ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος»

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλ΄ώντας στη Βουλή στη συζ΄ήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας με την προμήθεια των μαχητικών Rafalle και των φρεγατών Belharra

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγόρευσή του  στη σκιά, μάλιστα, των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία., αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στις θετικές  προοπτικές που ανο΄ίγονται για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας απ΄ό τη συμφωνία με τη Γαλλία, επιτέθηκε χωρίς να οξύνει ιδιαίτερα τους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Γιώργο Τσίπρα, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την ακρίβεια αλλά και στην αποκλιμάκωση του προσφυγικού και μετανστευτικο΄ύ προβλήματος που αντιμετώπισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την κυβερνητική υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πολύ πιο υψηλή από την προηγούμενη τονίζοντας ταυτόχρονα πως θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανακούφιση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως ακριβώς πράξαμε και με τον ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ. Μητσοτάκηςεείπε: «Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω, μέσω της επιβολής νέων φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την κυβερνητική υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητα και εθνικής ευθύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενισχύεται το εθνικό «οπλοστάσιο» και αναβαθμίζεται εμφατικά η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Αναφερόμενος στις φρεγάτες Belharra ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έρχονται να ενισχύσουν την «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού Στόλου. Η πολιτεία απεδέχθη τις εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και πλέον η επιφάνεια και ο βυθός της χώρας θωρακίζονται σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτές οι επιλογές συνδέονται με την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου που θα ενισχύσουν τα υποβρύχιά μας και την προμήθεια άλλων τεσσάρων σκαφών που θα ενισχύσουν περαιτέρω το Πολεμικό Ναυτικό», επισήμανε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο σχέδιο που απλώνεται σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων». Παράλληλα, όπως είπε, «συγκροτείται ένα υπόδειγμα αμυντικής διακρατικής συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά την αγορά των φρεγατών Belharra, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η αγορά τους έγινε με τους πλέον συμφέροντες όρους για την ελληνική οικονομία», καθώς τίποτε, όπως ανέφερε, δεν ξεφεύγει από τη δημοσιονομική ισορροπία.

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν το μεγάλο μας όπλο, δικαιούνται να έχουν στην κατοχή τους τα πιο σύγχρονα μέσα και θα πρέπει να έχουν την αμέριστη προσοχή και συμπαράστασή μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα για το ζήτημα του κόστους. Η χώρα μας εξασφάλισε τα Rafale με συμφέροντες όρους», είπε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε όπως  ήταν φυσικό τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και προσωπικά τον κ. Γιώργο Τσίπρα, εξάδελφο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για δήλωσή του στην οποία είχε πει ότι «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».

«Ε, σας λέμε, λοιπόν, ότι για αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», είπε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη θέση της χώρας μας στη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου λέγοντας: «Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.

Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως «τα ρητορικά πυροτεχνήματα των και συμπλήρωσε τα εξής: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

 

dikaiologitika.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ