ΔΙΕΘΝΗ

Οι εικόνες συνωστισμού στην Ιταλία φέρνουν σκέψεις για αυστηρό lockdown

Αν κανείς δει τις εικόνες από το βράδυ της Κυριακής σε πολλές πόλεις στις Ιταλία, έξω από τα ανοιχτά μαγαζιά, θα πιστέψει ότι η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός, έχει τελειώσει. Και επειδή δημιουργήθηκαν τέτοιες εικόνες, η κυβέρνηση Κόντε ετοιμάζει νέα μέτρα.

Κυρίως, η κυβέρνηση στην Ιταλία εξετάζει, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το ενδεχόμενο να κηρύξει όλη τη χώρα σε κόκκινη ζώνη, δηλαδή να επιβάλει αυστηρό lockdown από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά.

Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τους σχολιαστές, θα είχε ως κύριο στόχο να περιορισθεί σημαντικά η πιθανότητα νέας αύξησης των κρουσμάτων των Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με την εμφάνιση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας κορονοϊού.

 

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση, το βράδυ της Κυριακής (13.12.2020) του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τους επικεφαλής των κομμάτων που τον στηρίζουν και αναμένεται περαιτέρω εμβάθυνσή του τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πολλοί αναλυτές συνδέουν την πιθανότητα ουσιαστικής αυστηροποίησης των μέτρων με τον συνωστισμό που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε πολλές εμπορικές οδούς των ιταλικών πόλεων.

Δεν ήταν μόνο στη Μπρέσια που σημειώθηκε συνωστισμός έξω από τα ανοιχτά μαγαζιά.  Σε πολλές περιπτώσεις, τα πεζοδρόμια έξω από τα μαγαζιά, γέμισαν ασφυκτικά.

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές

 

Την Κυριακή στην Ιταλία σημειώθηκε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, από το Σάββατο έως την Κυριακή έχασαν την ζωή τους 484 άνθρωποι και καταγράφηκαν 17.938 νέα περιστατικά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 152.697 τεστ και το 11,7% αυτών ήταν θετικά.

Το Σάββατο οι θάνατοι ήταν 649 και τα περιστατικά 19.903.

Φωτογραφίες: EPA

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ