12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Τουρισμός στο Νότιο Αιγαίο δεν έφερε κρούσματα!

Φέτος ζήσαμε την χειρότερη τουριστική περίοδο που υπήρξε τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Ποτέ άλλοτε η Ρόδος και τα άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, δεν γνώρισαν ένα τέτοιο καλοκαίρι από την τουριστική πλευρά. Η μείωση στον τουρισμό, οι απώλειες στις επιχειρήσεις και στα εισοδήματα των απασχολούμενων αλλά και οι ζημιές, μετριούνται σε πολύ υψηλούς αριθμούς που είναι αμφίβολο πώς θα αποκατασταθούν.

Ωστόσο, ο τουρισμός σε όλη την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου με βάση τα δεδομένα της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, πήγε καλά.

Το Νότιο Αιγαίο απέδειξε ότι είχε σχέδιο από την αρχή και δεν περίμενε να πάει στο PlanB ή να βρεθεί την τελευταία στιγμή να ψάχνει για λύσεις.

Σε αυτό συνέβαλε η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων, δυνάμεων αλλά και των απασχολούμενων στον τουρισμό που έβαλαν ‘πλάτη’ κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το χειρότερο σενάριο, δεν έγινε πραγματικότητα. Κάποιοι φοβήθηκαν ότι οι τουρίστες θα έφερναν πολλά κρούσματα στα νησιά μας ή πολλοί θα έφευγαν άρρωστοι. Τίποτε από αυτά δεν έγινε.

Τα κακά σενάρια δεν επαληθεύτηκαν και αποδείχτηκε ότι εάν έχεις σχέδιο και είσαι πολύ προσεκτικός στην διαχείριση μιας κατάστασης αλλά και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής, βγαίνεις νικητής.

Και βέβαια, οι δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος για τον Τουρισμό επιβεβαιώνονται μέχρι και τώρα που διανύουμε το τέλος της πιο κακής τουριστικής περιόδου και το δεύτερο, πολύ δύσκολο LOCKDOWN.

«Αυτό που έγινε στο Νότιο Αιγαίο, φέτος, είναι κάτι που συζητιέται πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είναι κάτι που μας κάνει εξαιρετικά περήφανους και φυσικά, αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα αφού σήμερα, είναι μια μέρα περίσκεψης και αγωνίας για το τι μας περιμένει από εδώ και μπρος. 
 
Για το 2021 το πιο αισιόδοξο μήνυμα είναι αφενός το εμβόλιο αλλά κυρίως με αυτό που πορευόμαστε εμείς, είναι οι επιδόσεις του 2020 –ό,τι έγινε στα νησιά μας φέτος. 
 
Να ξεκινήσουμε από την Ρόδο που έκανε το 50% περίπου της κίνησης που καταγράφτηκε σε όλο το Νότιο Αιγαίο, έδειξε πολύ μεγάλη ωριμότητα ως προορισμός και κέρδισε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και έδαφος στον όποιον τουρισμό, θα έχουμε το 2021. Όσον αφορά στα μικρότερα νησιά της περιφέρειάς μας, πέτυχαν υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί ο κόσμος πίστεψε ότι σε αυτά, είναι πιο ασφαλής. 
 
Τα μεγάλα μας νησιά, επειδή έχουν μεγάλο αριθμό κλινών, υπέφεραν και είχαν την μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως, ξαναλέω, κλείνει με μεγάλη περηφάνια αυτή η σεζόν. Ακούω τις φωνές που λένε ‘δεν φτάνει’ αλλά κάθε φορά το αποτέλεσμα κρίνεται σε σχέση με το περιβάλλον και τις συνθήκες με τις οποίες ήρθε. 
 
Και προέκυψε μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες που γνώρισε η τουριστική βιομηχανία στη σύγχρονη ιστορία της. Όλοι έχουν μερίδιο, συμβολή σε αυτό που έγινε. Δεν είναι νίκη ατομική, αλλά συλλογική. Στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας».

Στις δύσκολες στιγμές, λοιπόν, αποδείχτηκε ότι η συνεργασία αλλά και οι φιλότιμες προσπάθειες, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και με αυτή την παρακαταθήκη, τους δείκτες του τουρισμού του 2020, πορευόμαστε για το 2021 ακόμη κι αν πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Δεν έφταιγαν λοιπόν οι τουρίστες για την μετάδοση και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού όπως ανέφερε η αντιπολίτευση. Τα προβλήματα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με την έκρηξη των κρουσμάτων οφείλονταν  ξεκάθαρα σε άλλες αιτίες.

Στην δική μας περιοχή, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και με αυτή την ‘προίκα’ πορευόμαστε.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ