ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

FILE PHOTO: U.S. Vice President Joe Biden (L) meets with Turkey's President Tayyip Erdogan at Beylerbeyi Palace in Istanbul November 22, 2014. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Στις 14 Ιουνίου (την ίδια μέρα που θα δει και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μήτσοτάκη) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει, για πρώτη φορά, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Και εκεί, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, θα του θέσει και το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας: ο Τζο Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έκρυψε όμως ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είχε επισημάνει ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ