Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και την αλιεία στα νησιά μας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στήριξης των απωλειών εισοδημάτων διάφορων κλάδων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κανείς δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με τις ιδιαιτερότητες πολλών περιοχών της χώρας μας ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές απώλειες στον αγροτικό – κτηνοτροφικό – αλιευτικό τομέα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της τοπικής παραγωγής απορροφάται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η οικονομική κρίση η οποία έπεται της πανδημίας κάνει αδύνατο την όποια πρόβλεψη για την πορεία της τουριστικής περιόδου, εκτός από τη βέβαιη καθίζηση με άγνωστες τις συνολικές προεκτάσεις.

Σε τοπικό επίπεδο πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από τους Δήμους, με κυρίαρχο το ρόλο του Δήμου Ρόδου, και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στις έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε, η ανάγκη αλληλεγγύης και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για μας επιβεβλημένη. Ο πρωτογενής τομέας της περιοχής έχει ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης, σε διαφορετική περίπτωση πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με βέβαιη οικονομική καταστροφή.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου καταθέτει τόσο στους Δήμους, και πρωτίστως στο Δήμο Ρόδου, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συντονιστικό – εποπτικό ρόλο, την πρόταση να προβούν σε συνεννόηση απευθείας με τους συλλόγους αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της περιοχής μας, ώστε να αγοράζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής περιόδου, τμήμα της παραγωγής τους σε προσυμφωνημένες (και ικανοποιητικές για όλους) τιμές.

Οι ποσότητες αυτές θα διατίθεται δωρεάν μέσω των κοινωνικών παντοπωλείων και των λοιπών προνοιακών δομών της Τ.Α. στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως στους ανέργους, στα προνοιακά ιδρύματα της Ρόδου, στα δημοτικά συσσίτια, στις δομές υποστήριξης αστέγων, στους Ρομά και στους πρόσφυγες. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά η συζήτηση και έγκριση του συνόλου των απαραίτητων ενεργειών από τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο.

Επιπλέον προτείνει στον Δήμο Ρόδου και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να έλθουν σε συνεννόηση και συμφωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν περισσότερη απορρόφηση της τοπικής παραγωγής.
Είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να στηρίξει έμπρακτα τον πρωτογενή μας τομέα, με έργα και όχι με λόγια.

Είναι ευκαιρία οι ΟΤΑ της περιοχής μας, να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα, υιοθετώντας τις προτάσεις μας. Είναι καθήκον όλων μας να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση, ούτως ώστε όταν αυτός ο εφιάλτης τελειώσει να έχουμε όλοι καταφέρει να Μείνουμε Όρθιοι. Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, θα σταθεί δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, όχι για να το καρπωθεί πολιτικά, αλλά γιατί έτσι επιτάσσει το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας και λέγεται Αλληλεγγύη».