ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης με επιστολή του προτείνει τηλεδιάσκεψη

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης , απέστειλε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο επιστολή στην οποία του επισημαίνει την ανάγκη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στα Δωδεκάνησα και το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

 

Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε τη σύγκληση τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή 25 Απριλίου 2020 και ώρα 13.00 μ.μ, με τη συμμετοχή των Βουλευτών της ΝΔ Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του Προέδρου της ΠΕΔ Ν.Α Αντώνη Καμπουράκη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Βασίλη Α. Υψηλάντη στον Περιφερειάρχη Ν.Α είναι το ακόλουθο:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Χθες είχα τη χαρά να  έχω μαζί σας τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία αποδεχθήκατε πρότασή μου για τηλεδιάσκεψη, την προσεχή Παρασκευή  24.4.2020 και ώρα 13.00, μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για ανταλλαγή απόψεων σχετικά  με την οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, λόγω της πανδημίας στα νησιά μας και την ανάγκη χάραξης κοινής στρατηγικής για την θωράκισή τους,.

Σήμερα  έλαβα, την από 20.04.2020 κοινή επιστολή σας , με τον Δήμαρχο Ρόδου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Αντώνη Καμπουράκη, στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για το αίτημα επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Όπως καλά γνωρίζετε ως Βουλευτής Δωδεκανήσου, την περίοδο της κορύφωσης της μεγάλης οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας 2012-2014, είχα πρωτοστατήσει στον αγώνα για διατήρησή τους, γεγονός που τελικά κατέστη εφικτό από την Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Δυστυχώς με την ανάληψη της διακυβέρνησης , από τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το σημαντικό αυτό αντισταθμιστικό μέτρο, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατά της ακρίβειας που δημιουργεί το υψηλό μεταφορικό κόστος, εκχωρήθηκε αβασάνιστα στους δανειστές.

Από την επανεκλογή μου, στο αξίωμα του Βουλευτή Δωδεκανήσου, υποστηρίζω τη συνειδητοποιημένη και μεθοδευμένη διεκδίκηση της επιστροφής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

Στην ομιλία μου για τον προυπολογισμό του 2020, τον μήνα Δεκέμβριο 2019, τόνιζα στη Βουλή των Ελλήνων:

«…Ειδικότερα για τα ακριτικά νησιά αυτά που απέχουν 120 τουλάχιστον Ν.Μ από το κέντρο ακόμα μια φορά θα το επαναλάβω. Με την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα της οικονομίας και του τέλους της φορολογικής ασφυξίας των Ελλήνων, το κράτος οφείλει να επαναφέρει αυτό που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποστέρησε από τους ακρίτες νησιώτες. Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά…».

 Τα νησιά και ο τουρισμός τους σήκωσαν το μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης της χώρας. Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, με την πανδημία,  θα είναι εκείνα που θα χρειαστούν τη μεγαλύτερη στήριξη.

 Το οικονομικό βάρος που έχουν να σηκώσουν οι συμπατριώτες μας, εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας,  θα είναι δυσβάσταχτο και τα νησιά μας θα πρέπει να στηριχθούν απόλυτα για να μπορέσουν και πάλι να αποτελέσουν την ατμομηχανή της τουριστικής μας οικονομίας.

Αλλά και η επανεκκίνηση του τουρισμού σε στέρεες και ανταγωνιστικές βάσεις (ΦΠΑ, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων) πρέπει να είναι από τις βασικότερες επιδιώξεις μας. 

Η νουνεχής και αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη της πανδημίας, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και οικονομικό, με την ταυτόχρονη στήριξη του εργατικού και παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας τη δύσκολη στιγμή, αποτελεί εχέγγυο και για την περαιτέρω λειτουργία της. 

Ελπίζω κατά την τηλεδιάσκεψη, της προσεχούς Παρασκευής, όλα αυτά τα θέματα να μας απασχολήσουν και να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική που θα ωφελήσει τα νησιά και τους συμπατριώτες μας.  

Με εκτίμηση, Βασίλειος – Νικόλαος Α. Υψηλάντης, Α’ Κοσμήτορας Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ