ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα – Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

«Εύχομαι να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις για να διαμορφωθεί το τοπίο για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Κυριάρχησε βεβαίως η Τουρκία αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα ενόψει Χριστουγέννων για το μερικό άνοιγμα της αγοράς.

«Λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε και ξεκλειδώνουν για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ», είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έτσι θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας και μέσα στο 2021 θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι.

Για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ότι μετά από μια 10ωρη διαπραγμάτευση κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις των κρατών – μελών και συμφωνήθηκε μείωση των ρύπων έως το 2030 κατά 55%. «Η Ευρώπη μπαίνει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για το κλίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τουρκία είπε: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά δεν σταμάτησε εδώ και έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλλουν το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2021 έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Οκτωβρίου. Τόνισε ακόμα ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής. Στην πρώτη παράγραφο η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ταυτόχρονα είπε στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση η αποχή από παράνομες δραστηριότητες. Γίνεται και μια ρητή αναφορά στα συμπεράσματα στο ζήτημα του προσφυγικού. Εκεί, είπε γίνεται επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών.

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά οι κυρώσεις είναι εργαλείο για να αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά. Αν επιμείνει υπάρχουν πια κυρώσεις. Αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα υπάρχει πιο ουσιαστικό πλαίσιο. Η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι αδιέξοδη.

Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται ομοφωνία. Αυτή η ομοφωνία για την διεύρυνση της λίστας δεν υπήρχε πριν από δυο μήνες, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα αποφασίστηκαν από την Σύνοδο Κορυφής.

«Αν συνεχίσει την συμπεριφορά της αυτή θα παρθούν και άλλες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω να μην παρερμηνευθεί αυτό το μήνυμα».

Για τον ρόλο που θα παίξει η Προεδρία Μπάιντεν ο πρωθυπουργός είπε: «Πιστεύω ότι στα συμπεράσματα αποτυπώνεται μια επιθυμία της Ευρώπης για πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια».

Αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα ληφθούν άμεσα από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για του S400. «Η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για την ενόχληση της Άγκυρας απέναντι στο κείμενο συμπερασμάτων αλλά και για ενδεχόμενο έναρξης των διερευνητικών επαφών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Εύχομαι να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις για να διαμορφωθεί το τοπίο για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία», τόνισε. «Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν ανταποκρίνεται στην χθεσινή του δήλωση το κείμενο συμπερασμάτων είπε: «Είπα ότι οι συμφωνίες τηρούνται και οι συμφωνίες τηρήθηκαν. Αυτό που είπαμε είναι ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση θα υπάρξουν κυρώσεις. Είπαμε ότι υπήρξε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων Τουρκίας – Κύπρου και η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε τις επόμενες».

Για τα μέτρα που ανακοίνωσαν Πέτσας και Γεωργιάδης και αν έρχεται πακέτο στήριξης

«Πρώτα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας και λυπάμαι που δεν μειώθηκαν γρήγορα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ. Κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο αν και ξέραμε ότι θα έχει κόστος στην οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών. Βλέπω ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν βήματα προς τα πίσω που πρώτα άνοιξαν την αγορά. Θέλω να διαβεβαιώσω όσους πλήττονται ότι όπως η πολιτεία στάθηκε δίπλα τους θα συνεχίσει να το κάνει. Για όσο διάστημα χρειάζεται ένα τρίμηνο τουλάχιστον θα κάνουμε χρήση των εργαλείων που έχουν αποδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Είπε ακόμα ότι «η χώρα έχει καταφέρει να προστατεύσει θέσεις εργασίας και την στήριξη των χαμηλόμισθων. Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε όσο χρειάζεται. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Πρέπει να τονιστεί αυτό ενόψει των γιορτών. Το click away ξέρω ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τζίρο των γιορτών αλλά είναι κάτι. Πρέπει να προσέξουμε διπλά αυτές τις μέρες έτσι ώστε το 2021 να μας βρει υγιείς και έτοιμους να ξεκινήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την Κύπρο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν διαχωρίστηκαν οι στρατηγικές Ελλάδας και Κύπρου, είπε ότι επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Κύπρου. Για τους πανηγυρισμούς Ερντογάν και τις ευχαριστίες σε κάποιους ευρωπαίους είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσα στο συμβούλιο δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική για την Τουρκία. Υπήρχαν χώρες που ήταν απολύτως αρνητικές και σε έναν βαθμό αναθεώρησαν την άποψή τους. Η διπλωματία δεν είναι ένα παιχνίδι που λειτουργεί με την απόφαση της στιγμής. Είναι μια μάχη διαρκείας», είπε.

Για τον εμβολιασμό

«Η εκτίμησή μας είναι ότι έως τις 30/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer. Μέσα σε 24 ώρες θα αρχίσει η διανομή. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική προετοιμασία και αύριο θα έχω πάλι σύσκεψη. Είναι η πιο δύσκολη επιχείρηση που δεν έχει ξαναγίνει στην χώρα», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη θα δρομολογήσει δική της επικοινωνιακή εκστρατεία αλλά κι εμείς θα κάνουμε την δική μας. Χαίρομαι γιατί στο επίπεδο αυτό υπάρχει διακομματική συναίνεση. Ξεκινάμε από ένα καλό σημείο αφετηρίας με σημαντικό ποσοστό να θέλει να εμβολιαστεί. Θέλω να μιλήσω σε αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο και να τους πείσουμε ότι αν το κάνουν θα είναι για το καλό το δικό τους και της χώρας».

Πρόσθεσε ότι «διαφεύγει της προσοχής μας πόσες ασθένειες έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης και είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια».

Για το εμπάργκο όπλων

Τέθηκε το ζήτημα και δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το έθεσε μετ΄ επιτάσεως και κερδίζουμε την μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. Αυτή θα είναι μια μάχη διαρκής που θα δίνουμε. Είναι διμερές ζήτημα το θέμα αυτό αλλά αυξάνεται ο βαθμός ευαισθητοποίησης των χωρών και εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Δείτε την συνέντευξη του πρωθυπουργού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ