ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης βάζει στο «τραπέζι» ευρωπαϊκό Ταμείο για την ενεργειακή στήριξη νοικοκυριών

 

Ανοιξε και επισήμως το θέμα χθες από το Βουκουρέστι, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, ενώ το έθεσε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ

Αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για όλη την Ευρώπη, υπό τη βαριά σκιά της ουκρανικής κρίσης, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιο διαχειρίσιμο πλαίσιο για τα νοικοκυριά και στην Ελλάδα. Έτσι, ήδη από σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες αναμένεται να παρέμβει υπέρ της ανάγκης ευρωπαϊκής ευελιξίας για το ζήτημα, πέραν των γεωπολιτικών θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος.

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε και επισήμως το θέμα χθες από το Βουκουρέστι, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, ενώ το έθεσε και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του ΕΛΚ που έγινε το απόγευμα. Εκεί υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Νέο Ταμείο και ευελιξία

Η πρόταση που ο κ. Μητσοτάκης έχει κατά νου περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία, τα οποία πριν από μερικούς μήνες είχαν απορριφθεί περίπου ως ανεπίκαιρα από τις Βρυξέλλες. Πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο, οι υπουργοί Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχαν στείλει μια επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, με την οποία προτεινόταν να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός στήριξης που θα βασιζόταν σε έκτακτους πλειστηριασμούς ρύπων. Τα πρόσθετα έσοδα που θα δημιουργούνταν θα μπορούσαν να καλύψουν εν μέρει την άμεση επιβάρυνση νοικοκυριών μικρού και μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα, προτεινόταν η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της τιμής του φυσικού αερίου σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μια από τις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι να επαναφέρει την ιδέα του Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί με βάση μελλοντικά έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, ώστε να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω έκτακτων επιδοτήσεων. Ανώτερη κυβερνητική πηγή με άμεση γνώση των διεργασιών έλεγε χθες στο protothema.gr ότι “το timing παίζει ρόλο, διότι το φθινόπωρο δεν είχε γίνει αντιληπτό το πρόβλημα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω συμβολαίων ή διαφορετικού ενεργειακού μίγματος. Τώρα είναι όμως”.

Παράλληλα, μια ακόμα σκέψη που ο πρωθυπουργός σκοπεύει να βάλει προς συζήτηση στην Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών είναι να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, για όσο οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δια της άμεσης επιδότησης λογαριασμών ρεύματος και αερίου. Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος, το οποίο εκτιμάται πλέον ότι δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, μαζί με την Ισπανία, που είχαν υποστηρίξει τις συλλογικές προμήθειες αερίου από την Ευρώπη ως οντότητα, όπως έγινε και στην περίπτωση των εμβολίων, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες τιμές στην αγορά. Ήταν μια πρόταση που είχε συζητηθεί σε Σύνοδο Κορυφής, είχε, όμως, “κολλήσει” στις βόρειες χώρες, με μπροστάρισσα τη Γερμανία. Μένει να φανεί, αν και ως προς αυτό μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης με τους ομολόγους του για το Ουκρανικό σήμερα στις 21:00, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μιας και η εκτίμηση σε ευρωπαϊκούς κύκλους είναι ότι η κλιμάκωση από μέρους Πούτιν είναι ένα άκρως πιθανό σενάριο. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει και η Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις σχέσεις των κρατών-μελών με τη Μόσχα.

protothema





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ