ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Οι Λειψοί τιμούν την Παναγιά του Χάρου – Πλήθος πιστών στη λιτάνευση της εικόνας

Πλήθος πιστών κατέκλυσε το νησί των Λειψών για να τιμήσει στα εννιάμερα της Θεοτόκου, την Παναγία του Χάρου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας από τον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, με την συνοδεία του κλήρου, αντιπροσωπείας της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου και των πιστών.

ΤΑ ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει μέρες τώρα. Στο μικρό εκκλησάκι του 1600 που βρίσκεται στο «Λειψώ», όπως αποκαλούν οι Δωδεκανήσιοι το μεγαλύτερο νησάκι του συμπλέγματος των Λειψών, τιμούν την Παναγία του Χάρου, εννέα μέρες μετά την Κοίμησή της.

Είναι ένας Ναός αφιερωμένος στην «Παναγία του Χάρου» και τον έφτιαξαν μοναχοί από την Πάτμο. Γιατί την αποκαλούν οι κάτοικοι των Λειψών έτσι τη θαυματουργή εικόνα που έμεινε ανέπαφη με το πέρασμα του χρόνου; Γιατί, σπάνια στην Ορθόδοξη εικονογραφία, η Παναγία αντί να κρατά το θείο βρέφος κρατά τον Εσταυρωμένο.

Η Παναγία ιστορείται να κρατά τον Χριστό όχι ως βρέφος, αλλά νεκρό στο Σταυρό του μαρτυρίου. Και επειδή οι έννοιες νεκρός και Χάρος σχετίζονται, η εικόνα, και γενικότερα η εκκλησία, ονομάστηκε «Παναγία του Χάρου».

Αυτή τη θαυματουργή εικόνα όπου οι κάτοικοι κάθε χρόνο ανήμερα του Ευαγγελισμού εναποθέτουν ανθισμένα ολόφρεσκα κρινάκια. Ήταν μία κίνηση που έκανε το 1943 μία νεαρή κάτοικος του νησιού. Κι από τότε οι κάτοικοι, κάθε χρόνο ευλαβικά, αφιερώνουν τα κρινάκια. Με τους μήνες, όπως είναι φυσικό, τα κρινάκια μαραίνονται. Όμως το μικρό θαύμα συμβαίνει ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι θύρες του μικρού ναού για να τιμήσουν τις εννέα ημέρες από την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου, τα κρινάκια βγάζουν μπουμπούκια! Αποκτούν, με θαυμαστό τρόπο, ζωή και πάλι.

Τα κρινάκια της Παναγιάς τα μαζεύουν μετά τη γιορτή της και τα προσφέρουν για ευλογία στους προσκυνητές.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν ημέρες πριν, από τον καθεδρικό ναό του νησιού, που ανοικοδομήθηκε το 1931 με δαπάνες της Λειψωτικής αδελφότητος της Αμερικής.

Η τελετή της μεταφοράς της εικόνας της Παναγιάς του Χάρου, με τα ανθισμένα κρινάκια, ξεκινά το απόγευμα γύρω στις έξι και με πομπή η εικόνα μεταφέρεται πεζή περίπου 1.800 μέτρα μέχρι την Εκκλησία της Παναγίας του Χάρου όπου τελείται ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Στη συνέχεια μοιράζονται τα κρινάκια και όλοι στο νησί, ντόπιοι και επισκέπτες – ακόμη και ξένοι που δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν πολλά αλλά δείχνουν απέραντο σεβασμό- τιμούν την Παναγία του Χάρου.

ekklisiaonline.gr

Φωτο: I love LIPSIΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ