ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΝΤΡΟΠΗ ! ΑΘΛΙΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΛΥΣΟ

«ΓΡΙΦΟΣ» παραμένει ο τρόπος αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται εντελώς εγκαταλελειμμένος στην Πλατεία Αποστολίδη εδώ και δεκαετίες.

Από το 2017, όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάχωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων που έχουν βρεθεί στην πλατεία Αποστολίδη στην Ιαλυσό ενώ το θέμα είχε συζητηθεί τότε, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

Η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αφορούσε στην κατάχωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων που έχουν βρεθεί στην πλατεία Αποστολίδη στην Ιαλυσό, τα οποία χρονολογούνται από την Μέση Εποχή του Χαλκού.

Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τον τότε αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και πρώην δήμαρχο Ιαλυσού Στέργου Στάγκα (επί δημαρχίας Φώτη Χατζηδιάκου), το θέμα μέχρι σήμερα είναι σε εκκρεμότητα.

«Είναι ανεπίτρεπτο να μην αναδειχθεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος, που αποδεικνύει ότι η Ιαλυσός είναι αρχαιότερη πόλη ακόμη και από αυτή της Ρόδου.

Οι ανασκαφές έχουν αποδείξει ότι για 4.000 χρόνια ήταν συνεχώς κατοικήσιμη ενώ ο συγκεκριμένος χώρος είναι 600 τ.μ. με πλάτος 20 μέτρων και βάθος 3 μέτρων. Η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου μιλάει για επιχωμάτωση με χαλίκι και χώμα, πράγμα που είναι απαράδεκτο για έναν τόσο μεγάλο χώρο, ενώ τα αρχαία απομακρύνθηκαν και φυλάσσονται στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.

Ο πρώην Δήμος Ιαλυσού, είχε συντάξει μια προμελέτη με στόχο την ανάδειξη του χώρου συνολικά. Τα αρχαία ευρήματα φυλάσσονται εδώ και χρόνια και αναμένουμε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Απαιτείται η εκπόνηση μελέτης από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την αρχαιολογία για να προχωρήσουν σε εργασίες» είχε δηλώσει μέσα στην συνεδρίαση ο Στέργος Στάγκας.

Μάλιστα, υπήρχε και μια πρόταση να αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την εκπόνηση της μελέτης (καθ υπόδειξιν της Αρχαιολογίας) αλλά και την χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου.

«Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν είναι μοναδικά στο Αιγαίο και αφορούν στην Μέση Εποχή του Χαλκού –του 2.000π.Χ. Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τα Χριστούγεννα του 2009 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Δυστυχώς με την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ δεν προχωρήσαμε στην προμελέτη που είχε ετοιμάσει ο πρώην Δήμος Ιαλυσού σε συνεργασία με την Αρχαιολογία και το Υπουργείο Πολιτισμού για να γίνουν οι αντίστοιχες εργασίες και η ανάδειξή του. Σε αυτό το σημείο βρέθηκε ένα ιερό με 70 περίπου κεραμικά κανάτια, με δύο υδρορροές καθώς και 70 μεγάλα δόντια αγριόχοιρου καλυμμένα με χρυσό, χαλκό και ασημένια καρφάκια. Πιθανολογείται πως είναι η αρχαία πόλη Κίρβη με τους πρώτους κατοίκους και τους Τελχίνες που ανέδειξαν την μεταλλουργία και άλλες επιστήμες του καιρού τους. Δυστυχώς, αυτά τα ευρήματα αντί να αναδειχθούν, όπως πρέπει, δόθηκε έγγραφη εντολή στην Τοπική Κοινότητα Ιαλυσού να μεταφερθούν και να σκεπαστεί η επιφάνεια. Τελικά ποια θα είναι η χρήση αυτού του χώρου; Η Πλατεία Αποστολίδη είναι 18 στρέμματα και ο χώρος δεν θα αναδειχθεί τελικά. Να υπενθυμίσω πως σε παρακείμενη ανασκαφή, έχει βρεθεί το αρχαιότερο πολύθυρο πύλης ανακτόρων σε όλο το Αιγαίο, με αντίστοιχες σπάνιες γραφές και ευρήματα μοναδικά γι αυτό τον τόπο. Μία ιστορία 4.000 ετών δεν μπορεί να… καταχωθεί αλλά μόνον να αναδειχθεί», είχε δηλώσει ο κ. Στάγκας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τίποτε δεν έχει γίνει. Και η εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι κάτοικοι στην Ιαλυσό είναι θλιβερή.

Ο χώρος είναι πλέον πολύ επικίνδυνος, χωρίς ασφαλή περίφραξη, χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Έχει γίνει ένας σκουπιδότοπος και αντί για αρχαία, αντικρίζεις παράγκες, καρέκλες παρατημένες. Τον χειμώνα γεμίζει νερά από τις βροχές και μετατρέπεται σε έλος!

Κανένας δεν πρόκειται να ευαισθητοποιηθεί;  Ντροπή πια!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ