12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νέο κτηματολόγιο Ρόδου : Στις κούτες ακόμη το αρχείο – Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος εξέφρασαν την μεγάλη τους θλίψη και αγανάκτηση για τη μεγάλη ολιγωρία από την πλευρά του Κτηματολογίου, το οποίο, όπως είπαν, θα έπρεπε να λειτουργεί «χθες»

Στο ο κτήριο όπου στεγάζεται  το νέο κτηματολόγιο Ρόδου βρέθηκαν χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντ. Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Εκεί τους περίμενε μία έκπληξη . Διαπίστωσαν ότι όλο το αρχειακό υλικό βρίσκεται ακόμη μέσα σε κούτες  και ότι όλοι οι υπάλληλοι, εκτός του διευθυντή κ. Νίκου Ματσάκη και ενός εργαζόμενου, απουσίαζαν.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιδημάρχους Στράτο Καρίκη και Στέφανο Δράκο, οι οποίοι παρίσταντο επίσης στην αυτοψία στο νέο κτήριο, εξέφρασαν την μεγάλη τους θλίψη και αγανάκτηση για τη μεγάλη ολιγωρία από την πλευρά του Κτηματολογίου, το οποίο, όπως είπαν, θα έπρεπε να λειτουργεί «χθες».
ο  Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος Ρόδου συναισθάνεται την ανάγκη του Ροδίτη και της Ροδίτισσας να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που αρκείται να προβαίνει σε καταγγελίες στην Εισαγγελία και στα ΜΜΕ αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να ενδιαφέρεται πότε θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο.
Είναι αδιανόητο σήμερα να βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Είναι ανήκουστο σήμερα να διανοείται κάποιος σε ένα ευνομούμενο κράτος, όπως είναι η χώρα μας, ότιμπορεί να ανοίξει, να διαχειριστεί, να τακτοποιήσει τα έγγραφα του Κτηματολογίου, όποιος δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή. Θα λογοδοτήσει σε εμάς όποιος τα αγγίξει και δεν είναι εργαζόμενος του Κτηματολογίου. Το Κτηματολόγιο είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και μόνο οι αρμόδιοι υπάλληλοι μπορούν να τα διαχειριστούν, να τα τακτοποιήσουν, ασκώντας τις υποχρεώσεις τους όπως θα έπρεπε. Ουδείς άλλος έχει δικαίωμα να βάλει χέρι στα έγγραφα.
Σύσσωμη η δημοτική αρχή και η περιφερειακή αρχή, δηλώνουμε ότι η λύση είναι μία. Το Ψηφιακό Κτηματολόγιο. Η απεξάρτηση της κοινωνίας από τον …βιασμό αυτό που δέχεται τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι δυνατό σε άλλα μέρη της Ελλάδας να λειτουργεί ήδη ψηφιακό Κτηματολόγιο και εμείς να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν».
Μόνο το Κτηματολόγιο Ρόδου πλέον φέρει την ευθύνη για τη λειτουργία της Υπηρεσίας και κανείς άλλος, κατέληξε ο κ. Καμπουράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ανελάβαμε την ευθύνη χωρίς να έχουμε καμία απολύτως αρμοδιότητα. Παραδώσαμε το κτήριο την περασμένη εβδομάδα. Κατεβάλαμε ό,τι απαιτείτο, ό,τι μας ζήτησαν. Στις 25 Μαΐου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε αυτήν εδώ την αίθουσα, δεσμευθήκαμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά η λειτουργία απαιτεί κυρίως 99% το Κτηματολόγιο της Ρόδου. Δέσμευση μας είναι από τις αμέσως επόμενες μέρες να κινηθούμε για να εξασφαλίσουμε στο Ροδίτη την αξιοπρέπεια που έχει ανάγκη στη διαχείριση της περιουσίας του και στη διαχείριση ό,τι έχει να κάνει με το Κτηματολόγιο της Ελλάδας το Εθνικό Κτηματολόγιο».

 

 

 

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να πει πότε θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο. Εμείς, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό το έχουμε κάνει. Με τον δήμαρχο και με συνεργάτες μας επισκεφθήκαμε τον νέο χώρο του Κτηματολογίου… Ειλικρινά δεν έχω δει ωραιότερο και τόσο σύγχρονο κτήριο να στεγάζει δημόσια Υπηρεσία. Βρήκαμε σε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο όλα τα κιβώτια κάτω, μπροστά στις προθήκες και μόλις ένα εργαζόμενο… Πολύ σωστά ανέφερε ο δήμαρχος ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν θα έπρεπε να συζητείται καν ποιος θα αγγίξει και ποιος θα σηκώσει τα έγγραφα μέσα στα οποία είναι η ιστορία του τόπου μας, η περιουσία, ο κόπος και τα όνειρα όλων των πολιτών. Κανείς άλλος δεν επιτρέπεται να το κάνει αυτό, παρά μόνο αυτοί που κατά το νόμο έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τη διαχείριση και φύλαξή του. Θα λογοδοτήσουν σε εμάς τώρα όλοι όσοι αυτό το αρχείο δεν θα το διαχειριστούν με τη θρησκευτική ευλάβεια που του αρμόζει. Δεν έχουμε λοιπόν απάντηση πότε θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να έχουμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, σημειώνοντας ότι το θέμα του Κτηματολογίου Ρόδου θα απασχολήσει τους ιστορικούς του μέλλοντος, διερωτώμενος πώς κατάφερε το πρώτο Κτηματολόγιο στην Ελλάδα να είναι τελευταίο… «Με τι ζήλο και τι κουράγια προστατεύσαμε το Μεσαίωνα σε αυτό τον τόπο

Ο περιφερειάρχης κ Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε

Το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Κτηματολόγιο της Ρόδου, επισκεφθήκαμε με τον Δήμαρχο Ρόδου και τους συνεργάτες μας.

Απο το τέλος Μαΐου οπότε και συμφωνήθηκε, με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ρόδο, η λύση της μετεγκατάστασης σε κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου, σε χρόνο ρεκόρ για το Δημόσιο, ολοκληρώθηκαν απο τον Δήμο Ρόδου οι απαραίτητες τεχνικές επεμβάσεις σε αυτό και έγινε και η μεταφορά του αρχείου που απαιτείται για την διεξαγωγή, καταρχήν, των σχετικών ερευνών.

Το Κτηματολόγιο δεν ξεκίνησε ακόμα την λειτουργία του και κανείς απο εμάς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη, γιατί δεν επιτρέπεται σε κανέναν που δεν έχει την σχετική ευθύνη να χειριστεί τα πολύτιμα αρχεία του ώστε να τα μεταφερθούν απο τα κιβώτια στις βιβλιοθήκες. Φυσικά, θα κατηγορηθούμε και για αυτό αφού απο την πρώτη στιγμή κατηγορούμαστε αδιάκοπα για ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί ή να κατασκευάσει οποιοσδήποτε απο αυτούς που μόνο προσχώματα έβαζαν συνεχώς στον διαρκή αγώνα μας να δωθεί λύση.

Περάσαμε μια πολύ χαρακτηριστική περίοδο αδιάκοπης υπονόμευσης και καταγγελίας, ειρωνίας, επιθέσεων, διάδοσης πάσης φύσεως ψεύδους και γενικά μια πολύ χαρακτηριστική περίοδο ανάδειξης όλων των αρετών της παρακμής.

Και όλο αυτό το διάστημα, οι συνεργάτες μας, αν και χωρίς να έχουν την σχετική αρμοδιότητα στα περισσότερα θέματα που χειρίστηκαν, δούλευαν νυχθημερόν για να βρεθεί και να δωθεί λύση.

Σήμερα, κρατάμε μόνο το γεγονός οτι κάναμε την δουλειά μας με υπευθυνότητα και δίνουμε την μόνη δέσμευση που μπορούμε να δώσουμε : να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά ώστε το συντομότερο δυνατόν να γίνει η μετάβαση στο Ψηφιακό Κτηματολόγιο, απο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για να τελειώνουμε επιτέλους με τον Μεσαίωνα, στον οποίο κάποιοι αγωνίστηκαν σκληρά να μας κρατήσουν, και όλα τα φαινόμενα που τον συνοδεύουν.

Για να λειτουργήσει επιτέλους σε περιβάλλον σύγχρονο και υγιέςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ