ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιός: Να δοθεί παράταση στη νομοθετική ρύθμιση για τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων – Κατάθεση Ερώτησης

Να δοθεί παράταση στη νομοθετική ρύθμιση για τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο Τομεάρχης Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, από την έναρξη της πανδημίας, οι μισθωτές σχολικών κυλικείων ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, τα οποία μεγεθύνθηκαν λόγω της μακράς περιόδου όπου τα σχολεία ήταν κλειστά ή λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό τμημάτων καθώς και της –μέχρι σήμερα- συρρικνωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών-μαθητών.

Εξ αρχής, οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εισακούοντας τα δίκαια αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων, τόνισαν την αναγκαιότητα να παρθούν μέτρα στήριξης, όπως μεταξύ άλλων, η απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τη χρονιά 2019-20, η μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για τα επόμενα δύο σχολικά έτη, διακανονισμός για προηγούμενες οφειλές, κ.ο.κ.

Έπειτα από 7 μήνες αναστολής της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4735/2020 και δόθηκε η δυνατότητα, για τη σχολική χρονιά 2020-2021, α) έκπτωσης 40% στα μισθώματα προς τους οικείους δήμους, β) πρόωρης λύσης των συμβάσεων μίσθωσης χωρίς την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής υπέρ του εκμισθωτή ως την 30η Ιουνίου 2020.

Τα πενιχρά έως ανύπαρκτα εισοδήματα έκαναν τον εποχικό κλάδο να θιγεί τόσο, ώστε την τρέχουσα σχολική χρονιά -όπου μέχρι στιγμής τα σχολεία λειτουργούν κανονικά-, οι 8.500 μικρές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους αλλά και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Επιπλέον, παραμένει ασαφές εάν υπάρχει η υπουργική πρόθεση να ανανεωθεί η παραπάνω ρύθμιση.

Για αυτούς τους λόγους, οι Βουλευτές και Τομεάρχες Ν. Σαντορινιός, Κ. Ζαχαριάδης και Ν Φίλης,  ρωτούν τους Υπουργούς αν προτίθενται να παρατείνουν την ισχύ της ρύθμισης του Ν. 4735/2020, αρ. 44, για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Τέλος, άμεσες απαντήσεις ζητούνται για τις ενέργειες που σκοπεύουν να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία,  ώστε να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι εν λόγω μικρές επιχειρήσεις καθώς και να επιβιώσει ο θεσμός των σχολικών κυλικείων εν γένει.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ