ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

«Οι Σύλλογοι των απανταχού Καλυμνίων στηρίζουν το Λιμενάρχη Καλύμνου, με ταυτόχρονη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

 

 

Απόλυτη στήριξη στο Λιμενάρχη Καλύμνου και στα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, έστειλαν με κοινή, ταυτόχρονη δήλωση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Καλύμνιοι από Αμερική, Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι παροικίες Καλυμνίων Αθηνών – Πειραιώς και Ρόδου,  ενώνουν τη φωνή τους, κατά της αδικίας που εκφράζεται, σε υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι μοχθούν, ώστε κάτω από αντίξοες κλιματολογικές, γεωγραφικές  και εργασιακές συνθήκες, να διατηρήσουν ισορροπίες στην περιοχή, έχοντας πάντα ως στόχο, να μη θίξουν δύο ιδανικά: του πατριωτισμού και της ανθρωπιάς. Η κοινή δήλωση στήριξης που βγήκε ταυτόχρονα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν από μία ώρα, αναφέρει τα εξής:

««Οι Σύλλογοι των απανταχού Καλυμνίων στηρίζουν το Λιμενάρχη Καλύμνου»

Στο πλευρό του Λιμενάρχη Καλύμνου και των πληρωμάτων σκαφών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στέκονται οι Καλύμνιοι της Διασποράς, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα και τη μηνυτήρια αναφορά, εις βάρος της Ελληνικής Ακτοφυλακής Καλύμνου.

Παίζουμε με τη φωτιά, όποτε εκφράζουμε απόψεις, χωρίς καν να βρισκόμαστε στο σημείο που διαδραματίζονται γεγονότα. Και καμία αρμοδιότητα, δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι, ο καθένας αβασάνιστα, μπορεί και να γίνει κριτής, σε γεγονότα, τα οποία απομονώνονται  σε δίλεπτα – τρίλεπτα βίντεο, ενώ το πριν και το μετά, αγνοείται. 

Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις, ολοκληρωμένη άποψη, έχουμε από βιντεολήπτες δύο πλευρών και ακατέργαστα, χωρίς μοντάζ. Έναν από τις απέναντι ακτές, τη στιγμή που γίνεται η επιλογή των μεταναστών που προωθούνται προς την Ελλάδα, με όλες τις λεπτομέρειες και έναν από τη στιγμή που  ελληνική ακτοφυλακή, αντιληφθεί συγκεκριμένη κίνηση στη θάλασσα και λαμβάνει την εντολή να επιχειρήσει. Και επειδή όλο αυτό είναι αδύνατο, τα βιντεάκια που κυκλοφορούν, θα δείχνουν πάντα ελλιπείς εικόνες.

Σαν ναυτικός, ανθρωπιστικός και ευαίσθητος  λαός, οι Καλύμνιοι και λόγω του ότι, στο Λιμεναρχείο  υπηρετούν συμπατριώτες μας και με δεδομένο το ήθος του Λιμενάρχη Καλύμνου κ. Καραντζιούνη, είμαστε σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι, ότι στόχος της ακτοφυλακής, δεν είναι σε καμία περίπτωση να βουλιάξουν, να ταλαιπωρήσουν, να εκδιώξουν και να συμπεριφερθούν γενικώς με τρόπο απάνθρωπο σε μετανάστες. 

Όμως… οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα, επιβάλλεται να επιτελούν το έργο, για το οποίο η πολιτεία τους έχει ορίσει και ο ελληνικός λαός τους έχει εμπιστευθεί. Και αυτό, είναι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Και οι νησιώτες, δεν δέχονται, πως παρά τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα νησιά μας παραμένουν αφύλακτα.

Τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και οι πρόσφυγες, οπωσδήποτε δεν αποτελούν μιάσματα αφού κι εμείς κάποτε, βρεθήκαμε στην ίδια θέση. Εκτιμούμε ότι στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν πουθενά εντολές του τύπου «πνίξτε τους» ή «εξαφανίστε τους». Το χαρακτηριστικό των ελλήνων στην πλειοψηφία, από οποιαδήποτε θέση και αν υπηρετούν, είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, όσο μπορεί και αυτός να σε σεβαστεί.

Παρόλα αυτά, στα θαλάσσια σύνορα – όπως πρόσφατα και στα ηπειρωτικά – διαδραματίζονται γεγονότα που οπωσδήποτε εμείς οι απέξω δεν γνωρίζουμε και πολύ περισσότερο δε μπορούμε να κρίνουμε.

Άλλωστε, είναι πολλά τα ΜΜΕ που κατά καιρούς εστιάζονται σε ένα θέμα, χωρίς αυτό να αποτελεί την ουσία, χωρίς να αναζητηθεί ποτέ η αιτία, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τα δρώμενα. Και ιστορικά, η μισή αλήθεια, είναι χειρότερη από ένα αποδεδειγμένο ψέμα. 

Ως Καλύμνιοι, θα προτείναμε σε δημοσιογράφους, ιδιαίτερα από τη σίγουρη γεωγραφική θέση των Αθηνών,  που ασχολούνται με τέτοιου είδους λεπτά ζητήματα, να λάβουν ειδική άδεια και να παρευρίσκονται σε τέτοια γεγονότα, ώστε να έχουν ιδίαν και ολοκληρωμένη άποψη. Πραγματικά, θα νοιώσουν εξαιρετικά άβολα για τα κατά καιρούς γραφόμενά τους και δεν θα επιδιώξουν ξανά, να ζήσουν αυτού του είδους την επικινδυνότητα. 

Υπάρχουν άλλωστε παγκόσμιες συμφωνίες κρατών, που αποτυπώνουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτών, που φυλάσσουν σύνορα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, η πράξη «αποτροπής» μεταναστών εκ μέρους της ακτοφυλακής, γίνεται κλιμακωτά και εξαρτάται πάντα, από τη συμπεριφορά των «επισκεπτών».  

Και δεν είναι καθόλου εύκολο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σκληρές τις περισσότερες φορές στο Αιγαίο, να μπορέσεις να ανταποκριθείς ως άνθρωπος, ως πατριώτης, ως ακτοφύλακας. Παρόλα αυτά, οι ακτοφύλακες δίνουν τον εαυτό τους. Οι «εκτός νυμφώνος» είναι πολύ εύκολο και να κρίνουν και να αποτυπώσουν τη διάθεσή τους και να καταδικάσουν, ακόμα και να υποδείξουν το πώς θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι που επιχειρούν. Εκ του ασφαλούς, επιτρέπεται η ρητορική χάριν της «ανθρωπιάς» αλλά αλήθεια, πόσο ανθρωπιά υποδηλώνει η χωρίς γνώσεις συμπεριφορά;

Όσο για τις κατηγορίες περί «ρατσισμού», ο χαρακτηρισμός, δεν μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι, εγκεκριμένοι κανόνες για τη θάλασσα και για τη στεριά. Όλοι δείχνουμε  ευαισθησίες υπέρ των ανθρωπίνων υπάρξεων και δικαιωμάτων, αλλά για ποιο λόγο αλήθεια,  δεν είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι, όταν πρόκειται για υπηρεσιακούς παράγοντες, που ως λαός, τους πληρώνουμε για να έχουν τη φύλαξη των συνόρων μας; Και πόσο δίκαιο είναι ο καθημερινός νησιώτης του μόχθου, να αισθάνεται ανασφαλής;

Και αυτή την εποχή, που ο κόσμος μαστίζεται από τον ιό στη νέα, θανατηφόρα μορφή του, η προσοχή των λιμεναρχείων, είναι λογικό να έχει αυξηθεί. Ας μην ξεχνάμε, πως το φορτωμένο από «κορονοϊό» πλοίο «Βενιζέλος» το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα ξεκίνησε από Τουρκία για Μάλτα, γεμάτο φορείς, αφού όπως λέγεται, η Τουρκία πάσχει από τα πολυάριθμα κρούσματα. Επομένως, το απάνθρωπο είναι, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, να μην υπάρχει αυξημένη προσοχή στα σύνορά μας. 

Και δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι, λειτουργώντας από άγνοια του τι συμβαίνει στα σύνορα,  επικαλούμενοι ανθρωπιστικές τάσεις και συναισθήματα, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή απέναντι από οποιονδήποτε καλείται να τιμήσει την υπηρεσιακή του θέση. Ας αναλύσει ο καθένας, βαθειά μέσα του τον ορισμό της ανθρωπιάς και ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όλες τις εκφράσεις από το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο, χάριν εντυπωσιασμού, αφού δεν είμαστε παρόντες στα γεγονότα. 

Εμείς, οι Καλύμνιοι της διασποράς, κουβαλώντας την ιδιαίτερη πατρίδα στην καρδιά μας, αγαπούμε ειλικρινά τον παράγοντα άνθρωπο και δεν καλύπτουμε τα μάτια μας με δήθεν ανθρωπιστικό μανδύα, εις βάρος της ίδιας μας της πατρίδας. 

Στο συγκεκριμένο θέμα, συστρατευόμαστε με το Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη και τους πολιτικούς παράγοντες του νησιού μας, που αντιδρούν στη μηνυτήρια αναφορά κατά του Λιμενάρχη Καλύμνου και διαβεβαιώνουμε ότι, οι Σύλλογοι των απανταχού Καλυμνίων, μέσω των Δ.Σ. και των μελών τους, θα παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη στο πρόσωπο του Λιμενάρχη κ. Ιωάννη Καρατζιούνη, τον οποίο εκτιμούμε τόσο για το ήθος του, όσο και για την υπευθυνότητά του, κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, όλα αυτά το χρόνια. 

Το κείμενο συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Καλυμνίων:

Οχάιο, Ρόδου, Αττικής, Μασσαλίας, Ντάργουιν, Σίδνεϊ. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ