ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δενδιας: Στο νοσοκομείο μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν

 

Στο νοσοκομείο μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ.Δένδιας εμφανίζει συμπτώματα βαρέως κρυολογήματος και μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ βρέθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας όπου και έκανε εξετάσεις, χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και αμέσως μετά επέστρεψε σπίτι του.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει βρεθεί αρνητικός στα τεστ για covid στα οποία έχει υποβληθεί ενώ ο οργανισμός του είχε καταπονηθεί από τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα ο κ.Δένδιας δεν είχε δώσει το παρών την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δείπνο που παρατέθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σήμερα όμως πραγματοποιήθηκε κανονικά η συνάντηση με την κ.Μπλίνκεν στο υπουργείο Εξωτερικών με τον κ.Δένδιας να ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

Ο Μπλίνκεν αποθέωσε την Ελλάδα

Μόνο καλά λόγια είχε να πει για την Ελλάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είπε ότι η τωρινή συγκυρία, αποτελεί ισχυρό θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές που αυξάνουν την ένταση.

«Η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες μας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή. Ήμουν κι εγώ στην Τουρκία και όπου και να πήγα και σε όλους τους ανθρώπους που γνώρισα είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια.

Και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και να πετάξω πάνω από τις περιοχές. Θέλω να σε ευχαριστήσω κι εσένα και τον ελληνικό λαό για την βοήθεια που προσφέρατε στην Τουρκία. Η συμπεριφορά της ΕΜΑΚ την οποία θα γνωρίσω αργότερα δείχνουν το ήθος και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είπε ότι «είμαστε δυο διαφορετικές δημοκρατίες που προσπαθούμε να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Στις ΗΠΑ ιδρυθήκαμε σαν χώρα με μια ιδέα και η ιδέα αυτή είναι ελληνική. Πέρυσι η Ελλάδα είχε επιδείξει την θέληση που έχει να στηρίζει αυτές τις αξίες. Κανείς δεν θέλει αυτό τον πόλεμο αλλά από την στιγμή που οι εχθροπραξίες της Ρωσίας συνεχίζονται πρέπει να υπερασπιστούμε την ειρήνη. Για να μην ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και πολλοί αναθεωρητικοί ηγέτες να πουν το ίδιο. Η επίθεση Πούτιν ήταν μια στρατηγική αποτυχία χάρη στο κουράγιο του ουκρανικού λαού αλλά και την βοήθεια. Η Ελλάδα ήταν μια σιωπηλή στήριξη στην πλευρά της Ουκρανίας».

Ξεκινήσαμε τον 4ο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες και υπογράψαμε μια συνέχεια σε αυτή την συμφωνία πέρυσι και από τότε οι δυο μας στρατοί κάνουν μαζί ασκήσεις και είναι σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας για να μειώσουμε την εξάρτηση από την Ρωσία. Μέσα από το νέο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας η Βουλγαρία μπορεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ. Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας. Έχουμε τις πιο ισχυρές δημοκρατίες του κόσμου.

Δένδιας: Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ