ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ήλιος, θάλασσα και… ανασχηματισμός – Ο χρονικός “ορίζοντας” και οι υποψήφιοι προς αποχώρηση

 

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη για αλλαγές στην κυβέρνηση. Ποια υπουργεία είναι πιθανότερο να αλλάξουν χέρια. Τα σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Ισραήλ.

Ο… χρησμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Ιεροσόλυμα για τον ανασχηματισμό έχει προφανώς τη δική του εξήγηση.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτοβούλως να πάρει θέση και να σχολιάσει τις πληροφορίες που είχαν κατακλύσει τα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες ασφαλώς και σημαίνει ότι ο κύβος έχει ριφθεί. Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει “καεί”, η επιλογή Μητσοτάκη να μιλήσει για “διορθωτικές κινήσεις” και κυρίως για τις αποφάσεις που δεν θα χρειαστεί αυτή τη φορά να πάρει στο βουνό, όπως είπε, δείχνει πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Υπενθυμίζεται ότι στο βουνό και συγκεκριμένα στο Μέτσοβο, στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για την υποψηφιότητα Σακελλαρόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Έτσι, η αποστροφή του πως “τώρα είναι καλοκαίρι” υποδεικνύει προφανώς ότι δεν θα χρειαστεί αυτή τη φορά τις διακοπές του για ν’ αποφασίσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Εκτός κι αν κάνει την έκπληξη.

Όλα δείχνουν Σεπτέμβριο

Αν και συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη βεβαιώνουν ότι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον ακριβή χρόνο των αλλαγών, όλα συντείνουν στην εκτίμηση ότι ο Σεπτέμβριος και οι παραμονές της ΔΕΘ απομακρύνονται πλέον ως ενδεχόμενο σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθούν εντός των επομένων 20 ημερών. Πιθανότατα, δηλαδή, έως τα “γενέθλια” της κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου – ή, έστω, λίγο αργότερα.

Ή ακόμη και νωρίτερα, εάν ο πρωθυπουργός εκτιμήσει π.χ. ότι οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Η εκτίμηση, άλλωστε, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι οι “διορθωτικές κινήσεις” θα γίνουν μετά το “άνοιγμα” της χώρας, ήτοι την 1η Ιουλίου, δείχνει επίσης προς την κατεύθυνση των κυβερνητικών “γενεθλίων”, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα λάβει σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου, ως είθισται να λέγεται, προνομία είναι ο ανασχηματισμός.

Οι αλλαγές που διαφαίνονται

Με τη φράση “διορθωτικές κινήσεις”, εξάλλου, ο πρωθυπουργός προδιέγραψε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού. Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένης έκτασης και στοχευμένες (π.χ. υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού ή στο επικοινωνιακό επιτελείο), ενώ θα υπάρξουν και “μετατροπές” στην αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος με διασπάσεις υπουργείων και γενικότερη ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Επίσης, όπως έχει πει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, ο ανασχηματισμός θα έχει “άρωμα” γυναίκας, ενώ θ’ αξιοποιηθούν τόσο στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και από τον κεντρώο χώρο ή ακόμη κι αυτόν του ΚΙΝΑΛ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, παράλληλα, θ’ αποτελέσουν παρελθόν, αλλά το μοντέλο δεν θεωρείται σε γενικές γραμμές αποτυχημένο κι έτσι θα υπάρξουν και τέτοιες επιλογές. Έντονα συζητείται π.χ. ένα τεχνοκρατικό σχήμα για το νέο ΕΣΥ ή ένα αντίστοιχο για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την υψηλή εποπτεία του οποίου θα έχουν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Τα σημαντικά αποτελέσματα της επίσκεψης

Η αναφορά του πρωθυπουργού στις “διορθωτικές κινήσεις” στο υπουργικό σχήμα μοιραία έφερε σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Ισραήλ, τα οποία, ωστόσο, ουδόλως επιθυμούν να υποτιμήσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τη θετική υποδοχή που υπήρξε σε όλα τα επίπεδα. Έμφαση δίνεται στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κυρίως στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας, αλλά και τις επενδύσεις, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την είσοδο του Ισραήλ στην ΕΕ.

“Πρόκειται για μια στρατηγική σχέση που εμβαθύνεται”, έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, ενώ αντίστοιχη ικανοποίηση υπήρξε και ως προς την κατανόηση που έδειξαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του πρωθυπουργού Νετανιάχου – για τα ελληνικά δίκαια και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ευρύτερα στη ΝΑ Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η αποφασιστικότητα που εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για την υλοποίηση του project του αγωγού EastMed, καθώς θα “ενώσει” Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και θα ισχυροποιήσει γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή τη εν λόγω τρίγωνο.

Aπό newsit.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ