ΥΓΕΙΑ

Οι 7 πιο ιάσιμοι καρκίνοι

 

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει διαγνωστεί με καρκίνο, πιθανότατα έχετε πολλές απορίες. Μπορεί ο καρκίνος να θεραπευτεί; Ναι, ο καρκίνος είναι ιάσιμος, αλλά ορισμένοι τύποι θεραπεύονται πιο συχνά από άλλους. Ένας καρκίνος θεραπεύεται όταν δεν υπάρχουν σημάδια καρκίνου, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία και δεν αναμένεται να επανέλθει. Δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθεί κανείς ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Οι περισσότεροι ογκολόγοι μιλούν για ύφεση παρά για θεραπεία. Η ύφεση από τον καρκίνο σημαίνει ότι ο καρκίνος είναι υπό έλεγχο και ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Αφού βρίσκεστε σε πλήρη ύφεση για 5 χρόνια, ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου μειώνεται.

Για να κατανοήσουν πόσο ιάσιμος είναι ένας τύπος καρκίνου, οι περισσότεροι ογκολόγοι εξετάζουν το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης. Αυτό το ποσοστό περιγράφει το ποσοστό των ανθρώπων που θα είναι ακόμα ζωντανοί 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Αυτό το ποσοστό ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, καθώς και τη γενική υγεία του ασθενούς.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο ιάσιμοι τύπου καρκίνου;

1. Καρκίνος θυροειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τον θυρεοειδή, τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Ο θυρεοειδής εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό και τη σωματική ανάπτυξη.

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για καρκίνους του θυρεοειδούς στα στάδια 1 και 2 είναι 98-100%. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι καρκίνοι του θυρεοειδούς συνήθως αναπτύσσονται αργά. Αυτό καθιστά ευκολότερη την έγκαιρη διάγνωσή τους όταν είναι πιο θεραπεύσιμοι.

Ανάλογα με το στάδιο, ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

2. Καρκίνος μαστού (πρώιμο στάδιο)

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας σχετικά κοινός τύπος καρκίνου που ξεκινά από τον ιστό του μαστού. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για καρκίνους του μαστού στα στάδια 0 και 1 είναι 99-100%. Οι καρκίνοι του μαστού που ταξινομούνται ως σταδίου 0 ή 1 εντοπίζονται στον ιστό ή στους λοβούς του μαστού και δεν έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή στους κοντινούς ιστούς.

Ο καρκίνος του μαστού σε πρώιμο στάδιο ανιχνεύεται συχνά με εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η τακτική μαστογραφία. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης. Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

3. Καρκίνος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη ξεκινά από τον προστάτη, τον αδένα που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών. Ο προστάτης είναι υπεύθυνος για την παραγωγή υγρών για την μεταφορά του σπέρματος.

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για καρκίνους του προστάτη στα στάδια 1 και 2 είναι 99%.

Οι καρκίνοι του προστάτη συνήθως αναπτύσσονται πολύ αργά και αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία. Για πιο προχωρημένες περιπτώσεις ο ογκολόγος μπορεί να συστήσει πρόσθετες θεραπείες, όπως ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία.

4. Καρκίνος όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας άλλος τύπος καρκίνου που επηρεάζει μόνο τους άνδρες. Ξεκινά σε έναν από τους όρχεις, τα μικρά όργανα που βρίσκονται στο όσχεο. Παράγουν την ορμόνη τεστοστερόνη, καθώς και το σπέρμα.

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των όρχεων είναι 99% για εντοπισμένους όγκους. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για άτομα με όγκους που έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες είναι 96%. Όταν διαγνωστεί στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος των όρχεων συνήθως αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του προσβεβλημένου όρχεως.

5. Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που συχνά εμφανίζεται ως ακανόνιστης μορφής σπίλος (ελιά) στο δέρμα. Τα πιο κοινά μέρη για μελάνωμα είναι περιοχές του σώματος που δέχονται το περισσότερο απευθείας ηλιακό φως, όπως πρόσωπο, τριχωτό της κεφαλής, αυτιά, λαιμός και χέρια.

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για το μελάνωμα σταδίου 1 είναι 99%. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ορατός, επομένως είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί έγκαιρα. Το μελάνωμα συχνά αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

6. Λέμφωμα Hodgkin

Το λέμφωμα Hodgkin είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος που ξεκινά από τον λεμφικό ιστό: τον ιστό που βρίσκεται στους λεμφαδένες, τον μυελό των οστών, την σπλήνα και το ήπαρ. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για το λέμφωμα Hodgkin είναι 92-95% όταν διαγνωστεί στα στάδια 1 και 2.

Το λέμφωμα Hodgkin ανταποκρίνεται καλά στην ακτινοθεραπεία. Άλλοι τύποι λεμφώματος δεν είναι τόσο θεραπεύσιμοι όσο το λέμφωμα Hodgkin.

7. Καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από τον τράχηλο της μήτρας, το όργανο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της μήτρας των γυναικών. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι 91% όταν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια.

Τα τακτικά τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιούνται στην τακτική εξέταση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι πιο θεραπεύσιμος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται συχνά με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Τι καθορίζει το πόσο ιάσιμος είναι ένας καρκίνος

Τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου ποικίλλουν πολύ επειδή επηρεάζονται από τον τύπο του καρκίνου, το πότε διαγνώστηκε και τη γενική υγεία σας. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο, όπως:

  • Στάδιο στη διάγνωση: Το στάδιο περιγράφει πόσο μακριά έχει εξαπλωθεί ένας καρκινικός όγκος από την αρχική του θέση. Γενικά, οι όγκοι που είναι εντοπισμένοι (σε μια περιοχή) είναι πιο θεραπεύσιμοι από τους περιφερειακούς ή απομακρυσμένους όγκους που έχουν εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.
  • Χαρακτηριστικά του όγκου: Οι καρκίνοι ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται. Διαφέρουν επίσης ανάλογα με τις θεραπείες στις οποίες ανταποκρίνονται. Για παράδειγμα, ορισμένοι όγκοι θα συρρικνωθούν με την ορμονοθεραπεία, ενώ άλλοι δεν θα επηρεαστούν από αυτήν.
  • Διαθέσιμες θεραπείες: Οι πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου, όπως η στοχευμένη θεραπεία και η ανοσοθεραπεία, έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Ατομικοί παράγοντες κινδύνου: Η συνολική υγεία, το οικογενειακό ιστορικό και οι επιλογές του τρόπου ζωής ενός ατόμου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόγνωση του καρκίνου και τις επιλογές θεραπείας. Η αποφυγή παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, πιθανότατα θα βελτιώσει την επιτυχία της θεραπείας σας.

 

 

onmedΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ