ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Alpha Κύπρου στον Αρχάγγελο Ρόδου, στο χωριό που μιλάει … κυπριακά (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη νότια πλευρά της Ρόδου, 28 χιλιόμετρα από την πόλη, υπάρχει ένα χωριό το οποίο μιλάει κυπριακά.

Πρόκειται για τον Αρχάγγελο της Ρόδου, στον οποίο διαμένουν σήμερα πάνω από 8000 κάτοικοι. Οι περισσότεροι έχουν κυπριακή προφορά και αυτό μας πάει πίσω στους αιώνας, αφού η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού πριν από περίπου οκτώ αιώνες ήταν Παφίτες που πήγαν στη Ρόδο για δουλειά.

Ο Alpha ταξίδεψε στο χωριό και μίλησε με τους κατοίκους! Ανθρώπους που όταν ακούνε Κύπρος, ανοίγουν πόρτες και καρδιές. Οι περισσότεροι ήρθαν αρκετές φορές στο νησί μας. Όχι γιατί έχουν συγγενείς, αλλά γιατί νιώθουν την Κύπρο κοντά τους.

Όλοι όσοι είχαν την… τύχη να μας ακούνε να μιλούμε στην κυπριακή διάλεκτο, καταλάβαιναν τα πάντα! Σε ότι αφορά όμως την δική τους προφορά, 100% κυπριακά μιλούν μόνο οι κάτοικοι που ηλικιακά βρίσκονται πάνω από 60. Τα άτομα μιας πιο νεαρής ηλικίας καταλαβαίνουν τα πάντα στα κυπριακά, στην ομιλία τους όμως βάζουν και στοιχεία της νέας ελληνικής γλώσσας. Σε ένα χωριό που κρατούν όλα τα έθιμα, έχοντας πολιτιστικούς Συλλόγους που ασχολούνται έντονα με το κυπριακό στοιχείο της παράδοσης τους.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε!

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ