ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ο ημερολόγιο της επιστροφής στην κανονικότητα -Στις 6 το απόγευμα το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη

 

Το πλαίσιο της επιστροφής στη… νέα κανονικότητα της χώρας φέρνει στο προσκήνιο στις έξι το απόγευμα, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, το στρατηγικό πλάνο που θα τεθεί σε εφαρμογή θα έχει τα συστατικά στοιχεία μίας σταδιακής και μακρόσυρτης διαδικασίας. Μία διαδικασίας που θα εξελίσσεται σε φάσεις, ανάμεσα στις οποίες θα μεσολαβούν μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες, με στόχο να αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία της κοινότητας. Ο χρονικός ορίζοντας της άρσης των περιορισμών, που έγιναν… δεύτερη φύση της κοινωνίας εδώ και σχεδόν δύο μήνες, φτάνει μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Μέχρι τότε, αλλά και μετά, στο πέρασμα των θερινών μηνών, η προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας θα βρίσκεται στο… μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, των συναρμόδιων υπουργείων και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο “αυτό που κερδίσαμε με θυσίες”, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

“Είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρηθούν όλες οι αναγκαίες συμπεριφορές για την ανάσχεση της διασποράς και ιδίως την τήρηση των αποστάσεων, των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και όποιων άλλων μέτρων υποδείξουν οι ειδικοί, όπως, ενδεχομένως, η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας”, αναφέρουν στελέχη.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους είναι αυτό της τήρησης των μέτρων περιορισμού. “Πρωτομαγιά, όπως Πάσχα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, με τις παρεμβάσεις για το τριήμερο να έχουν… άρωμα από τις κρίσιμες 72 ώρες από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. “Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι εφέτος είναι αλλιώς”, σημείωσε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Επιστροφή σε… φάσεις

Στις έξι το απόγευμα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσει τον τρόπο, με τον οποίο η χώρα θα περάσει στην επόμενη ημέρα της. Λίγη ώρα μετά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αναλύσουν τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Το άνοιγμα της… αυλαίας θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου. Όταν και θα σηκώσουν ρολά τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Τα μηνύματα προς το “13033” και τα έντυπα για τις μετακινήσεις θα πάψουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας από τις πρώτες ημέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σταδιακά θα… ανάψει πράσινο φως για τις μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, αλλά όχι προς τις νησιωτικές περιοχές. Από εκεί και πέρα:

-Τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί ή έναρξη μαθημάτων στην τρίτη Λυκείου. Το βασικό σενάριο για τις υπόλοιπες τάξεις θέλει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, να επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Όσον αφορά στα δημοτικά, το… κουδούνι θα χτυπήσει την 1η Ιουνίου (εξετάζεται η παράταση της σχολικής χρονιάς).

-Τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Έμφαση θα δοθεί στο μήνυμα…τραπεζάκια έξω. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, με το βάρος να πέφτει στην ειδική συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρξει με τους δήμους για την προσωρινή επέκταση των αδειών.

-Τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα και θα υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών προς τα νησιά, με στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού.

“Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σταδιακή προσέλευση

Στο μεταξύ, τη λύση της σταδιακής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους, μέσα σε δύο ή τρεις φάσεις, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδειξε προς την κατεύθυνση της προσέλευσης ανάμεσα στις επτά και τις εννέα το πρωί, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρξει για τα καταστήματα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ