ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο με έκτακτη φορολογία

Την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με 90% ανακοίνωσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ακόμα ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

«Είπατε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. και δεν ξέρω από που προήλθε αυτός ο αριθμός. Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σταματήστε για το Θεό να επαναφέρετε τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011. Ποιοι τα έλεγαν αυτά; Όταν συναντήθηκαν οι δυο πλατείες των αγανακτισμένων. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Έχετε δοκιμαστεί τόσες φορές και είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα απορρίψει την δική σας πρόταση», τόνισε.

Νωρίτερα, απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Τσίπρα είπε ότι κατανοεί γιατί όλες οι ομιλίες του είναι γεμάτες με προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο. Καταλαβαίνω ότι είμαι ο προσωπικός σας εφιάλτης αλλά ο εφιάλτης έρχεται απέξω, είπε.

Αναφερόμενος στις κρίσεις που διαχειρίζεται η δική του κυβέρνηση και του κ. Τσίπρα είπε: «Την κρίση του 2015 εσείς την προκαλέσατε, ενώ εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εξωγενείς κρίσεις. Το μόνο που υπήρχε τότε ήταν το 3ο μνημόνιο και αφού βάλατε εσείς φωτιά στο σπίτι της πατρίδας ήρθατε ως υπερήφανος πυροσβέστης να την σβήσετε».

Για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι τον εισήγαγε στην ελληνική πολιτική ζωή ο κ. Βενιζέλος το 2011. Δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης εσείς τον ανεβάσατε ενώ είχατε τάξει ότι θα τον εξαφανίσετε με έναν νόμο και ένα άρθρο. Τα ξεχάσατε αυτά; Έτσι κερδίσατε τις εκλογές. Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η πολιτική της ΝΔ πράγματι έχει ταξικό πρόσημο και ευνοεί τους πιο φτωχούς. Η κυβέρνηση εξήγγειλε την μείωση του ΕΝΦΙΑ και βγάλατε ανακοίνωση ότι αποδέκτες είναι οι λίγοι με τις μεγάλες περιουσίες. Το ερώτημα είναι γιατί ψηφίζετε τώρα την μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού είναι δώρο στα ρετιρέ; θα μειώσει την επιβάρυνση 800 εκατομμύρια για όλους τους ιδιοκτήτες. Αναγκάζεστε και έρχεστε και υπερψηφίζετε την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όλα τα ωραία που λέγατε πήγαν περίπατο κ. Τσίπρα.

Εκλογές με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο

«Ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε την χώρα σε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση γιατί θα είναι εξαιρετικά δύσκολο όχι αδύνατο αλλά δύσκολο να προκύψουν εκλογές μετά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, φέρνει την δικιά σας ευθύνη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Όχι πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες. Αυτή την στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος. Οι επόμενες εκλογές θα το πω άλλη μια φορά μπορεί να μαλλιάζει η γλώσσα σας να τις ζητάτε, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Σκεφτείτε ότι έχουμε πόλεμο και εσείς ζητάτε εκλογές και ενδεχομένως η χώρα να περάσει από την βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αυτό σήμερα συνιστά υπεύθυνη στάση; Έχουμε πολεμική οικονομία και εσείς ζητάτε εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και ο κόσμος θα σας επιστρέψει στα έδρανα που είστε και σήμερα», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός. Τον κατηγόρησε ότι έσυρε την χώρα σε εκλογές το 2015 λέγοντας ψέμματα ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Για το πόσες θα είναι οι μειώσεις ο πρωθυπουργός είπε: «Οι πολίτες, θα λάβουν άμεσα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και θα διαπιστώσουν οι ίδιοι πόσο φόρο θα πληρώσουν. Η πραγματικότητα ή θα επιβεβαιώσει εμάς ή εσάς. Προσμετρώ το γεγονός ότι υπερψηφίζετε την μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε όσον αφορά στα υπερκέρδη και την φορολόγησή τους: «Ας συμφωνήσουμε ότι πράγματι η ΡΑΕ θα δει που είναι τα υπερκέρδη αλλά θα λάβει υπόψιν της ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις γιατί η ΔΕΗ έδωσε σημαντικές εκπτώσεις και με βάση αυτούς τους υπολογισμούς εδώ είμαστε».

Κλείνοντας σημείωσε: «Καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς. Δεν έληγε η θητεία της κυβέρνησης. Χρησιμοποιήσατε την δυνατότητα που σας έδινε το Σύνταγμα και σύρατε την χώρα σε εκλογές με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Ήρθατε τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ακόμα 18 μήνες. Εσείς είπατε ψέμματα στον λαό ότι θα καταργήσετε πλήρως τoν ΕΝΦΙΑ, εσείς βάλατε υπουργό οικονομικών τον Βαρουφάκη, το asset, και οδηγήσατε την χώρα στο δημοψήφισμα και την φέρατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και εμείς σας στηρίξαμε για να μην πάει η χώρα στον βρόντο».

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ