12vima ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπερτριπλάσιος δείκτης θετικότητας έφερε lockdown… ως το 2021! Η ακτινογραφία όσων είπαν Μητσοτάκης και Πέτσας

 

«Θα πάμε σε λελογισμένο άνοιγμα, αλλά, αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, θα κλείσουμε άρον-άρον» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα. Πώς φτάσαμε στην παράταση του lockdown και τι… δεν θα ανοίξει μέχρι τις 07.01.2021. Ο οδικός χάρτης ως τα Χριστούγεννα και για κάποιους τομείς ίσως και ως το Πάσχα.

Ένα σαφέστατο μήνυμα για την τήρηση των μέτρων προκειμένου ν’ αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού -κι ενώ το lockdown συνεχίζεται ως τουλάχιστον τις 07.01.2021- έστειλε κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha, το βράδυ της Δευτέρας, 07.12.2020.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έκλεισε τη συνέντευξη εκφράζοντας την ευχή «να μην πάμε σε άρον-άρον κλείσιμο επειδή δεν σεβόμαστε τους κανόνες», ενώ ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 1.251 νέα κρούσματα, 89 νεκρούς και 600 διασωληνωμένους το τελευταίο 24ωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η χώρα τους επόμενους μήνες, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε ανακοινώσει και επίσημα την παράταση των περιορισμών μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Στα πιο σημαντικά, το… ζουμί είναι πως με λίγους και καλούς θα περάσουμε τις φετινές γιορτέςκαι ίσως με την βοήθεια της τεχνολογίας να καταφέρουμε να έχουμε και άλλους στο γιορτινό τραπέζι. Το lockdown θα συνεχιστεί με ημερομηνία λήξης στις 7 Ιανουαρίου αλλά και αυτό ακόμα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία.

lockdown

Τι… δεν θα ανοίξει

Παρατεταμένο lockdown, έως τις 7 Ιανουαρίου 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς έως τις έξι το πρωί εκείνης της ημέρας, κλειστά θα είναι:

σχολεία,

εστίαση,

ψυχαγωγία,

δικαστήρια,

αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή όπως πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ),

χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομόπαρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων και των βραδινών μετακινήσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία αλλά και και η ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Συναγερμός από τον δείκτη θετικότητας

Σημείο – κλειδί του… γιατί φτάσαμε στα νέα αυτά μέτρα, είναι ο λεγόμενος δείκτης θετικότητας. Ο δείκτης δηλαδή που προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται και είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που εξετάζουν οι επιδημιολόγοι για να εισηγηθούν τα νέα μέτρα.

Πώς φτάσαμε στην παράταση του lockdown λοιπόν; Είναι απλό: Το όριο ασφαλείας για τον δείκτη θετικότητας, που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.

Την Δευτέρα, 07.12.2020, ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ελλάδα έφτανε το 12% (!), δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές παραπάνω, κάτι που έκανε την απόφαση αυτή της κυβέρνησης να μοιάζει με μονόδρομο.

lockdown

“Λουκέτο” στα μπαρ ως το Πάσχα;

Στο τέλος δε της εβδομάδας, θα μάθουμε αν σε όσα θα επιτραπούν, θα είναι να κάνουμε κάποια ψώνια πριν τις γιορτές με άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και πώς, καθώς και αν θα είμαστε χτενισμένοι αφού δεν έχει αποκλειστεί να λειτουργήσουν υπό όρους τα κομμωτήρια.

Το λιανεμπόριο συγκεντρώνει ακόμη αρκετές πιθανότητες να ανοίξει, ωστόσο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του για μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά ήταν κάτι παραπάνω από δυσοίωνα.

Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά ως το Πάσχα (!), διευκρινίζοντας πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω. «Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια. Γι’ αυτό και διαχωρίζω την λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης» εξήγησε.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» τόνισε. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους και θα σταθούμε δίπλα και το 2021 για να μπορούμε να αποζημιώσουμε επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

Δείτε το απόσπασμα (σ.σ. μετά το 03.20)

Ο Μητσοτάκης, η “ανεμελιά” και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι από την «ανεμελιά», όπως είπε, η οποία κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα δεν εξαίρεσε ούτε τον εαυτό του, αναφερόμενος ασφαλώς στο περιστατικό της Πάρνηθας. Όπως ανέφερε, ήταν λάθος του να φωτογραφηθεί χωρίς μάσκα, αλλά όχι ν’ αθληθεί με το ποδήλατό του, καθώς η άσκηση επιτρέπεται εντός των ορίων της περιφερειακής ενότητας. «Βάζω πρώτος τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά και κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου», σχολίασε, ωστόσο υπογράμμισε ότι ενοχλήθηκε που «μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των κρουσμάτων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ήδη έχει αρχίσει και ότι θα πρέπει η πορεία αυτή να επιταχυνθεί, ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα. Επίσης, σημείωσε ότι για να επιτευχθεί ανοσία ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού με τον εμβολιασμό θ’ απαιτηθούν αρκετοί μήνες. Τόνισε δε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα με τον ιό εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στα χωριά, όπου η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή και γι’ αυτό το λόγο συνέστησε στους πολίτες να περάσουν τα Χριστούγεννα αυστηρά με την οικογένειά τους ή έστω με μία ακόμα και σε καμία περίπτωση με περισσότερα από εννέα άτομα.

Παράλληλα, δήλωσε ενοχλημένος από τη συζήτηση για «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ και ξεκαθάρισε ότι το μητρώο καταγραφής κρουσμάτων που συμβουλεύονται οι ειδικοί και η κυβέρνηση είναι ένα. «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει και παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα, δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε, καταλήγοντας πως ενδεχομένως εκ των υστέρων θα μπορούσαν με τη γνώση του χρόνου να γίνουν κάποια πράγματα διαφορετικά, όπως να είναι ο ίδιος πιο αυστηρός στο μήνυμά του τον Ιούλιο και την προειδοποίηση ότι η πανδημία θα επανέλθει.

Τουρισμός και εμβόλια

Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, επίσης, ότι ο τουρισμός σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα από το εξωτερικό το Ισραήλ, το οποίο χτυπήθηκε από το δεύτερο κύμα, αλλά είχε κλειστά σύνορα. Ή από το εσωτερικό περιοχές όπως η Κέρκυρα ή η Κρήτη που είναι κατεξοχήν τουριστικές και δεν χτυπήθηκαν από τον ιό, ενώ, αντίθετα, μη τουριστικές περιοχές, όπως η Δράμα και η Πέλλα, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. «Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση, θα τη βλέπαμε το Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτωβρίου», κατέληξε, προσθέτοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έκανε τόσα τεστ όσα η Ελλάδα στις πύλες εισόδου.

Για τα εμβόλια, ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε ως «την πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σ’ αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα». Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο (Pfizer) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κι έτσι, εντός 48 ωρών, θα γίνει η διανομή του στην Ελλάδα και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι ο πρώτος που θα το κάνει μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «γιατί όχι μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς». Για το λόγο αυτό, όπως πρόσθεσε, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς τους πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και να ξεπεραστεί έτσι η καχυποψία: «Καταλαβαίνω σε ένα βαθμό την ανησυχία και το φόβο, αλλά τα εμβόλια είναι ασφαλή και κάνουν θαύματα», τόνισε και προειδοποίησε ότι η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας οδηγήσει και πάλι σε εφησυχασμό. Επίσης, δήλωσε με νόημα πως «έχουμε το νομικό πλαίσιο και τη βούληση να μην επιτρέψουμε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Πιστεύω στη δύναμη της πειθούς και όχι στην επιβολή κυρώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά για τους… συνωμοσιολόγους.

Σχολεία

Για τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο προγραμματισμός αυτή τη στιγμή είναι η επαναλειτουργία τους στις 7 Ιανουαρίου. «Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε και ευχαρίστησε εκ νέου εκπαιδευτικούς και μαθητές για το «θαύμα» της τηλεκπαίδευσης.

Κλείνοντας, αποκάλυψε ότι και ο ίδιος θα περάσει τα Χριστούγεννα μόνο με την οικογένειά του. «Δεν ξέρω αν θα είμαστε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά με το γιο μου, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στον Έβρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το ενδεχόμενο… χριστουγεννιάτικου ανασχηματισμού, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο Άγιος Βασίλης έχει μόνο ένα πράγμα στο σάκο του: εμβόλια».

Δείτε όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του

Φωτογραφίες από: Intime / Reuters.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ