ΔΙΑΦΟΡΑ

Μονάδες αφαλάτωσης στην Αντίπαρο

 

Έλυσαν το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης του νησιού

 

Σοβαρό πρόβλημα με το νερό αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της Αντίπαρου και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που στο νησί  πληθυσμός διπλασιαζόταν  από τους επισκέπτες  και οι ανάγκες λόγο του κόσμου είναι αυξημένες. Την περίοδο που κάθε χρόνο εμφανιζόντουσαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και τα δυσμενέστερα σχόλια των τουριστών μέχρι και την ημέρα που τοποθέτησαν δύο μονάδες αφαλάτωσης  και το πρόβλημα λύθηκε οριστικά . Έργο πνοής για το νησί .

Τα 600 με 700 κυβικά αφαλατομένου νερού που παράγονται από τις δυο μονάδες και διοχετεύονται στο δίκτυο σε ημερήσια βάση, είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού με καθαρό νερό . Οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες τα προηγούμενα  χρόνια  πριν  τοποθετηθούν οι μονάδες αφαλάτωσης ξόδευαν  πάρα πολλά χρήματα  αγοράζοντας εμφιαλωμένο νερό , γιατί το νερό που ερχόταν στις βρύσες των σπιτιών  και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν ακατάλληλο .  Υπήρχαν τέσσερις  γεωτρήσεις  αμφιβόλου ποιότητας .

 

Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού προτιμάται όλο και περισσότερο ως λύση για την ύδρευση νησιών και άλλων παραθαλάσσιων περιοχών με λειψυδρία. Πρόκειται για μια περίπλοκη μέθοδο που στηρίζεται στην τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης, που είναι όμως η μοναδική εναλλακτική λύση μετά τη μεταφορά πόσιμου νερού με δεξαμενόπλοια ή βυτιοφόρα, η οποία είναι ασύμφορη και δεν είναι εγγυημένη ούτε ως προς την υγιεινή ούτε ως προς την επαρκή και την έγκαιρη υδροδότηση.

Κατά την αντίστροφη όσμωση το θαλασσινό νερό περνάει με πολύ υψηλή πίεση μέσα από ειδική μεμβράνη, η οποία το διαχωρίζει από το αλάτι και άλλα συστατικά του. Το νερό περνάει από επεξεργασία πριν τη μεμβράνη, ώστε να μην την καταστρέφει, καθώς και μετά τη μεμβράνη, για να γίνει πόσιμο.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ