ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Νίκος Τριπολίτης : Πολύ δύσκολες μέρες για τους οικοδόμους της Ρόδου

Πολύ δύσκολες μέρες περνάει ο κλάδος των οικοδόμων στη Ρόδο αφού είναι πλέον εκατοντάδες εκείνοι που ζουν στα όρια της φτώχιας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Νίκο Τριπολίτη η κατάσταση των ανέργων από την οικοδομική δραστηριότητα είναι τραγική ενώ καθημερινά πηγαίνουν στο Εργατικό Κέντρο και ζητούν βοήθεια, έστω και για τα βασικά τρόφιμα:

«Οι οικοδόμοι μπορούν να εργάζονται κανονικά, αρκεί να τηρούνται όλα τα μέτρα για υγεία και την ασφάλειά τους. Δυστυχώς αυτή την περίοδο με την πανδημία οργιάζει η ‘μαύρη’ εργασίας στο νησί ενώ η κρίση στην οικοδομή είναι τεράστια. Η Ρόδος που ξέραμε δεν είναι πια η ίδια. Η κυβέρνηση έδωσε επιδόματα στους οικοδόμους αλλά δεν είναι αρκετά τα ποσά αυτά για να καλύψουν έξοδα και να ζήσουν οικογένειες. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν δουλειές».

Η δύσκολη εξίσωση είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν δουλειά αλλά δεν  μπορούν να συμπληρώσουν ένσημα ούτε για να πάρουν επίδομα ανεργίας. Αυτό έχει συνέπεια και στην σύνταξη που θα πάρουν αργότερα.

Οι περισσότεροι είναι πάνω από ένα χρόνο άνεργοι και είναι αδύνατο να επιβιώσουν.

Στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, λειτουργεί η Γραμματεία Στήριξης Ανέργων και Ευπαθών Ομάδων στην οποία καθημερινά προστρέχουν δεκάδες συμπολίτες μας, άνεργοι, που αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης και ζητούν στήριξη.

«Οι άνεργοι συνάδελφοι έρχονται για να πάρουν έστω και μερικά τρόφιμα για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Από τα 2.500 άτομα που είναι καταγεγραμμένα στο Σωματείο μας, οι 1.000 είναι εκτός παραγωγής ενώ οι υπόλοιποι, βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Όπως όλοι γνωρίζουμε στην Ρόδο, νέες οικοδομές δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή δεν κινείται τίποτε και πάνω από 200 επαγγέλματα που έχουν σχέση με την οικοδομή, δεν κ λειτουργούν. Και δυστυχώς είναι μια περίοδος όπου δεν έχουν ξεκινήσει ούτε ανακαινίσεις, ούτε ανέγερση κτιρίων, ούτε κατασκευές σε πολυκατοικίες» είπε ο πρόεδρος των Οικοδόμων.

Θυμίζουμε ότι η οικοδομή υπέστη τεράστια καθίζηση για δέκα χρόνια, λόγω της κρίσης με τα μνημόνια αλλά η κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. 

Ο Νίκος Τριπολίτης, αναφέρθηκε και στη δημιουργία τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης στην Ρόδο, αφού καθίσταται πλέον απαραίτητη η λειτουργία του στο νησί μετά τα πολλά περιστατικά που καταγράφονται.

«Το έχουμε ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Το ζητάμε επιτακτικά γιατί όταν συμβαίνει κάποιο περιστατικό, δεν μπορεί να εξεταστεί εδώ. Θα πρέπει να έρχονται επόπτες από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά για να το διερευνήσουν. Είναι σοβαρή αυτή η έλλειψη και απαιτεί λύσεις». ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ