγηθεί στον οικογενειακό μικρόκοσμο ή στα υπόγεια των διαπροσωπικών σχέσεων».

Ακολούθως αναφέρεται αναλυτικά στις απαντήσεις που δίνει η Πολιτεία (44 συμβουλευτικά κέντρα που έχουν βοηθήσει 44.200 γυναίκες με προβλήματα στο σπίτι, 19 δομές που λειτουργούν σε ισάριθμες πόλεις, γραμμή SOS για συμπαράσταση όλο το 24ωρο, 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα και εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία).

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ