ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιός : Nα στηριχθεί άμεσα ο κλάδος των γυμναστήριων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εσωτερικών, κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με τον κλάδο των γυμναστηρίων και την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξής του, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι θέσεις εργασίας, μετά την λήξη της αναστολής λειτουργίας τους.

Όπως τονίζεται στην Ερώτηση, ο εν λόγω κλάδος είναι εξαιρετικά ζημιωμένος με την πολύμηνη διακοπή των δραστηριοτήτων του, ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο το πότε θα ανοίξει και ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα απαιτηθούν. Τα ελάχιστα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα διογκούμενα οικονομικά χρέη και το πρόσφατο μέτρο της επιδότησης παγίων εξόδων, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Όπως δηλώνει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κλάδος των γυμναστών και των γυμναστηρίων έχει οδηγηθεί σε απόγνωση και ο κίνδυνος των λουκέτων και των μαζικών απολύσεων είναι πλέον υπαρκτός. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε να δοθούν στις επιχειρήσεις του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης, του ιδιωτικού τομέα, οικονομικές διευκολύνσεις και ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν την κρίση της πανδημίας και να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους και μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών

Θέμα: «Άμεση στήριξη του κλάδου των γυμναστηρίων, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων»

Ο κίνδυνος διακοπής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων, μετά τον τερματισμό της υποχρεωτικής, από το κράτος, αναστολής λειτουργίας τους, είναι τεράστιος. Πολλοί κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας κινδυνεύουν με συρρίκνωση, μεταξύ αυτών και τα Γυμναστήρια.

Σύμφωνα με τους Ιδιοκτήτες Γυμναστηρίων του νομού Ηρακλείου, ο κλάδος τους είναι ο πλέον ζημιωμένος, καθώς με κυβερνητική εντολή, η λειτουργία τους είχε ανασταλεί ήδη για έξι μήνες μέσα στο 2020, ενώ μετά το πρώτο lockdown ήταν από τους τελευταίους κλάδους που επαναλειτούργησαν, την ώρα που και για το τρέχον έτος είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους.

Πρόσφατα 44 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της πόλης του Ηρακλείου προχώρησαν στην κοινοποίηση, προς τα αρμόδια

Υπουργεία, των προτάσεων και των αιτημάτων τους, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική ζωή μετά τη λήξη του lockdown και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των Επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέον, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή.

Ακόμα και οι τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για επιδότηση των παγίων εξόδων τους, απαιτούν τέτοιες σωρευτικές συνθήκες που πρέπει να πληρούνται, καθιστώντας δύσκολη έως αδύνατη την ανακούφισή τους από το μέτρο αυτό.

Επειδή οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, λόγω της συνδρομητικής υπηρεσίας που παρέχουν, να προσφέρουν μετά την επαναλειτουργία τους τις υπηρεσίες τους χωρίς να εισπράττουν. Επειδή το μέτρο της επιδότησης παγίων εξόδων, αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία των συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Επειδή τα γυμναστήρια ενισχύουν τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Επειδή, τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Επειδή, στόχος είναι να επιβιώσουν και να επαναλειτουργήσουν μετά το τέλος των lockdown και της υποχρεωτικής αναστολής εργασιών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Υπάρχει σχεδιασμός για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως είχαν λειτουργήσει το 2020 και ποιος είναι αυτός;

2. Ποιες φορολογικές διευκολύνσεις θα υπάρξουν, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές;

3. Ποιες ρυθμίσεις ή οικονομικές διευκολύνσεις θα προβλεφθούν ως προς τις οφειλές σε ΔΕΚΟ για το διάστημα της αναστολής;

4. Προτίθενται να μετατάξουν τον κλάδο σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;

5. Σκοπεύουν να παρατείνουν το μέτρο απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου για ένα διάστημα μετά την επαναλειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα;

6. Τι προτίθενται να πράξουν ως προς τους Δήμους, που με δική τους υπαιτιότητα δεν έχουν προχωρήσει στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για το διάστημα που είναι κλειστές με κρατική εντολή;ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ