ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιός: Αυτό που εξοργίζει τους νησιώτες δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά η ίδια η Κυβέρνηση που έχει πάρει απόφαση να εγκαταλείψει τα νησιά

Φωτογραφία αρχείου

Στο Κόκκινο Ρόδου μίλησε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός για τα εκτεταμένα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από χθες το βράδυ σε Λέσβο και Χίο.

«Αυτό που σήμερα συμβαίνει στα νησιά είναι το αποτέλεσμα μιας στείρας, ακροδεξιάς, προεκλογικής ρητορικής της ίδιας της ΝΔ, η οποία την οδήγησε στο να μη μπορεί, ως Κυβέρνηση πια, να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα. Οι άνθρωποι των νησιών που έχουν έμπρακτα, όλα αυτά τα χρόνια, αποδείξει την αλληλεγγύη τους και την ευαισθησία τους απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σήμερα αντιμετωπίζονται με χημικά και δακρυγόνα. Μόνο ντροπή.».

«Η ΝΔ έχει βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο και για να το αντιμετωπίσει καταφεύγει στην καταστολή. Καταφεύγει δηλαδή ξανά σε πρακτικές εμπνευσμένες από την ακροδεξιά της τάση. Οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα αλλά θα γεννήσουν νέα. Αυτό οι νησιώτες το γνωρίζουν πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και την αποτυχία της ΝΔ. Η μόνη διέξοδος είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Τα κλειστά κέντρα θα λειτουργήσουν ως επιπλέον δομές στα νησιά, ενώ η δυναμικότητά τους, πριν καν κατασκευαστούν, έχει ήδη ξεπεραστεί από τα μεγάλα νούμερα πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που ζουν αυτή τη στιγμή στα νησιά».

«Η ΝΔ, προκειμένου να μην ταράξει τη σχέση της με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς της ενδοχώρας, έχει πάρει απόφαση να εγκαταλείψει τα νησιά στη μοίρα τους και να τα καταδικάσει σε αποθήκες ψυχών. Και αν τώρα βλέπουμε αυτές τις εικόνες ντροπής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις επόμενες μέρες αντίστοιχες πρακτικές θα εξελιχθούν και στα νησιά της Δωδεκανήσου. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει όλοι να αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας και τη συνέπεια των λόγων μας. Πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή την ακραία, αδιέξοδη και βίαιη πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στα νησιά και τους νησιώτες. Γιατί αυτό που εξοργίζει τους νησιώτες σήμερα, δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά η ίδια η Κυβέρνηση».ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ