ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέα «βόμβα» lockdown: Ανακοινώνεται δραματικό ρεκόρ κρουσμάτων

Η Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει τα 5.000 κρούσματα.

Κάθε άλλο παρά θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε καθεστώς lockdown από τον Νοέμβριο.

Κάπως έτσι δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να ανακοινωθεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αναφερόμενος στην έξαρση του κορωνοϊού στην χώρα υπογράμμισε ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ κρουσμάτων σε ένα 24ωρο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί.

«Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής επισημαίνοντας πως αναμένεται η Ελλάδα να αγγίζει τα 5.000 κρούσματα.

Για την παράταση του lockdown, που κρατά κλειστά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη τόνισε: «Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) πρέπει να ανατραπεί».

Παράλληλα σχολίασε ότι «είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές».

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, είπε ότι «είναι μια ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα» και πρόσθεσε πως είμαι κι εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε»

Όσο για τις μετακινήσεις εκτός νομού;«Εφόσον είναι για εξοχικά, ναι. Ισως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορωνοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ