ΔΙΑΦΟΡΑ

Μονάδα Αφαλάτωσης στους Λειψούς

Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος Λειψών: «Όραμα μας είναι η υψηλή ποιότητα ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο»

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των έργων στο μικρό ακριτικό νησί των Λειψών εξέφρασε ο Δήμαρχος Φώτης Μάγγος σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.

Ο κ. Μάγγος μίλησε για την μονάδα αφαλάτωσης λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή Λειψών, προσπαθεί να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα μέσα από έργα πνοής καθώς τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υδατικές ανάγκες.
Ένα σοβαρό πρόβλημα 20 ετών αποτέλεσε η μεταφορά νερού η οποία γινόταν με υδροφόρα πλοία, η ναύλωση των οποίων κόστιζε εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Βέβαια, αυτό δεν αποτελούσε λύση καθώς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι ανάγκες αυξάνονταν κατακόρυφα.

Συνεπώς, η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600κυβικών/ημέρα η οποία προσφέρει 100% υδατική αυτονομία στο νησί αλλά και η δημιουργία νέου βελτιωμένου δικτύου ύδρευσης, είναι έργα πνοής που θα βοηθήσουν το μικρό ακριτικό νησί να αποκτήσει αυτονομία στις ανάγκες ύδρευσης. Η μονάδα αφαλάτωσης χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και φορέας υλοποίησης η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής . Η μονάδα εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2019 και μέχρι και σήμερα λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο υποδομών το νησί αλλάζει και εξελίσσεται. Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα μέσα από έργα πνοής.

Με τα αποθέματα του υδροφόρου ορίζοντα να μην επαρκούν για να καλύψουν τις υδατικές ανάγκες, οι Λειψοί ανήκουν στα άνυδρα νησιά.

Μέχρι πρότινος και για τα προηγούμενα 20 χρόνια η μεταφορά νερού πραγματοποιούταν με υδροφόρα πλοία, η ναύλωση των οποίων κόστιζε εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο όμως, οι ανάγκες που διογκώνονται κατά τη θερινή περίοδο δεν καλύπτονταν έγκαιρα και επαρκώς σε όλα τα νησιά που παρουσίαζαν το ίδιο πρόβλημα.

Η Δημοτική Αρχή κατόρθωσε να «σπάσει» αυτή την «20ετη παράδοση» εγκαθιστώντας και λειτουργώντας τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 600κυβικών/ημέρα η οποία προσφέρει 100% υδατική αυτονομία στο νησί. Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία νέου βελτιωμένου δικτύου ύδρευσης, έργο που εντάσσεται στον προγραμματισμό μας.

Παράλληλα, πλήθος έργων ζωτικής σημασίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης ή ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου –δημαρχείου, τη νέα προβλήτα για την πρόσδεση μεγαλύτερων των 150 μέτρων επιβατικών πλοίων, το υπαίθριο γυμναστήριο μαζικής άθλησης και τις αστικές αναπλάσεις.
Μεταξύ αυτών, εξέχουσα θέση κατέχουν και τα νέα δίκτυα ύδρευσης, φωτισμού και οδοποιίας. Με άλλα λόγια, κινούμαστε συνεχώς με σκοπό την ανάπτυξη των Λειψών.
Όραμα μας είναι η υψηλή ποιότητα ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο».

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ