ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιός: “Ανοχύρωτη η Υγεία και στα νησιά-Το Μεταφορικό Ισοδύναμο στον πάγο”

 

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στο Κανάλι 1 Πειραιά και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε για μια ακόμη φορά την τραγική κατάσταση που εξελίσσεται για εργαζόμενους και επιχειρήσεις του Τουρισμού, ενώ στηλίτευσε την στάση της Κυβέρνησης να μην παίρνει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου.

Τέλος, σχολίασε την κατάσταση των δομών υγείας στα νησιά και έθεσε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στις πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Η «Συν- Εργασία» της ΝΔ φέρνει περικοπές 20% στους μισθούς των εργαζομένων

«Το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης «Συν- Εργασία» επιφέρει μείωση του μισθού των εργαζομένων κατά 20%. Αυτή η μείωση, ειδικά για τους εποχικούς εργαζόμενους, που δουλεύουν μόνο 5-6 μήνες το καλοκαίρι, προσπαθώντας να ζήσουν από τα έσοδα αυτά το χειμώνα, τινάζει τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό στον αέρα».

«Στον αντίποδα αυτής της ρύθμισης, εμείς προτείνουμε να καλυφθεί από το Κράτος το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 40% των μισθών, των εργαζομένων που δουλεύουν σε επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης και μεταφορών. Μόνο με αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι δε θα δουν τους μισθούς τους κομμένους και μόνο έτσι οι επιχειρήσεις, θα επιβιώσουν».

Οι ίδιοι οι φορείς του Τουρισμού χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης

«Όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρόδο και μετά από τις συναντήσεις που είχε με φορείς το Τουρισμού, τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει φέρει για τις επιχειρήσεις του κλάδου δεν βοηθούν. Συγκεκριμένα, το ΤΕΠΙΧ όπως και το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής αυξάνουν το δανειακό βάρος των επιχειρήσεων, ενώ είναι εξαιρετική δύσκολη η ένταξη σε αυτά.

Γιατί η Κυβέρνηση δεν δέχεται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστρεπτέα επιδότηση των επιχειρήσεων, 3δις, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων; Τότε ποιος ο λόγος να ζητάει το Κράτος μη επιστρεπτέα ενίσχυση από την ΕΕ, αλλά να μην την παρέχει στις επιχειρήσεις;».

Η κατάσταση για τον Τουρισμό είναι δραματική την ώρα που η ΝΔ στηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα

«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να διατείνεται ότι στηρίζει την Εργασία και την Επιχειρηματικότητα, αλλά εγώ βλέπω ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα κλαίνε και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον τουρισμό να κάνουν διαδηλώσεις. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το Σεπτέμβρη θα δούμε μια άλλη εικόνα σε αυτούς τους κλάδους: πολλά λουκέτα και πολλούς εργαζόμενους και της οικογένειές τους στο χείλος της φτωχοποίησης. Το μήνυμα των φορέων του Τουρισμού από τη Ρόδο ήταν σαφές: όσο χειμωνιάζει, η τσέπη θα αδειάζει και η κατάσταση αυτή θα φέρει κοινωνικές αναταραχές. Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι του Τουρισμού, που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και που όμως αυτή τη στιγμή είναι σε απόγνωση».

«Με το να μην παίρνει η ΝΔ συγκεκριμένα μέτρα που έχει ανάγκη ο Τουρισμός και οι εργαζόμενοι δείχνει ότι θέλουν να φέρουν μια συνολική αλλαγή στον κλάδο. Θέλουν να ενισχυθούν τα μεγάλα τουριστικά συμφέροντα, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείνουν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στην διάλυση της Οικονομίας. Καταθέτει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, ζητώντας από την Κυβέρνηση να τις υλοποιήσει. Τους καλούμε, καθώς τώρα αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα τους δεν βγαίνουν, να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας και οι τοπικές οικονομίες».

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο στον πάγο

«Η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις πληρωμές των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους για το 2020. Επιπλέον, την ώρα που η Επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη, η απραξία του Υπουργείου Ναυτιλίας με το να μην έχει ακόμη ανοίξει την πλατφόρμα για την κατάθεση των παρασταστικών μεταφοράς των επιχειρήσεων, είναι απαράδεκτη. Και όχι δεν οφείλεται η πανδημία για αυτές τις καθυστερήσεις. Δεν δίνουν στους νησιώτες- επιβάτες και στους νησιώτες- επιχειρηματίες αυτά που τους χρωστάνε».

Ανοχύρωτη η Υγεία και στα νησιά

«Η Υγεία στα νησιά, και όχι μόνο, δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των γιατρών που υπηρετούν στην Πάτμο, στη Λέρο και στους Λειψούς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Υγείας. Οι ίδιοι οι γιατροί λένε ότι οι λεγόμενες «προσλήψεις», που επικαλείται η Κυβέρνηση, επί της ουσίας είναι ανανεώσεις υπηρεσίας επικουρικών γιατρών και κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι παρά τις προτροπές της ΕΕ, ώστε να γίνουν οποιαδήποτε προσλήψεις χρειάζονται για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας των χωρών-μελών, στο πλαίσιο της πανδημίας, και παρά την ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου των 37δις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει πίσω του, προσλήψεις μονίμων γιατρών δεν έχουν γίνει. Να θυμίσω, δε, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προγραμματίσει 4.000 προσλήψεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ και αντ΄ αυτού η ΝΔ επιλέγει να κάνει προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Εφόσον υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, που είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει την Υγεία;».

«Ιδιαίτερα οι νησιώτες εκφράζουν την αγωνία τους για τις δομές υγείας των νησιών, οι οποίες είναι ακόμη υποστελεχωμένες και αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ