ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: “Τίποτα λιγότερο από τα 750 δισ. ευρώ” – Το μήνυμα στην Τουρκία

 

Μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ότι η πρόταση της Κομισιόν ύψους 750 δισ. ευρώ με την προτεινόμενη αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων δεν πρέπει να αλλάξει. 

Στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

 “Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης” τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.

“Έχουμε ραντεβού με την Ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. “Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα προκαλούσε σοβαρότατο πρόβλημα”, προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι “είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου”. Ζήτησε, δε, το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης, το 2014, της Κριμαίας και της αναταραχής στην Ουκρανία, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ