ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιός: “Σε αβεβαιότητα και αδιέξοδο οι ενοικιαστές Σχολικών Κυλικείων των νησιών»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Υπουργό Παιδείας κατέθεσε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο και την αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται οι ενοικιαστές Σχολικών Κυλικείων, ιδίως των νησιών, περιοχές στις οποίες έχει ήδη διασαλευθεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή αφού πρώτες αυτές έχουν βιώσει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου, η οποία και συνυπογράφεται από άλλους 11 νησιώτες βουλευτές καθώς και από τον Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εσωτερικών, Χρήστο Σπίρτζη, αναφέρονται τα εξής:

«Λίγο πριν την, αβέβαιη και χωρίς σχέδιο, έναρξη αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, έντονη παραμένει η αβεβαιότητα και η αγωνία των ενοικιαστών σχολικών κυλικείων των νησιών. Τα νησιά της χώρας μας, ακόμη και τα μεγάλα, όπως η Ρόδος και η Κως, λόγω της δραματικής μείωσης της τουριστικής κίνησης και των μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, βιώνουν σοβαρές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό τους. Η εποχική εργασία έχει εισέλθει, πια, σχεδόν στο φάσμα της επιδοτούμενης ανεργίας, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν, ήδη, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Περαιτέρω, η σχολική χρονιά 2019-2020 άφησε σε βαθιά κρίση τον κλάδο των σχολικών κυλικείων, αφού, λόγω της πανδημίας, ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να κλείσουν και εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης του κύκλου εργασιών τους, ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει. Επιπλέον, τα κυλικεία, σημαντικές απώλειες σημείωσαν με την έξαρση της εποχικής γρίπης, περίοδο όπου και υπολειτουργούσαν λόγω της μεγάλης αποχής μαθητών από τα σχολεία.

Αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης χρονιάς είναι από τις 10 Μαρτίου, που τελευταία μέρα λειτούργησαν τα σχολεία, έως και σήμερα οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, να είναι παγωμένες και οι εργαζόμενοι σε αυτές να είναι χωρίς δουλειά, ενώ έξοδα και υποχρεώσεις, που δεν μπορούν πια να καλύψουν, συνεχώς επιβαρύνουν τους μισθωτές.

Μπροστά σε αυτή την απελπιστική κατάσταση που ο κλάδος αντιμετωπίζει, η Κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών και ενοικιαστών σχολικών κυλικείων, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μη βιωσιμότητάς τους, ούτε όμως και έχει δώσει ένα σαφή «οδικό χάρτη» σχετικά με την επανέναρξη των δραστηριοτήτων αυτών.

Μέτρα όπως απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για το Β΄ τρίμηνο 2019-2020 (περίοδο 1η Δεκεμβρίου 2019 έως και 29 Φεβρουαρίου 2020) και συμψηφισμό μισθωμάτων για όσους είχαν ήδη καταβάλει το ποσό, μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για τα επόμενα δύο (2) σχολικά έτη, διακανονισμός οφειλών προηγουμένων ετών, δικαίωμα λήξης της σύμβασης -με επιστροφή των εγγυήσεων- για όσους το επιθυμούν, νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου και αναστολή εξώσεων, με ταυτόχρονη παράταση των συμβάσεων για ένα έτος, μπορούσαν πραγματικά, σε ένα νησιωτικό Δήμο που ήδη βάλλεται από την οικονομική κρίση της πανδημίας, να λειτουργήσουν βοηθητικά για τους μισθωτές σχολικών κυλικείων. Επιπλέον θα μπορούσαν να προλάβουν την δεδομένη αγοραστική μείωση των μαθητών, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών των οικογενειών τους.

Επειδή, η ημερομηνία επαναλειτουργίας των κυλικείων τίθεται εν αμφιβόλλω,

Επειδή ακόμα και με την επαναλειτουργία τους, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει  και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μαθητών, τα εισοδήματα των ιδιοκτητών θα εξακολουθήσουν να συρρικνώνονται,

Επειδή υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στην αντιμετώπιση των τρεχουσών αλλά και μελλοντικών οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αυτών,

Επειδή η Ρόδος, όπως και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, λόγω της μείωσης του τουρισμού και των λοιπών συνεπειών της πανδημίας αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Με ποιον τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσουν την αβέβαιη οικονομική κατάσταση που ο κλάδος αντιμετωπίζει εν γένει και ιδίως στους νησιωτικούς Δήμους;
  2. Εμπεριέχεται στα σχέδια της Κυβέρνησης η λήψη μέτρων στήριξης ειδικά για τα κυλικεία των νησιωτικών Δήμων, ώστε να αποτραπεί ο οικονομικός στραγγαλισμός του κλάδου και να στηριχτούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δεδομένης της, αντικειμενικά, μεγάλης ζημίας που έχουν υποστεί;
  3. Πότε θα ανακοινωθεί ο ακριβής σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολικών κυλικείων, έτσι ώστε να μπορέσουν, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να γνωρίζουν το μέλλον των επιχειρήσεων τους;»

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ