ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Οδηγίες από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για την προσβολή των ελαιώνων από το έντομο ρυγχίτη

 

 

Επειδή αυτή την εποχή συνήθως, σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας μας, παρατηρείται εμφάνιση του εντόμου Ρυγχίτη (Rhynchites cribripennsis) που προσβάλει τους ελαιώνες, σας ενημερώνουμε ότι:

Το έντομο αυτό έχει χαρακτηριστικό ρύγχος της οικογένειας Curculionidae. Το ενήλικο έχει μήκος μαζί με το ρύγχος 5,5-6 mm και κεραίες γονατοειδείς μη ροπαλοειδείς. Έχει χρώμα καστανοκόκκινο και καλύπτεται από χνούδι στη νωτιαία επιφάνεια. Είναι έντομο των χωρών της Μεσογείου και προσβάλλει κυρίως την ελιά. Τα τέλεια έντομα εμφανίζονται περίπου κατά τα τέλη Απριλίου & τον μήνα Μάιο πετούν προς τους τρυφερούς βλαστούς της ελιάς και τα
φύλλα, με μέγιστο περίπου στις αρχές με μέσα Ιουνίου, ανάλογα των καιρικών συνθηκών.
Η ζημιά από ενήλικα έντομα στο φύλλωμα την άνοιξη δεν είναι σοβαρή, αντιθέτως η ζημιά σε νεαρούς καρπούς από οπές βρώσης ενηλίκων εντόμων, προκαλεί πρώιμη πτώση των καρπών που μπορεί να είναι σοβαρή.
Σε δένδρα που είχαν ζημιά τα προηγούμενα έτη και παρουσιάζουν διαβρώσεις από ρυγχίτη στο φύλλωμα την άνοιξη, συνιστάται ψεκασμός, αμέσως μετά την άνθηση (αφού θα έχουν πέσει όλα τα πέταλα του άνθους).

Οδηγίες Αντιμετώπισης.

1. Κατάλληλα φυτοφάρμακα για ψεκασμό είναι όλα τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά τη χρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.

2. Η ελαφριά καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του ρυγχίτη

3. Εάν η προσβολή εντοπίζεται σε λίγα δένδρα, το τίναγμα των κλάδων την άνοιξη νωρίς το πρωί και συλλογή και καταστροφή όλων των ενηλίκων εντόμων που πέφτουν, είναι ένα χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης (χωρίς φυτοφάρμακα).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες στο τηλέφωνο 22413 64926 και 22810 98834

Το Γραφείο ΤύπουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ