ΕΛΛΑΔΑ

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα: Νέα στοιχεία για την εξάπλωση του – Ποιες περιοχές… προτιμά

 

Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα, από την αρχή της επιδημίας στη χώρα έως τις 25 Απριλίου. Σε ποιους νομούς δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Δείτε χάρτες και διαγράμματα.

Νέα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που παρουσιάζουν τη διασπορά του κορονοϊού ανά περιοχές της Ελλάδας και ανά ηλικίες, προέκυψαν από την τακτική δημοσίευση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου του COVID-19. Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα, από την αρχή της επιδημίας στη χώρα έως τις 25 Απριλίου (ώρα 15:00).

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού (όπως φαίνεται και στον χάρτη του ΕΟΔΥ) είναι οι εξής:

Νομός Γρεβενών, στη Δυτική Μακεδονία,

Νομός Ευρυτανίας, στη Στερεά Ελλάδα

Νομός Φωκίδας, στη Στερεά Ελλάδα

Οι περιοχές της χώρας, οι οποίες επισημαίνονται (κάτω) με σκούρο πράσινο χρώμα και στις οποίες εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα (50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), είναι οι εξής:

Νομός Αργολίδας, στην Πελοπόννησο,

Νομός Καστοριάς, στη Δυτική Μακεδονία

Χερσόνησος του Άθω, στο Άγιο Όρος

Αύξηση των κρουσμάτων μετά τη διασπορά στη Δομή Μεταναστών στο Κρανίδι

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου το Σάββατο 25 Απριλίου ήταν 16. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 25061 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες.

Στο παρακάτω διάγραμμα, στο οποίο αποτυπώνεται η πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα, μπορείτε να δείτε την απότομη ημερήσια αύξηση των περιστατικών COVID-19, στις 20 Απριλίου, μετά την ιχνηλάτηση των 150 θετικών κρουσμάτων στη Δομή Προσφύγων και Μεταναστών στο Κρανίδι.

Κορονοϊός: Το διάγραμμα με τους ημερήσιους θάνατοι στη χώρα από την νόσο COVID-19

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 130 θάνατοι.  Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι ηλικίες κρουσμάτων, θανόντων, διασωληνωμένων ασθενών

Από το σύνολο των 2506 κρουσμάτων, 578 (23.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1174 (46.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Click4more: Κορονοϊός: Έχασε τη ζωή της 58χρονη – 133 οι νεκροί στην Ελλάδα

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 47 (72.3% άνδρες).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η επιδημική καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Αναλογία εξετασθέντων και θετικών δειγμάτων

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 63087 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3505 (5.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό. (σ.σ. στον τελευταίο αριθμό περιλαμβάνονται και οι επαναλήψεις των εργαστηριακών εξετάσεων)

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ