ΔΙΕΘΝΗ

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Φοβάμαι για την οικογένειά μου, φοβάμαι την ώρα που δεν θα υπάρχει Ουκρανία

 

«Είμαστε το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και πολιτισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο νέο μήνυμά του από το Κίεβο

«Είμαστε το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και πολιτισμού. Οι Ρώσοι πρέπει να βγουν στους δρόμους και να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Δεν έχω τίποτα μαζί τους. Και στην Ουκρανία όταν είχαμε μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, ο κόσμος διαδήλωνε και μου φώναζε δεν είσαι τσάρος, δεν είσαι φύρερ, εμείς σου δίνουμε την εξουσία. Είσαι ο διαχειριστής των προβλημάτων της χώρας και υποχρεούσαι να κάνεις το καλύτερο για τον κόσμο», ξεκίνησε το νέο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα ήμουν πολιτοφύλακας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια και τις οικογένειές μας»

«Δεν ξέρω αν είμαι πραγματικά φιλειρηνιστής. Λόγω συντάγματος κατέληξα να είμαι εγγυητής της αντίστασης.

Θα πυροβολούσα όπου μου λέγανε. Το μόνο που δεν θα έκανα ποτέ θα ήταν να δώσω το όπλο και να παραδοθώ στην άλλη πλευρά», συνέχισε.

«Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε οτιδήποτε, υπερασπιζόμαστε τα σπίτια και τις οικογένειές μας. Η κόρη μου είναι ένα μικρό παιδάκι. Λέω στις μανάδες τις Ρωσίδες. Πώς σκέφτεστε τους γιους σας; Θα ήθελα να τους στείλουν ένα μήνυμα. Γιατί και από εκείνη την πλευρά έχουν πεθάνει πολλοί.

Προφανώς δεν θέλω να είναι στην πρώτη γραμμή και να τους πυροβολούμε και να μας πυροβολούν.

Να τους πουν “Σε έστειλαν να σκοτώνεις κόσμο, ο θεός θα σε κρίνει, μη φοβάσαι έλα πίσω”. Ο χρόνος δεν μετράει για εμάς πια. Δεν είπαμε ότι θα κρατηθούμε όρθιοι μέχρι τότε. Θα κρατηθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή είναι η δουλειά μας. Είναι δουλειά που έγινε αγώνας για επιβίωση, την ιστορία μας, την ελευθερία μας.

Καταλαβαίνετε πόσο κρίμα θα ήταν αν έπρεπε να σκεφτούμε τους εαυτούς μας όχι ελεύθερους», επισήμανε.

«Δεν έχω δικαίωμα να φοβάμαι για τη ζωή μου, φοβάμαι την ιδέα ότι θα χάσω τη χώρα μου»

«Είμαι ένας ζωντανός άνθρωπος, προφανώς θέλω να συνεχίσω να ζω. Από εκεί και πέρα όμως όπως κάθε άλλος δεν θα φοβηθώ να χάσω τη ζωή μου για την ελευθερία των παιδιών μου.

Όταν στέλνουν ανθρώπους να χάσουν τη ζωή τους σε άλλη χώρα, δεν πρέπει να συναισθάνεσαι. Εγώ φοβάμαι για τη ζωή της οικογένειάς μου. Για τη δική μου ζωή νιώθω ότι δεν έχω δικαίωμα ούτε να φοβάμαι, ούτε να το λέω. Ξέρω ποιο είναι το καθήκον μου», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Φοβάμαι την ιδέα ότι θα χάσω τη χώρα μου. Προσπαθώ να μην φανταστώ τη στιγμή ότι δεν υπάρχει πια Ουκρανία. Αλλά και ο κόσμος ολόκληρος πρέπει να ξέρει ότι τα ζητήματα δεν είναι τι λέει ο Μπάιντεν ή ο Σολτς. Το θέμα είναι ότι η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις για την ασφάλεια, όπως και όλη η Ευρώπη. Προφανώς νιώθω ότι σαν πρόεδρος πρέπει να έχεις ενότητα και συμμάχους. Γι αυτό θα θέλαμε να είμαστε στην ΕΕ που είναι δυνατή συμμαχία.

Το θέμα με τις συμμαχίες είναι ότι μπορείς να αποτρέψεις τον πόλεμο. Εκεί η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Και θα διαπραγματευόμασταν επί ίσης όροις. Αν δεν σταματήσουν αυτά στην Ουκρανία, αν δεν ενωθεί ο κόσμος γύρω από την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού, να ξέρουμε ότι ίσως είναι πολύ αργά».

«Πόσα θύματα θα θρηνήσουμε μέχρι να καταλάβετε;»

«Υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί σε αστικές υποδομές που υπηρετούν τον πληθυσμό», τόνισε ο Ζελένσκι στη συνέχεια.

«Χτύπησαν τον ναό του Χαρκόβου. Είναι μια εκκλησία, ένα σύμβολο. Πώς δέχεται ο Πατριάρχης από τη Μόσχα να βομβαρδίζεται ένας ορθόδοξος ναός;», διερωτήθηκε.

«Το Μπάμπι Γιαρ ήταν μια γενοκτονία επί ναζισμού. Και βομβάρδισαν αυτό το μνημείο σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Τι μπορείς να πεις γι αυτά τα πράγματα. Χθες βομβάρδισαν πάλι το Κίεβο. Είχαμε εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Στο Χάρκοβο επίσης και στη Μαριούπολη».

«Χρειαζόμαστε τώρα ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»

«Για αυτό θέλουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Γιατί σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός από ρώσικα και λευκορώσικα αεροπλάνα. Στέλνουν βομβαρδιστικά κατά κύματα».

«Το ζήτησα από Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν», τόνισε.

«Δεν ξέρω σε πόσους το ζήτησα γιατί επί ώρες μιλάω στο τηλέφωνο καθημερινά. Και λέω αν δεν απαγορευτούν οι πτήσεις τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε. Πόσος κόσμος θα πρέπει να σκοτωθεί;

Πόσες οικογένειες θα θρηνούν θύματα, μέχρι να καταλάβετε; Να βγω να τους μετρήσω;»

«Οι κυρώσεις θα δείτε δεν επαρκούν. Ξέρετε τι λένε οι Ρώσοι. Το είχα ζητήσει από πριν και δεν το είχατε κάνει. Τώρα χρειαζόμαστε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Η απάντηση είναι ότι θα εμπλακούν αεροπλάνα και είναι δύσκολο. Λέμε ότι υπάρχουν τα αεροπλάνα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε από την Ουκρανία ακόμα και αν είναι παλιότερου τύπου».

Άργησε η διεθνής κοινότητα;

«Έχω ευχαριστήσει τον Μπάιντεν για τις κυρώσεις παρά το γεγονός ότι άργησαν».

«Τουλάχιστον πλέον με ακούνε», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι θέμα Μπάιντεν. Δεν έχουν την αποφασιστικότητα που χρειαζόταν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, άλλωστε, πως «υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στη Μόσχα που γεννήθηκε μεγάλωσε και θα πεθάνει με μια στρατιωτική στολή».

«Πρέπει να υπερασπίζονται και όχι να επιτίθενται. Υπάρχει μια μιλιταριστική άποψη, που τη βλέπουμε να παίρνει μορφή πια. Τώρα είναι αργά. Αυτά δεν αφορούν μόνο τον ουκρανικό λαό, τα λένε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν παίρνουμε αποφάσεις να μην καθυστερούμε. Όχι τόσο τουλάχιστον ώστε να είναι πια αργά.

Άργησε ο κόσμος να αποφασίσει να αντιταχθεί σε συμπεριφορές που είναι πραγματικά ζωώδεις».

dikaiologitika.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ