ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Σαντορινιόςαπό Λέρο και Κάλυμνο: Η Κυβέρνηση παίζει με τις τύχες των νησιών

 

Την περιοδεία του στο νησί της Λέρου και της Καλύμνου ολοκλήρωσε το Σάββατο ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε νησιά της Δωδεκανήσου ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι 2 και να έρθει σε επαφή με κατοίκους και φορείς, μεσούσης αυτής της δύσκολης χρονιάς που τα νησιά διανύουν.

  • Λέρος

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, συνοδευόμενος από τοπικό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Λέρου, κ. Μιχάλη Κόλλιακαθώς και με τους Αντιδημάρχους του νησιού, κ. Δ. Καστή και κ. Α. Γρεκό, με τουςοποίους συζήτησαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που το νησί αντιμετωπίζει. Η αποδυνάμωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η οποία έχει απορυθμίσει τις μετακινήσεις των νησιωτών και τη δυνατότητα αφίξεων τουριστών αλλά και οι μεγάλες επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εκπροσώπους του Δήμου. Παράλληλα, εκφράστηκε, από πλευράς τους, η έντονη ανησυχία τόσο της Δημοτικής Αρχής, όσο και των κατοίκων για την επικείμενη εφαρμογή της απόφασης της Κυβέρνησης να λειτουργήσει στο νησί κλειστή δομή προσφύγων και μεταναστών.Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε πως παρά τις προτάσεις που η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε για την ενίσχυση της ακτοπλοΐας και την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου ώστε να καταστεί το ακτοπλοϊκό δίκτυο αποτελεσματικό, στις παρούσες συνθήκες, το Υπουργείο Ναυτιλίας επέδειξε ολιγωρία και μεροληψία, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκρισμα στις σταθερές συνδέσεις και στις οικονομίες των απομακρυσμένων νησιών.Ενώ, σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης στα ζητήματα του προσφυγικού, λέγοντας ότι«ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει, για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό του ακροατήριο στην ηπειρωτική Ελλάδα να προχωρά σε δημιουργίαεπιπλέον, κλειστών, δομών δαπανώντας, μάλιστα, το υπέρογκο ποσό, για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, των 133εκ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους Διεθνείς Οργανισμούς για τη Μετανάστευση και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Σειρά, επίσης, συναντήσεων, είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο, κ. Χ. Μπούτση και το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Λέρου, καθώς με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου, κ. Μ. Μαθιουδάκη, όπου τέθηκαν τα ουσιαστικά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων στήριξής τους. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ως απάντηση στην Κρίση, αν και είχε ένα μεγάλο απόθεμα ασφαλείας 37δις, που ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στη χώρα, επέλεξε να οδηγήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον δανεισμό και στα λουκέτα, μέσω των δήθεν χρηματοδοτικών προγραμμάτων που ανακοίνωσε. Παράλληλα, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, «ως απάντηση στην μεγάλη ανεργία και ύφεση, η ΝΔ απάντησε με περικοπές μισθών των ιδιωτικών εποχικών υπαλλήλων και κουτσουρεμένα επιδόματα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τη φτοχωποίηση και την απόγνωση στα νησιά».

Τέλος, σχετικά με τα ζητήματα της δυναμικότητας των υπαρχουσών δομών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, συζήτησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός με την Πρόεδρο του ΚΥΤ Λέρου, κα. Φ. Κιμπιτζόγλου. Επίσης, στη συνάντηση που έλαβε χώρα μεταξύ του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Β. Στασινόπουλου, Διοικητή του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, αναλύθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρουσιάζονται λόγω της πανδημίας αλλά και της υπερσυσώρευσης, κατά καιρούς, πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

  • Κάλυμνος

Συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Τοπικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από τον πρώην Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κασάρα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός βρέθηκε στο νησί της Καλύμνου. Στο πλαίσιο του προγράμματος της περιοδείας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καλυμνίων, κ. Δημήτρη Διακομιχάλη καθώς και με τον Έπαρχο, κ. Μανώλη Μουσελλή, με τους οποίους συζήτησε για τα σοβαρά προβλήματα που η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει.

Επίσης, είχε την ευκαιρία ο ίδιος να συνομιλήσει με ντόπιους αλιείες, με καταστηματάρχες του νησιού και με κατοίκους οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για τις αντοχές της τοπικής οικονομίας και για το μέλλον του νησιού. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε πως η κρίση της πανδημίας έχει στερήσει βασικά εισοδήματα που οι νησιώτες χρειάζονται, ενώ η αδιαφορία της Κυβέρνησης προκαλεί πλέον σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας του πρωτογενή τομέα, των μικρών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών των νησιών.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισκέφθηκε την ΑΕΝ Καλύμνου, ένα σημαντικό, όπως τόνισε, έργο πνοής γιατο νησί αλλά και για την ναυτική εκπαίδευση.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,«η ίδρυση της Σχολής αυτή, που εγκαινιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα δύο χρόνια περίπου πριν, υπογραμμίζει την μεγάλη ιστορία και την ναυτική παράδοση του νησιού. Έχοντας παλέψει, από την αρχή της θητείας μου σα βουλευτής Δωδεκανήσου για την ΑΕΝ Καλύμνου, σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος να βλέπω το έργο αυτό σε πλήρη λειτουργία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ