ΔΙΑΦΟΡΑ

Νεκρός έξω από τη Βουλή και όμως κάποιοι δεν ντρέπονται…

 

«Τελείωσε το παιδί μου, πάει. Είναι… τελείωσε. Νεκρός είναι. Θα δώσει τα όργανά του. Θα γίνει δωρητής οργάνων και θα γίνει αύριο το πρωί αυτό. Εγώ, αυτόν θέλω πίσω, δεν θέλω κάτι άλλο. Και είπα επειδή είναι τόσο καλό παιδί, ήταν και τόσο καλό παιδί και έδινε σε όλους, να δώσει τα όργανά του, να δώσει την ευτυχία του και την αγάπη του και την ευαισθησία του, να τα δώσει σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Και εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι που θα πάρουν τα όργανά του να είναι νέα παιδιά, ζήτησα να είναι αλλά δεν μπορώ να διαλέξω, και να ζήσουν ευτυχισμένα και να πάρουν έστω λίγο από την ευαισθησία του και να χαρούν».

Είναι τα λόγια της μητέρας του 23χρονου που «χάθηκε» μπροστά από τη Βουλή. Θα μπορούσε ο Ιάσονας να είναι το δικό μου παιδί, ο αδερφός μου, ο σύντροφός μου, ο φίλος μου.

Έχει τόσες πτυχές αυτό το δυστύχημα στο οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και προκαλούν όλες τόση οργή που δεν ξέρεις, ειλικρινά, πώς να συγκρατήσεις τον θυμό σου…

-Ένα τροχαίο που έγινε μέρα μεσημέρι στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας.

-Ένα τροχαίο που έγινε έξω από το ίσως καλύτερα φυλασσόμενο μέρος της πρωτεύουσας.

-Ένα τροχαίο που έγινε σε ένα σημείο όπου υπάρχουν πάρα πολλές κάμερες. Όχι μόνο της Βουλής, αλλά κι αυτές από τα κτίρια της κυβέρνησης και τις πρεσβείες τριγύρω.

-Ένα τροχαίο το οποίο έγινε προσπάθεια να… θαφτεί με πολλούς τρόπους: αποσιωπήθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες και έγινε γνωστό μέσω των social media. Ένας τροχονόμος που απειλούσε αυτόπτη μάρτυρα και του ζητούσε να σηκωθεί και να φύγει από το σημείο, χρήστες του twitter που επίσης απειλήθηκαν όταν προσπάθησαν να κάνουν γνωστή την αλήθεια.

-Ένα τροχαίο το οποίο «δημοσιοποίησε» η υποδιεύθυνση τροχαίας Αθηνών αφού είχε γίνει σάλος καθώς ο οδηγός του οχήματος φέρεται να παραβίασε τον ΚΟΚ, έφυγε από το σημείο και δεν αναζητήθηκε αυτεπαγγέλτως.

Και τα social media, αυτά που κάνουν κακό στη δημοκρατία όπως έλεγε ο πρωθυπουργός της χώρας μέσα στη Βουλή την ώρα που γινόταν λίγα μέτρα μακριά το δυστύχημα με θύμα τον Ιάσονα, έφεραν στο φως την αλήθεια.

Η οικογένεια του 23χρονου αναζητά μάρτυρες του ατυχήματος. Στο σημείο όπου υπάρχουν τόσες κάμερες και τόσα μάτια, κυρίως επίσημα και υπηρεσιακά.  Ο ένας από τους μάρτυρες, αυτός που φαίνεται στο βίντεο που κάποιοι προσπάθησαν να κρύψουν, λέει ότι ο άτυχος μοτοσικλετιστής πέρασε κανονικά με πράσινο και ότι το υπηρεσιακό όχημα κινήθηκε παράτυπα.

Αστυνομικός:  Διώξ’τον μη λέει χαζομάρες. Εσύ τι είσαι ο δικηγόρος του διαβόλου;
Μάρτυρας: Μα το παιδί…
Αστυνομικός: Ασ’το παιδί… εσύ φοράς το κράνος σου; …σήκω φύγε εξαφανίσου!

Αυτός ήταν ο σοκαριστικός διάλογος…

Για τις περιπτώσεις των πολιτών που τραυματίζονται από αστυνομικούς υπάρχει σιωπή, ή αν μαθευτούν τα περιστατικά γίνεται προσπάθεια… δολοφονίας χαρακτήρων και κάλυψη ή ξέπλυμα του θύτη. Για τους κυρ-Παντελήδες καλά έπαθαν και δεν καταλαβαίνει ο κάθε κυρ-Παντελής ότι την ίδια αξία δίνουν και στη δική του ζωή τελικά.

Με το #τροχαιοβουλη, όπως ήταν το hashtag στο twitter, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά πως αν ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, αν αστυνομικός είχε τραυματιστεί από ΙΧ ή μηχανή, θα είχε υπάρξει αμέσως ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν τον υπεύθυνο οδηγό που όχι μόνο προκάλεσε το τροχαίο, αλλά εγκατέλειψε και το θύμα.

Εδώ, όμως, είχαμε έναν μοτοσυκλετιστή πολίτης πεσμένο στο οδόστρωμα και πολιτικοί, αστυνομικοί και προσπάθησαν να το συγκαλύψουν, αλλά απείλησαν και μάρτυρες. Δεν είναι ντροπή; Δεν ντρέπονται; Δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν εκείνη τη στιγμή, δεν κάνουν και τίποτα μετά. Επειδή ήταν υπηρεσιακό το όχημα; Ρητορικό το ερώτημα… Το τροχαίο σαφώς δεν είναι πολιτικό θέμα, μα η συγκάλυψή του είναι ντροπή και σκάνδαλο.

Και έτσι ενώ η οικογένεια κάνει έκκληση για μάρτυρες, δεν βγαίνει ο πρόεδρος της Βουλής, να όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές, κάποιος τέλος πάντων από αυτούς που (υποτίθεται ότι) υπηρετούν τη δημοκρατία να πουν ότι «εδώ είμαστε, θα δώσουμε όλα τα στοιχεία, υλικό από τις κάμερες, θα πάνε να καταθέσουν οι αστυνομικοί και οι τροχονόμοι της Βουλής». Να έχεις χάσει τον δικό σου άνθρωπο και να αναγκάζεσαι την ώρα που πενθείς να δώσεις και αγώνα για να μάθεις την αλήθεια.

Η δημοκρατία έχει τρία βασικά γνωρίσματα:
Ισηγορία: Δυνατότητα ίσου χρόνου λόγου σε όλους τους πολίτες)
Ισονομία: Ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους).
Ισοκρατία: Ισο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας, δηλ. ίσα πολιτικά δικαιώματα.

Έτσι είναι η δημοκρατία… Και δεν απειλείται από τα social media. Δυστυχώς, κακό της κάνουν πολλές φορές οι λειτουργοί της… Και πρέπει τώρα η δική μας δημοκρατία να νικήσει στη μνήμη του Ιάσονα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ