ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις χαράσσουν το δρόμο των εκλογών – Πόσο ρεαλιστική είναι η αυτοδυναμία

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς, καταστρώνοντας την στρατηγική της ΝΔ ως τις εκλογές, τις οποίες ο πρωθυπουργός, από τις ΗΠΑ, τις τοποθέτησε ξανά στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν «ρεαλιστικό στόχο» την αυτοδυναμία, χωρίς να παραγνωρίζουν – σύμφωνα και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – ότι ως τις εκλογές θα μεσολαβήσει ένας… πολύ δύσκολος χειμώνας.

Καταρχήν, επικεντρώνουν στο γεγονός ότι παρά ενεργειακή κρίση που πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το τοξικό κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση των υποκλοπών, όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα εξακολουθούν να καταγράφουν «πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη με άνοδο και σταθεροποίηση σε υψηλά ποσοστά».

Πηγές του Μοσχάτου σημειώνουν ότι οι δημοσκοπήσεις διαψεύδουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί αποδοκιμασίας των πολιτών στην κυβέρνηση, και καταγράφουν ως εξαιρετικά θετικό στοιχείο το ότι το ποσοστό της Ν.Δ. αν και διανύει τον τέταρτο χρόνο στη διακυβέρνηση, κινείται σε υψηλά επίπεδα… «Φθάνει  στο 8%, όσο ήταν δηλαδή και στις εκλογές του 2019»  επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σε υψηλά ποσοστά παραμένει και η εμπιστοσύνη των πολιτών  στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα,

Είναι πιθανός ο στόχος της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας;

Η απάντηση παραγόντων από το κυβερνητικό επιτελείο είναι πως πρόκειται για έναν «απολύτως ρεαλιστικό στόχο». Προϋπόθεση το αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη να αναδείξει ισχυρή επικράτηση της Ν.Δ.. ‘Έτσι,  η εκλογική στρατηγική της κυβερνητικής παράταξης, το επόμενο διάστημα, θα έχει στον πυρήνα της το μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

«Στη δεύτερη κάλπη με ενισχυμένη αναλογική, λόγω και της κατάστασης που θα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απλής αναλογικής, τα διλήμματα θα είναι πολύ πιο ισχυρά…» εκτιμούν παράγοντες της Ν.Δ..

«Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί».

«Η Ν.Δ. έχει το ίδιο προβάδισμα, 7-8-9 μονάδες. Είναι μια καλή αφετηρία για τις εκλογές. Έχουμε πει ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία και αυτό θα το ζητήσουμε από τους Έλληνες πολίτες. Αν μας ανταμείψουν, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να σχηματίσουμε κάποια μορφή κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα κυβερνηθεί» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τις Η.Π.Α., μιλώντας στο Council on Foreign Relations, τονίζοντας ότι εκτιμά πως το κόμμα του θα δυσκολευτεί μεν αλλά… θα τα καταφέρει και μόνο του.

Το δύσκολο παζλ του σχηματισμού συγκυβέρνησης…

Οι μετεκλογικές συνεργασίες της Ν.Δ. σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αποτελούν πάντως το πλέον δύσκολο και σύνθετο παζλ. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων κατέστησε αδύνατη τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κι έτσι ως η πλέον δόκιμη λύση, φαντάζει αυτή του σχηματισμού κυβέρνησης με την Ελληνική Λύση. Προς το παρόν και οι δύο πλευρές «ξορκίζουν» αυτή την προοπτική αλλά η τελευταία λέξη θα ειπωθεί μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.

Πως «διαβάζουν» τα δημοσκοπικά ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στο Μοσχάτο και στην Ηρώδου Αττικού προκαλούν χαμόγελα τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις νέες μετρήσεις να καταγράφει ποσοστά που αποτυπώνουν είτε στασιμότητα, είτε απώλεια δυνάμεων.

Δεν περνά απαρατήρητο βέβαια ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του εγκαταλείπουν την μονοθεματική αντιπολίτευση του τελευταίου διαστήματος και κάνουν στροφή και στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες, με σημείο αιχμής την ενεργειακή ακρίβεια.

Μέχρι στιγμής πάντως η προσήλωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο θέμα της παρακολούθησης του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και η ταύτιση θέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά θεμάτων, εκτιμούν στο «γαλάζιο» επιτελείο ότι όχι μόνο δεν του έχουν αποφέρει οφέλη, αλλά του προκαλούν πολιτική φθορά.

newsit

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ