ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νίκος Φρόνας: Αιδώς Αργείοι

 

Θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Μιάς πινακοθήκης που θεωρείται η σημαντικότερη της Ελληνικής Περιφέρειας, σκοπός της οποίας από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, είναι η διενέργεια εκθέσεων Ζωγραφικής, Χαρακτικής και Γλυπτικής.

Οι συγκεκριμένες καλλιτεχνικές δράσεις χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της πινακοθήκης και δεσμεύουν την εκάστοτε διοίκηση όπως προβλέπεται στη συστατική της πράξη.
Αντί αυτού τι βλέπουμε; Σωρεία εκδηλώσεων άσχετων περί τα εικαστικά να διεξάγονται συνεχώς στη Νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου με οργανωτή ή συνδιοργανωτή το Μουσέιο Νεοελληνικής Τέχνης. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη και απορία η τεράστια αίθουσα (Νέα Πτέρυγα) των 800 τετρ. μέτρων η οποία ανήκει στο Μουσείο να παρουσιάζει «γυμνούς» κατάλευκους τοίχους, με τα εκατοντάδες έργα ζωγραφικής και Χαρακτικής να βρίσκονται στην αποθήκη.

Κατέβασαν νύχτα τη δωρεά του Κούκου, σώθηκε τελευταία στιγμή η άλλη μεγάλη δωρεά-έκθεση Σεμερτζίδη, γιατί ήθελαν λέει χώρους εκθεσιακούς. Και τώρα, ούτε μία έκθεση κάποιου γνωστού Έλληνα ή αλλοδαπού καλλιτέχνη.
Τι σχέση έχει άραγε η πινακοθήκη και οργανώνει αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο; Συμμετέχει στη διεξαγωγή του Μαραθώνιου της Ρόδου; συνδιοργανώνει το 7ο Φεστιβάλ τζάζ;

Αλλοίωσαν το χαρακτήρα της πινακοθήκης και τη μετέτρεψαν σε πολιτιστικό πολυσυλλεκτικό οργανισμό.
Αλήθεια τι λέει η Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής;
Άραγε πως δικαιολογούν τις αυξημένες δαπάνες για εκδηλώσεις αλλότριες των σκοπών του Μουσείου;
Ρίξτε μια ματιά στις ηλεκτρονικές αφίσες που ακολουθούν, για να δείτε μερικές από τις εκδηλώσεις που διαφήμισαν και πραγματοποίησαν το τελευταίο καιρό, με απόφαση του Δ.Σ. Είναι αυτές εκδηλώσεις σπουδαίου εικαστικού φορέα;

Η τελευταία εκδήλωση αποτελεί το αποκορύφωμα: Γευσιγνωσία κρασιού
H υποβάθμιση του Μουσείου σε όλο της το μεγαλείο.
Μα δεν συγκινείται κανείς υπεύθυνος ;
Αιδώς Αργείοι

Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας
πρώην Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Υ.Γ: Σπεύδω να προκαταλάβω αυτούς που θα πούν, ότι και επι των ημερών μου στη Νέα Πτέρυγα γίνονταν άλλες εκδηλώσεις, (επιστημονικές ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ) και να τους υπενθυμίσω ότι σε καμία δεν υπήρξαμε διοργανωτές ή συνδιοργανωτές.
Παρείχαμε μόνο φιλοξενία σε επιλεγμένες παρουσιάσεις σε μία αίθουσα πολιτισμού, προωθώντας παράλληλα την εικαστική τέχνη μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις που πάντα υπήρχαν στην αίθουσα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ