ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Αρνήθηκε ότι επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία

 

Ερωτηματικά και αντιδράσεις πυροδότησε η φράση του προέδρου των ΗΠΑ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία. Η επίμαχη δήλωση του Τζο Μπάιντεν έγινε κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία το περασμένο Σάββατο, αναγκάζοντας μάλιστα στη συνέχεια τον Λευκό Οίκο να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση.

Διευκρινίσεις έδωσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφων καθώς έφευγε από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον. Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν ερωτήθηκε εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία με τη δήλωσή του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος λοιπόν απάντησε μονολεκτικά «όχι» στον δημοσιογράφο που του έκανε την ερώτηση.

Το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην ρωσική εξουσία, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία μάχη «μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας». «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν για τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπάθησαν να διευκρινίσουν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου. «Το θέμα του προέδρου ήταν ότι δεν επιτρέπεται στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι: «Δεν συζητούσε την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ή την αλλαγή καθεστώτος».

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ