ΔΙΕΘΝΗ

Nordic Monitor: Η Τουρκία στέλνει την ΜΙΤ για προβοκάτσια στην Ελλάδα – Τα τρία σενάρια

Μυστική επιχείρηση στην Ελλάδα προετοιμάζουν οι Τούρκοι υπό την ΜΙΤ, την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, για να προκαλέσουν προβοκάτσια επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor. Οπως αναφέρει ο συντάκτης της ιστοσελίδας Αμπντουλάχ Μποζτούρκ, η μονάδα της ΜΙΤ, η ύπαρξη της οποίας δεν έχει γίνει ποτέ αποδεκτή επίσημα, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας.

Η επιχειρησιακή δράδη περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές, που περιλαμβάνουν από προβοκάτσια σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες βραχονησίδες, καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης «εχθρών» για να δικαιολογήσει την τουρκική απάντηση. Το σενάριο έχει εκπονηθεί υπό τις… ευλογίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάνεπικεφαλής της MIT, και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιο σχέδιο θέλει να ακολουθήσει.

Η ιστοσελίδα, έχει στην κατοχή της πληροφορίες για το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας η ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στους κόλπους της υπηρεσίας πληροφοριών, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Οσον αφορά στο πότε αναμένεται να γίνει η μυστική επιχείρηση, το Nordic Monitor αναφέρει ότι θα γίνει κάποια στιγμή κοντά στις εκλογές του 2023, με στόχο να συσπειρώσει ο Ερντογάν τον κόσμο του από το AKP και τους υπόλοιπους εθνικιστές, προσδοκώντας σε επανεκλογή.

Ο Φιντάν που άλλαξε την ΜΙΤ από υπηρεσία πληροφοριών σε μάχιμη μονάδα

Για δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και ο σκοπός του περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή απόρρητων μυστικών στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία. Οταν η MIT χρειαζόταν ομάδες κρούσεις βασιζόταν σε πολλές ελίτ μονάδες του στρατού, όμως αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής υπέρμαχος του καθεστώτος του Ιράν που δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μεταμορφώσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας ορισμένους από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.

Αρχικά ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της ιρανικής Δύναμης Κουντς μέσα στην υπηρεσία, «αποκεφάλισε» με συνοπτικές διαδικασίες όσους του πήγαιναν κόντρα ξεκινώντας εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων από το MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει χώρο για τους νεοσύλλεκτους, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να αποκόψει τις γέφυρες της υπηρεσίας με το κράτος, έχοντας μόνο απευθείας γραμμή με τον Ερντογάν.

Το πρωτοπαλίκαρο που ενορχήστρωσε το λιντσάρισμα αξιωματικών στο «πραξικόπημα» του 2016

Μία από τις βασικές στρατολογήσεις που πραγματοποίησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της MIT ήταν η μεταφορά του 57χρονου πρώην στρατιώτη Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Εσκίνταν ανέλαβε την στρατολόγηση των ισλαμιστών, καθώς έχει εκπαιδεύσει στο παρελθόν τις τζιχαντιστικές ομάδες που δρούσαν στη Συρία. Οπως αναφέρει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος στο άρθρο του, ο Εσκιντάν… ξαμόλησε χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές στη Συρία, πολλοί με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Ο δεύτερος κρίσιμος ρόλος που έπαιξε ο Εσκιντάν ήταν κατά τη διάρκεια της απόπειρας «πραξικοπήματος» τον Ιούλιο του 2016, το οποίο ενορχηστρώθηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των δύο τρίτων όλων των αξιωματικών, καθώς και την εκκίνηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Ο Εσκιντάν έφερε πολλές τζιχαντιστικές ομάδες στην Τουρκία προετοιμάζοντας το «πραξικόπημα» και τις τοποθέτησε στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες βασικές πόλεις με σκοπό να προκληθεί αιματοχυσία στους δρόμους. Μάλιστα, ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα άοπλων δόκιμων που είχαν διαταχθεί να συμμετάσχουν σε άσκηση και εκπαίδευση και να φρουρήσουν τη Γέφυρα του Βοσπόρου με το πρόσχημα της προστασίας από τρομοκρατική επίθεση ήταν τζιχαντιστές του Εσκιντάν.

Ο απώτερος σκοπός…

Πλέον, η μυστική αυτή ομάδα, είναι έτοιμη να χτυπήσει την Ελλάδα, όχι για να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ή να αντιμετωπίσει καταστάσεις εθνικής ασφάλειας, αλλά για να δώσει μπουστάρισμα στον Ερντογάν πριν από τις εκλογές εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι στην καθημερινή τους ζωή. Εν κατακλείδι, ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Ερντογάν θα κάνει τους συμπατριώτες του να… ξεχάσουν την πείνα τους και μέσα σε κλίμα εθνικιστικής ευφορίας θα τον επανεκλέξουν για να συνεχίσει το «έργο» του…

reader.gr

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ