ΔΙΑΦΟΡΑ

Οδηγός διαχωρισμού λίθων για αρχάριους

 

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά ή πετρώματα που έχουν κοπεί και γυαλιστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να ενισχύετε η ομορφιά και η αξία τους.  Η διαδικασία αναγνώρισής τους, μπορεί να είναι διασκεδαστική και να δίνει το αίσθημα της επιβράβευσης σε κάποιον αρχάριο, δεν παύει όμως να απαιτεί τη γνώση κάποιων βασικών χαρακτηριστικών των λίθων και των κατηγοριών τους.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, στην παρακάτω λίστα του 12vima.gr, μερικά στοιχεία και οδηγίες διαχωρισμού των λίθων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ας μην ξεχνάμε ότι η αναγνώριση των λίθων αφορά ένα χόμπι, και η ικανότητα διαχωρισμού και αναγνώρισης τους μπορεί να μας φανεί χρήσιμη υπό κάποιες περιπτώσεις, αν όμως χρειαζόμαστε μια εξειδικευμένη αξιολόγηση, καλύτερα να αναζητήσουμε έναν επαγγελματία εκτιμητή. Ψάχνοντας στο Google, συναντάμε άκοπα αρκετές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρουν υπηρεσίες αξιολόγησης λίθων, χρυσού, μετάλλων, κ.ά, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η Fasma Hellas.

Ξεκινώντας, θα παραθέσουμε μερικές θεωρητικές πληροφορίες για μια ευρύτερη κατηγοριοποίηση των λίθων.

  • Πολύτιμοι Λίθοι: Χαρακτηρίζονται για τη μοναδική ομορφιά και την αντοχή τους.
    Η λάμψη και οι ιδιαίτεροι χρωματισμοί τους, τους καθιστούν περιζήτητους, ενώ αναγνωρίζονται ως σύμβολα πλούτου, δύναμης και θέσης. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές εκείνες όπου πετράδια ή κοσμήματα που τα εμπεριέχουν, έχουν φυλαχτεί με άκρα μυστικότητα κατά τη διάρκεια της ιστορίας.
    Οι τέσσερις σπουδαιότεροι πολύτιμοι λίθοι είναι το διαμάντι (άχρωμο – το πιο σκληρό είδος ορυκτού), το ρουμπίνι (κόκκινη ποικιλία από κορούνδιο) ,
    το σμαράγδι (πράσινη ποικιλία βηρυλλίου)  και το ζαφείρι (ποικιλία κορουνδίου με επικρατέστερους τους μπλε χρωματισμούς).
  • Ημιπολύτιμοι λίθοι: Δεν είναι τόσο σπάνιοι και ακριβοί όσο οι πολύτιμοι, εξακολουθούν όμως να έχουν αξία λόγω της ομορφιάς του και να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί ημιπολύτιμοι λίθοι, δεδομένου ότι διαρκώς ανακαλύπτονται ή προκύπτουν νέοι μέσω διεργασιών όπως η θερμική επεξεργασία. Ωστόσο, οι πιο αναγνωρίσιμοι από αυτούς είναι ο αμέθυστος, ο κιτρίνης, ο γρανάτης, το περίδοτο, η φεγγαρόπετρα, το τοπάζι, ο αχάτης.
  • Οργανικοί Λίθοι: Οι οργανικοί πολύτιμοι λίθοι δε σχηματίζονται από διεργασίες στο φλοιό της Γης, αλλά κατασκευάζονται από φυτικά η ζωικά υλικά και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί λόγω της ομορφιάς και της ιδιαίτερης υφής τους.
    Οι πιο γνωστοί βιολογικοί λίθοι είναι το μαργαριτάρι, το κοράλλι, το κεχριμπάρι, το ελεφαντοστό.

Τέλος, υπάρχουν οι συνθετικοί λίθοι  που δημιουργούνται σε εργαστήρια και φέρουν τις χημικές ιδιότητες με τους φυσικούς (πχ. συνθετικό διαμάντι, συνθετικό ρουμπίνι κ.ο.κ) και οι τεχνητοί λίθοι που φτιάχνονται με σκοπό την ίδια όψη με τους φυσικούς αλλά είναι αποτελούνται από άλλα υλικά (π.χ. ζιργκόν).

Η κατηγοριοποίηση αυτή, προκύπτει με βάση την αξία που έχει ο λίθος η οποία βασίζεται σε παράγοντες όπως η σπανιότητας, το χρώμα, το μέγεθος.
Τι χρειάζεται να κάνετε, για να προσδιορίσετε την αξία ενός πολύτιμου λίθου;

  • Μάθετε τις ιδιότητες που συνοδεύουν τις ονομασίες κάθε λίθου, όπως το χρώμα, η σκληρότητα, η διαφάνεια, η ικανότητα διάθλασης.
  • Παρατηρήστε το χρώμα και τα μοτίβα του.
  • Ελέγξετε τη διαύγεια. Ένας λίθος υψηλής ποιότητας θα έχει ελάχιστα εσωτερικά ελαττώματα και μεγάλη διαύγεια. Ψάξτε για τυχόν ρωγμές.
  • Αξιολογήστε το σχήμα. Ο τρόπος κοπής (στρογγυλό, ωοειδές, αχλάδι) αναδεικνύει την ομορφιά και το χρώμα. Συμμετρικό σχήμα και καλό σμίλευμα, μεγιστοποιούν τη λάμψη του!



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ