ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιός: Η ανικανότητα της Κυβέρνησης αφήνει και πάλι την Κάσο και την Κάρπαθο χωρίς πλοίο

Μετά τις μέρες ακτοπλοϊκού αποκλεισμού που βιώσαν τα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου το καλοκαίρι, εν μέσω δηλαδή της τουριστικής περιόδου, για μια ακόμη φορά με ευθύνη του Υπουργείου, σταματά και πάλι η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεσή τους.

Όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Ολιγωρίες και η Ανικανότητα της Κυβέρνησης οδήγησαν και πάλι τα νησιά αυτά σε μια νέα δίνη αβεβαιότητας και ταλαιπωρίας. Η σύμβαση του πλοίου, που μέχρι στιγμής εξυπηρετούσε την γραμμή της Κασοκαρπαθίας, έληξε, χωρίς να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των δρομολογίων, με αποτέλεσμα από προχθές και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου η Κάσος και η Κάρπαθος να μείνουν χωρίς πλοίο για Κρήτη και χωρίς τακτική σύνδεση με τον Πειραιά. Το, δε, ήδη δρομολογημένο πλοίο Blue Star Patmos προσεγγίζει τα νησιά μόνο μια φορά την βδομάδα, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία και συνδεσιμότητα των νησιών, σχολιάζει ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Γιατί ενώ ήξερε το Υπουργείο ότι λήγει η τρίμηνη διάρκεια της Σύμβασης, δεν κινήθηκε  νωρίτερα ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να πρέπει τα νησιά να μείνουν πάλι χωρίς πλοίο; Γιατί, ενώ γνώριζε για την κατάσταση που επρόκειτο να δημιουργηθεί, δεν ενήργησε εγκαίρως ώστε να βρεθεί μεταβατική λύση για την συνέχιση της απρόσκοπτης σύνδεσης της Κάσου και της Καρπάθου;

Επειδή οι ζωές των νησιωτών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα και επειδή η Νησιωτικότητα δεν μπορεί να γίνεται θυσία του «επιτελικού αλαλούμ» που επιδεικνύει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καλούμε το Υπουργείο να προβεί άμεσα σε απευθείας ανάθεση της γραμμής, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του Νόμου και να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να δρομολογηθεί στην γραμμή, πλοίο κατηγορίας Β΄. Παράλληλα περιμένουμε να πάρει σαφείς δεσμεύσεις απέναντι στους κατοίκους της Κάσου και της Καρπάθου ότι τα νησιά δεν θα βιώσουν ξανά μέρες αποκλεισμού και αγωνίας, όπως ήδη έχει γίνει μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Τέλος, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της διακοπής της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών της Κάσου και της Καρπάθου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Αναφορά μέσω της οποίας διαβιβάζει τις επιστολές διαμαρτυρίας του Δήμου Ηρωικής Κάσου και του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, οι οποίοι ζητούν την άμεση εξεύρεσης λύσης.

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ