ΔΙΕΘΝΗ

Νέα καταστροφή στην Αγία Σοφία – Αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική Πύλη

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη έχουν γίνει από τότε που η Αγία Σοφία, η εμβληματική βυζαντινή βασιλική, μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική Πύλη…

Το θέμα με τον νέο βανδαλισμό στην Αγία Σοφία ανέδειξε το τουρκικό δίκτυο A TV, αναφέροντας πως το εμβληματικό μνημείο έγινε για ακόμα μια φορά «στόχος αμόρφωτων». «Θα θυμάστε πως στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους και στα μάρμαρα. Τώρα λοιπόν εξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγίας Σοφίας» αναφέρει ο δημοσιογράφος του τουρκικού δικτύου.

«Αρχικά ήταν η Αυτοκρατορική Πύλη, μετά οι τοίχοι και τα μάρμαρα και τώρα τα εμβλήματα. Κάθε πλευρά της Αγίας Σοφίας είναι ιερή και για αυτό πιθανότατα κάποιος το θεώρησε ως ιερό και το πήρε στο σπίτι του» σημειώνει επίσης ο δημοσιογράφος του A TV.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Το ρεπορτάζ για την Αγία Σοφία μετά το 31:40

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικού τεμένους, μετά από απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι βανδαλισμοί στο μνημείο που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO συνεχίζονται…

Τον περασμένο Ιούνιο η χρήση μηχανήματος καθαρισμού, που χρησιμοποιήθηκε στο εσωτερικό του μνημείου, είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν μάρμαρα στο δάπεδο….Φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, ενώ στα social media έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και φωτογραφίες που έδειχναν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ