12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος στον BEST 103.1: «Μέχρι το φθινόπωρο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ»

 

Συνέντευξη – έκπληξη έδωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στον μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό BEST 103.1 και στην εκπομπή «Μεσημέρι στον BEST 103.1 με τον Ματθαίο Χατζηγεωργίου».
Ο περιφερειάρχης χωρίς να χάνει το χιούμορ του, μίλησε για όλα, επέλεξε δύο τραγούδια, το Jersey Girl του Tom Waits και το Eyes Without A Face του Billy Idol, ενώ έδωσε ραντεβού για μία ακόμη εκπομπή με μουσικό όμως περιεχόμενο και στο γραφείο του!
Στη συνέντευξη που έδωσε μίλησε για την κατάσταση με τον κορωνοϊό, κάλεσε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν για να χτίσουν το τείχος της ανοσίας και αναφέρθηκε σe έργα όπως η γέφυρα Μάκαρη και η Γέφυρα στην Κρεμαστή.
Επίσης ξεδίπλωσε πλευρές του εαυτού του που δεν είναι ευρέως γνωστές, όπως η σχέση του με τη μουσική, με το διάβασμα και το διαδίκτυο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

Κύριε Περιφερειάρχη, σας καλωσορίζω τον Best 103.1 . Είναι μεγάλη η χαρά μας που είστε μαζί μας.

Είστε μουσικός σταθμός! Νομίζω ότι το χρειαζόμαστε αυτό. Η πίεση αυτή την περίοδο είναι πάρα πολύ μεγάλη και η μουσική είναι ένα βάλσαμο για την ψυχή όλων μας. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, ο BEST 103.1 κρατάει παρέα σε πάρα πολύ κόσμο και η μουσική του έχει κερδίσει την προτίμηση του κόσμου. Υπήρξαμε κι εμείς κάποτε νέοι και η μουσική ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Όμως, όσο περνάει ο καιρός και αυξάνονται τα προβλήματα, τόσο περισσότερο νομίζω ότι στρέφουμε όλοι το βλέμμα σε αυτό που μπορεί να ηρεμήσει το πνεύμα μας και η μουσική είναι το πρώτο καταφύγιο σε αυτές τις καταστάσεις.

Κύριε περιφερειάρχη το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και μάλιστα με τον κορωνοϊό που δεν λέει να μας αφήσει. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

 

 

 

Από τον Μάρτιο του 2020 οπότε και ξεκίνησε αυτή η πανδημία σε όλο τον πλανήτη, ανετράπη η ζωή όλων μας, άλλαξε η καθημερινότητά μας. Έτυχε σε αυτές τις γενιές, να ζήσουν ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 100 χρόνια. Πέρσι, κάναμε έναν πραγματικό άθλο: κάναμε τουρισμό εν μέσω πανδημίας. Στην παγκόσμια ιστορία δε νομίζω ότι θα βρεις ανάλογο προηγούμενο διότι ο τουρισμός είναι το πρώτο που πεθαίνει από μια πανδημία. Οι μετακινήσεις, ο φόβος του κόσμου, η αγωνία, αποτρέπουν τα ταξίδια. Το 2020 λοιπόν, κάναμε τον πολύ μεγάλο άθλο, να κάνουμε τουρισμό εν μέσω πανδημίας με 1.100.000 τουρίστες στην περιφέρειά μας. Και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι γι αυτό. Τι συμβαίνει φέτος; Μέχρι στιγμής, έχουμε ήδη πιάσει το 1.000.000 σε αφίξεις που σημαίνει ότι έχουμε πιάσει την επίδοση του 2020.
Πέρσι αυτό το νούμερο το φτάσαμε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ τώρα βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου αρχή Αυγούστου.
Περιμένουμε λοιπόν, έναν πάρα πολύ δυνατό Αύγουστο, έναν πάρα πολύ δυνατό Σεπτέμβριο και έναν ακόμη καλύτερο Οκτώβριο όσο κι αν κάνει εντύπωση, η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα νησιά μας είναι γεμάτα δεδομένων των συνθηκών.

Βέβαια, υπάρχει μεγάλη αγωνία με την αύξηση των κρουσμάτων αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Όλα αυτά όμως, μόνον εάν δεν χάσουμε τον έλεγχο της εξάπλωσης.

Αυτό όμως εξαρτάται πρωτίστως από όλους εμάς. Δεν θέλω να αποποιηθώ καμίας ευθύνης. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος.
Αλλά όταν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο οικονομίας πολύ υψηλότερο, καταλαβαίνει κανείς ότι όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς άλλα πράγματα. Πάρε το παράδειγμα της Αυστραλίας που έχει κλείσει τα σύνορά της εδώ και μήνες.
Όμως εμείς έχουμε μια οικονομία που είναι εξωστρεφής και ζούμε από τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει τα σύνορα σε πάρα πολλές χώρες γι αυτό και έχουμε τόσες αφίξεις. Εσείς ξέρετε πώς είναι να είσαι κοντά στο αεροδρόμιο!!! Λέμε δόξα τω Θεώ, αλλά προσοχή! Δεν τελείωσε η αγωνία και δεν επιστρέψαμε σε κανονικούς ρυθμούς. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ.
Ο καθένας από εμάς πρέπει να προσπαθήσει να τηρήσει τα μέτρα προστασίας για να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού και βεβαίως, να εμβολιαστούμε! Είναι απολύτως σεβαστές οι απόψεις όλων των συμπολιτών μας, όλων των ανθρώπων, αλλά να εξηγήσουμε σε όλους ότι ο μοναδικός σύμβουλος που σήμερα μπορούμε να έχουμε είναι η επιστημονική κοινότητα και όχι όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών ώστε να μας βρει το φθινόπωρο με ένα τείχος ανοσίας όσο πιο κανονικά μπορούμε, με ανοιχτή την αγορά, με ανοιχτά τα μαγαζιά, εμείς να κυκλοφορούμε έξω και να περιμένουμε το τέλος της πανδημίας μέχρι να ανακτήσουμε την ελευθερία μας.
Όμως, μέχρι τότε, να φτάσουμε με τις λιγότερες απώλειες. Σήμερα βλέπουμε ότι το 99% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, είναι οι συμπατριώτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όχι λοιπόν μόνον για την οικονομία, αλλά πρώτα για τη δημόσια υγεία είναι απαραίτητο να εμβολιαστούμε όλοι.

Επειδή ταξιδεύω συνέχεια, οι συνθήκες στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχουν ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι ένα από τα τέσσερα αεροδρόμια της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου που αναβαθμίστηκαν. Η διαφορά είναι μεγάλη όμως στα άλλα αεροδρόμια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η Ρόδος είχε αεροδρόμιο που χρειαζόταν παρεμβάσεις. Στη Σαντορίνη είχε μόνο δύο δωμάτια και ο κόσμος έξω, όρθιοι.
Μια κατάσταση προσβλητική για την χώρα μας. Στην Κω, οι ουρές ήταν τεράστιες μέσα στον ήλιο ενώ τώρα μπαίνεις σε ένα καλό αεροδρόμιο. Το ίδιο και στη Μύκονο που είναι τόσο ισχυρό brand. Το 2014, όταν γινόταν η συζήτηση για να δοθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση των αεροδρομίων κι εγώ ήμουν από εκείνους που το υποστήριζαν αυτό (γιατί δεν πωλήθηκε τίποτε), δεχόμασταν επιθέσεις, ύβρεις, χαρακτηρισμούς με καταιγιστικό ρυθμό. Μας κατηγορούσαν για ξεπούλημα. Σήμερα όμως δεν προσβάλλουν τον επισκέπτη τα αεροδρόμια αυτά. Είναι οργανωμένα, όμορφα και ευρωπαϊκού επιπέδου.

Γνωρίζουμε ότι δουλεύετε πάρα πολύ. Η οικογένειά σας, σας βλέπει καθόλου;

Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα που θέλει συζήτηση. Πρώτον, μου αρέσει η δουλειά. Είμαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνω, αγαπάω τη δουλειά μου και παραμένω σε αυτό. Τώρα με την πανδημία, πρέπει να δουλεύουμε ακόμη περισσότερο. Ο καθένας, πληρώνει το τίμημα των επιλογών του. Πέρσι στο lockdown τα παιδιά μου ήρθαν επειδή είναι φοιτητές και μου ήταν πολύ ευχάριστο ότι είχα χρόνο να τα βλέπω περισσότερο.

Τι μουσική ακούτε;

Μεγάλωσα στην δεκαετία του ’80 που ήταν η πιο ενδιαφέρουσα στην ιστορία της μουσικής. Εάν σου έλεγα να κάνεις το ΤΟΡ 100 της δεκαετίας εκείνης θα δυσκολευόσουν να το συμπληρώσεις, γιατί ήταν χιλιάδες τα τραγούδια. Νέα μουσικά κινήματα, τεράστιοι καλλιτέχνες ενώ είχε αρχίσει να μπαίνει και η εικόνα στη ζωή μας με τα video clips. Καμία σχέση με τα σημερινά, βέβαια! Μάλιστα είχε βγει το walkman που ήταν πολύ ακριβό και δεν είχαμε χρήματα να το αγοράσουμε! Εγώ μεγάλωσα, διαθέτοντας όλο μου το χαρτζιλίκι στη μουσική.
Η γενιά σας πατάει στο κινητό εκατομμύρια επιλογές και έχει όποια στιγμή της ημέρας θέλεις, δίπλα σου, τη μουσική που θέλεις. Εμείς τότε έπρεπε να έχουμε εξοπλισμό και έπρεπε να αγοράσουμε τη μουσική μας από τα δισκοπωλεία. Εμένα μου άρεσε να κάνουμε πάρτι, να έχω εξοπλισμό, πικ απ, ηχεία ήρθε το μίξερ με εντασιόμετρα…
Όλα μας τα χρήματα πήγαιναν στους δίσκους. Το βράδυ διαλέγαμε πού θα πάμε ανάλογα με το πιο κομμάτι θέλαμε να ακούσουμε. Σήμερα δεν είναι έτσι, τότε όμως ήταν διαφορετικά.
Η…. εποχή των σπηλαίων… αλλά ήταν υπέροχη εποχή, η διασκέδαση ήταν αληθινή, οι άνθρωποι ήταν αληθινοί… ξέρεις γιατί;
Γιατί δεν υπήρχε το διαδίκτυο και τα social media. Σήμερα, ο καθένας είναι το προφίλ του στο instagram. Τότε ήσουν ο εαυτός σου και δεν σου αποσπούσε τίποτε την προσοχή. Αν μπορούσα,, θα διάλεγα εκείνη την εποχή. Η τεχνολογία, μας έδωσε λύσεις αλλά μας χτύπησε κι από πάνω.

Γιατί επιλέξατε να ακούσετε το Jersey Girl του Tom Waits;

Τεράστιος καλλιτέχνης! Τον ρώτησαν κάποτε: γιατί είναι έτσι η φωνή σου; Και απάντησε: είχα κανονική φωνή αλλά πνίγηκε στο…. ουίσκι! Από τον Tom Waits έχουν επηρεαστεί μεγάλοι καλλιτέχνες στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια σκηνή.
Ήταν μια περίοδος που γίνονταν πολλές δοκιμές στη μουσική και υπήρχε δημιουργική άμιλλα μεταξύ της μουσικής σκηνής της Αμερικής και της Αγγλίας που γεννούσε υπέροχους καλλιτέχνες.

Αγαπημένοι σας Έλληνες καλλιτέχνες; Νομίζω ότι είναι ο Αντώνης Ρέμος!

Ο Αντώνης Ρέμος στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει γράψει με πάρα πολύ έντονα γράμματα το όνομά του. Και πρέπει να σου πω ότι έχει ένα διεθνές ακροατήριο, πια. Το να λέμε στα λόγια ότι περνάς το σύνορά σου, δεν είναι εύκολο. Για τον Αντώνη Ρέμο, αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία. Είμαστε πάντα χαρούμενοι και περήφανοι για όποιον Έλληνα βγαίνει από τα σύνορα.

Γνωρίζω ότι το γραφείο σας είναι γεμάτο βιβλία.

Ναι, και βιβλία και ηχεία! Δυστυχώς, δεν προλαβαίνω να διαβάσω πια. Κοιμόμαστε 2-3 ώρες την ημέρα, είναι πάρα πολύ μεγάλη η πίεση. Δεν σταματάω να τα συγκεντρώνω στο γραφείο μου και όταν μπορώ τα διαβάζω.

Ποια είναι η γνώμη σας για το Διαδίκτυο;

Ένας υπέροχος κόσμος και ένα υπέροχο εργαλείο, γιατί μειώνει αποστάσεις, κάνει εύκολη την επικοινωνία, την ανταλλαγή θέσεων κ.λπ. Αυτή τη στιγμή όμως λειτουργεί ως ένα ‘Κέντρο Δηλητηριάσεων’. Λυπάμαι που το λέω αλλά δηλητηριάζει τις ψυχές των ανθρώπων. Διαβάζω τους διαλόγους και βλέπω τόση κακία, τόσο μίσος.
Ειδικά αυτή την περίοδο με την πανδημία είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
Ναι, όμως θα σου πω κάτι. Δεν έγινε ξαφνικά με την πανδημία. Και πριν ήταν το ίδιο και αναρωτιέμαι γιατί αυτό;

Στον ελεύθερό σας χρόνο με τι ασχολείστε; Αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

Τώρα πια δεν υπάρχει! Όταν υπήρχε, τον αφιέρωνα στο διάβασμα, στη μουσική, στα ταξίδια.

Το Νότιο Αιγαίο έχει 48 νησιά κατοικήσιμα. Ποιο νησί αγαπάτε περισσότερο;

Δεν θα πάρεις απάντηση! Κάθε νησί έχει άλλη ταυτότητα, άλλη προσωπικότητα και αυτό κάνει όλο το Νότιο Αιγαίο μοναδικό στον κόσμο και υπέροχο. Δίνει στον επισκέπτη όλες οι επιλογές. Δεν υπάρχει στο μυαλό σου κάτι που δεν θα το βρεις εδώ. Γαστρονομία, ησυχία, shopping, έντονη νυχτερινή ζωή… όλα.
Όταν επισκέπτεστε τα νησιά θα πάτε να πιείτε ένα ουζάκι στο καφενείο με τους κατοίκους;

Ναι το κάνω αυτό. Γενικά ξυπνάω νωρίς όταν είμαι στα νησιά και ψάχνω πολύ νωρίς το πρωί όσους είναι έξω. Αυτοί που είναι έξω τα ξημερώματα είναι οι ξενύχτηδες και οι άνθρωποι της παραγωγής. Στα μικρά νησιά δεν υπάρχουν ξενύχτηδες αλλά οι άνθρωποι της παραγωγής.
Μου αρέσει να μιλάω μαζί τους.
Είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο και παίρνεις γνώση συμπυκνωμένη.
Οι άνθρωποι εκεί, ζουν από επιλογή, η ζωή είναι δύσκολη σε πολλά από αυτά, όμως αγαπούν τον τόπο τους και τον υπερασπίζονται. Και είναι πολύ λιγότερο γκρινιάρηδες από τους κατοίκους των μεγάλων περιοχών.
Είναι μεγάλοι αγωνιστές.

Παρακολουθούμε την προσπάθεια που κάνετε για να γίνουν έργα στην περιοχή μας. Θα σταθώ και στη γέφυρα Μάκαρη ένα μεγάλο έργο που τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ για να ελληνικά δεδομένα.

Η γέφυρα Μάκαρη, σαν τεχνικό έργο δεν είναι μεγάλο. Έχει όμως πολλούς συμβολισμούς και υπέροχες πρωτιές. Θα ξεκινήσω από την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να θυμίσω ότι το 2019 που κλείσαμε αυτή τη γέφυρα, 15 μέρες πριν πέσει επειδή διαπιστώσαμε την επικίνδυνη υποδομή.
Παρακολουθούσαμε την πορεία του φαινομένου που είχε χτυπήσει αυτή την υποδομή και όταν είδαμε ότι έπιασε το όριο του κόκκινου, αποφασίσαμε να κλείσει.
Έτυχε να έρθει μια μεγάλη κακοκαιρία ο Γηρυόνης με αποτέλεσμα η γέφυρα να καταρρεύσει χωρίς όμως καμία απώλεια ζωής. Αν ήταν ανοιχτή εκείνο το βράδυ είναι βέβαιο ότι θα είχε χάσει κάποιος τη ζωή του.
Πέρα από κάθε κουτσομπολιό η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ όλα.
Ο χρόνος αποκατάστασης είναι επίσης ρεκόρ για τη χώρα μας.
Είμαι περήφανος γι αυτό γιατί η υπηρεσία της περιφέρειας μας είναι η μικρότερη και η πιο υποστελεχωμένη σε αριθμό μηχανικών. Δώσαμε μια ωραία υποδομή, σύγχρονη και ασφαλή.
Πέρα από τη γνωστή ομάδα των υπονομευτών που υπάρχουν πάντα, εμείς φέραμε το σωστό αποτέλεσμα.
Κι εδώ θα σου πω για τη Γέφυρα της Κρεμαστής η οποία δεν είναι μια κόλλα χαρτί… είναι μια κόλλα γεμάτη μουτζούρες.
Άλλο να σχεδιάσω σε ένα λευκό καμβά και άλλο να σχεδιάσω σε ένα καταμουτζουρωμένο χαρτί.
Το μόνο που θα σου πω, είναι ότι τελείωσε η δημοπράτησή της και του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε μια σύγχρονη υποδομή.
Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω κορωνοϊού.
Όμως έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία των νησιών. Στη Ρόδο για παράδειγμα,δημοπρατήσαμε τη β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά που θα λύσει το θέμα του νερού για τα επόμενα 40 χρόνια. Βάλαμε φως στο οδικό δίκτυο που από το 1970 ήταν σκοτεινά και προσθέσαμε στηθαία ασφαλείας.
Βάλαμε υπηρεσία που εντοπίζει τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και είναι η πρώτη φορά που έγινε στην Ελλάδα.

 

Ποιο είναι το μήνυμα του Γιώργου Χατζημάρκου στη νεολαία του νησιού μας;

Η νεολαία πρέπει να αγαπήσει την ενασχόληση με τα κοινά. Δεν λέω να μπουν στην πολιτική. Όμως, κινδυνεύουν να μεγαλώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον ψηφιακό! Πρέπει να αγαπήσουν την προσωπική επαφή, την ανθρώπινη, να είναι λιγότερο το ψηφιακό τους προφίλ και περισσότερο ο εαυτός τους. Να αγαπήσουν την κοινωνική ζωή!
Η κοινωνία είναι μία ομάδα. Είμαστε όλοι μέρος της ομάδας.
Διαλέξτε λοιπόν την ομάδα, αλλάξτε τον κόσμο που σας παραδίδουμε εμείς και ζήστε ως μέρος της.
Και εμείς πρέπει να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα αλλά κι εκείνοι να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Περιφερειαρχη για αυτήν την όμορφη κουβέντα που κάναμε.

Κι εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση . Την επόμενη φορά θα σε καλέσω να κάνουμε μια εκπομπή από το γραφείο μου!

Η εκπομπή έκλεισε με το τραγούδι του Eyes Without A Face του Billy Idol!

 

 





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ