ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

 

Νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Την αποκάλυψη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Φέτος, η ΔΕΘ δεν θα διεξαχθεί, λόγω του κορονοϊού, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει κανονικά την καθιερωμένη ομιλία του και την συνέντευξη Τύπου – κατά την οποία θα περιγράψει το οικονομικό πρόγραμμα της χρονιάς- στο πλαίσιο του Φόρουμ της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι εξετάζεται ένα πλέγμα μέτρων για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, εκτός από την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ που λαμβάνουν .

Τόνισε παράλληλα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό. “Όταν παίρνουμε μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία, παίρνουμε μέτρα να στηρίξουμε και την οικονομία. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι ανάμεσα στα μέτρα που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ ο φόρος επιτηδεύματος είναι κάτι που έχει πει η κυβέρνηση ότι θα καταργηθεί μέσα στην τετραετία.

Όσον αφορά στα αναδρομικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το πότε θα δοθούν αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, εκτιμώντας ειδικότερα πως οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί με πιο χαλαρά κριτήρια για να τονωθεί η ρευστότητα.

Οι δωρεάν μάσκες και το εμβόλιο

Σε σχέση με για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί, τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε νοικοκυριά και εκπαιδευτικούς με δωρεάν μάσκες.

«Εφόσον οι ειδικοί προτείνουν χρήση μάσκας εμείς το ακολουθούμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «Η μάσκα αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για να περιορίσουμε την διασπορά».

Σε ο,τι αφορά το εμβόλιο ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολίων για την χώρα μας και πρώτα θα εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι. «Θα φροντίσουμε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες κατά τον εμβόλιο και να μην υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός», ξεκαθάρισε. «Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα είμαστε αισιόδοξοι πως το εμβόλιο μάλλον θα διατεθεί, μέχρι τότε όλοι πρέπει να τηρούν τα μετρά», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ